Παρεμβάσεις με ψεκασμούς σε παραγωγικά δένδρα  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΧΑΝΑΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 

ΕΛΙΑ

– Μετά την ελαιοσυλλογή αμέσως, ψεκάζουμε μέχρι απορροής με χαλκούχο φυτοφάρμακο. Αυτός ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από 15 ημέρες.                                               – Εφαρμόζουμε πρόγραμμα ψεκασμού για την καταπολέμηση του δάκου την καλοκαιρινή περίοδο. Απαιτούνται 3-4 ψεκασμοί με εντομοκτόνο και ελκυστική ουσία ( δολωματικοί ψεκασμοί). Τελευταίος ψεκασμός  30 ημέρες πριν την ελαιοσυλλογή.

– Για οποιοδήποτε  άλλο  έντομο ή μύκητα  παρατηρήσουμε  στα ελαιόδεντρα μας, ρωτάμε  γεωπόνο.

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ:

– Τον χειμώνα όταν τα δένδρα είναι χωρίς φύλλα και άνθη, ψεκάζουμε με μείγμα χαλκού και εντομοκτόνου.

  Όταν αποκτήσει το δένδρο φύλλα ψεκάζουμε με χαλκούχο φυτοφάρμακο.

  Για την Μύγα της Μεσογείου, η οποία προσβάλει τον καρπό, ψεκάζουμε με εντομοκτόνο   αφού γίνει το μέγεθος του βερίκοκου λίγο  μεγαλύτερο από το μέγεθος φουντουκιού.  Ακολουθούν ακόμη άλλοι 2-3 ψεκασμοί. Προσέχουμε ο τελευταίος ψεκασμός να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την συγκομιδή.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ:

– Τον χειμώνα όταν δεν έχουν φύλλα ψεκάζουμε με μείγμα χαλκού και εντομοκτόνου.

– Όταν αποκτήσει φύλλα ψεκάζουμε χαλκούχο φυτοφάρμακο.

– Από τέλη Μαΐου και κάθε 15-20 ημέρες ψεκάζουμε με εντομοκτόνο για την μύγα της Μεσογείου. Σταματάμε τους ψεκασμούς 20-30 ημέρες πριν την συγκομιδή.

– Ακόμη, τον χειμώνα λίγο πριν βγουν τα φύλλα ψεκάζουμε με Ζιράμ και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό 15 ημέρες μετά, για την αντιμετώπιση του εξώασκου.

ΑΧΛΑΔΙΑ-ΜΗΛΙΑ

– Τον χειμώνα εφαρμόζουμε (ψεκάζουμε) με  μείγμα χαλκού και εντομοκτόνο.

– Όταν αποκτήσει φύλλα ψεκάζουμε με χαλκό.

– Στην ανθοφορία ψεκάζουμε με εντομοκτόνο 2 φορές για την καταπολέμηση της καρποκάψας.  Η δοσολογία εξαρτάται από το είδος του εντομοκτόνου. Πρέπει να ρωτήσουμε γεωπόνο για το είδος του φυτοφάρμακου και την   δοσολογία την οποία θα χρησιμοποιήσουμε.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ- ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ:                                                                                                                                                          – Την άνοιξη κλαδεύουμε  τα δένδρα.

Ψεκάζουμε με χαλκό 3-4 φορές τον χρόνο.

Για την Μύγα της Μεσογείου αρχίζουμε τους ψεκασμούς με εντομοκτόνο από τέλη Ιουλίου και κάθε 15-20 ημέρες, έως τέλη Οκτωβρίου. Τελευταίος ψεκασμός 20-30 ημέρες πριν συγκομιδή.

ΑΜΠΕΛΙΑ (ΚΛΗΜΑΤΑ):

  – Όταν αποκτήσει φύλλα το αμπέλι, ψεκάζουμε με χαλκό και συνεχίζουμε για άλλες τρεις φορές μέχρι το τέλος τη περιόδου.

  – Αφού αποκτήσει τρία φύλλα, τουλάχιστον, σε κάθε μάτι ξεκινάμε τα θειαφίσματα. Αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται πολύ συχνά. Σε περίπτωση που αρχίζει να σταχτιάζει, αμέσως απευθυνόμαστε σε γεωπόνο.

  – Για την ευδεμίδα (έντομο), ψεκάζουμε με εντομοκτόνο μετά το γυάλισμα της ρώγας και σταματάμε 20 ημέρες πριν την συγκομιδή.

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

   Αν ο κήπος μας ευρίσκεται σε μεγάλο  υψόμετρο, τότε, τώρα (Μάρτιος) είναι η εποχή για να προετοιμάσουμε το φυτώριο ώστε αργότερα τα φυτά μας να τα φυτέψουμε σ’αυτόν.

 Αν ο κήπος μας ευρίσκεται σε μικρό υψόμετρο τότε τα φυτά πρέπει να τα έχουμε έτοιμα ή από το εμπόριο, ώστε να φυτευτούν μέσα στον Απρίλιο .

Τα φυτά που φυτεύουμε αυτή την εποχή, θα παράξουν καρπούς το καλοκαίρι και είναι : ντοματιές , πιπεριές , μελιτζανιές, κολοκυθιές, κ.α.   

Οι παραπάνω γεωπονικές συμβουλές δεν συνοδεύονται από ονομασίες φυτοφαρμάκων για ευνόητους λόγους.

Ο  Γεωπόνος του Δήμου Καρπάθου

Γιάννης  Λαχανάς