Με την ευκαιρία της  διαδικτυακής εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με θέμα τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό (Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου) στην οποία ήμουν κεντρικός εισηγητής βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω το περιγραφικό πλαίσιο των όσων εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα ,σε επίπεδο ήπιων πολιτιστικών και τουριστικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Live Action Greece που εμείς στην MTC GROUP είχαμε τη χαρά να ιδρύσουμε με την Creators of Cosmos της εταιρίας επικεφαλής της οποίας είναι ο καλός μου φίλος και συνεργάτης Μάριος Χατζηδαμιανός. 

Νότης Μαρτάκης – Πρόεδρος του ομίλου MTC GROUP.

Τι οργανώνουμε λοιπόν από την 1 Ιανουαρίου:

  • Η Live Action Greece συμμετείχε στο Cyprus Culture Summit: Music 2022, όπου και παρουσίασε το εργαλείο χαρτογράφησης πολιτισμικού DNA προς εξυπηρέτηση τόσο των αναγκών των διοργανωτών και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το δίπτυχο τουρισμός-πολιτισμός, όσο και των ίδιων των δημιουργών πολιτιστικών προϊόντων προς τουριστική εκμετάλλευση.

Πρόκειται για την Βέλτιστη Πρακτική που παρουσιάσαμε στην Κομισιόν και η οποία υιοθετήθηκε και παρουσιάστηκε στα 27 κράτη-μέλη, μέσα από το έργο Voices of Culture, το οποίο και αποτελεί το επίσημο κανάλι διαλόγου των κλάδων Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών με την ΕΕ. 

Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε την σχετική πρόταση και στο πλαίσιο του έργου The New Bauhaus, επίσης εργαλείο για την ήπια ανάπτυξη μέσω του συνδυασμού πολιτισμού και τουρισμού.  

Υπενθυμίζω ότι το εργαλείο και η μεθοδολογία αφορά στις στρατηγικές DEIM (Diversity/Διαφορετικότητα – Equity/Ισότητα – Inclusion/Ενσωμάτωση – Mutuality/Αντιπροσώπευση), τις οποίες και υπηρετούμε μέσω των πολιτιστικών μας προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να επιτύχουμε τους κάτωθι στόχους:

  • Εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού στόχου για ανάπτυξη πολιτικών DEI, ώστε η ΕΕ να αποτελεί ελκυστικό επαγγελματικό προορισμό για το παγκόσμιο κοινό ταλέντων αλλά και δυναμικών ηλικιών εργατών (σε όλους του παραγωγικούς τομείς), ειδάλλως κινδυνεύει να μείνει από χέρια και από προϊόντα και υπηρεσίες αξίας.
  • Εξυπηρέτηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable development goals) των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι και αφορούν στους τομείς δικαιωμάτων, ισότητας, προστασίας περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς, διαμέσου της ήπιας ανάπτυξης που προσφέρει η διπλωματία του πολιτισμού.
  • Ενεργοποίηση και ανάπτυξη στην Ελλάδα παρατηρητηρίου για την ΕΕ και τη χώρα στο αντικείμενο του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης Δικαίωμα Στην Ανάπτυξη: Right to Development, το οποίο και ορίζει ότι το κάθε άτομο έχει δικαίωμα να ελέγξει την κυβέρνηση του όταν και όποτε αυτή δεν του εξασφαλίζει την ανάπτυξη του. Το δικαίωμα στην ανάπτυξη μπορεί να ασκηθεί σε τοπικό ή υπερεθνικό επίπεδο και επιλύεται μέσω καταγγελίας της κρατικής αρχής και διαμέσου της δικαστικής οδού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σε ότι αφορά στην ΕΕ).
  • Το αντικείμενο της ενότητας που ανάπτυξε ο Μάριος Χατζηδαμιανός, από κοινού με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημιουργών Μουσικής και Συνθετών, έχει να κάνει με τη διαχείριση δεδομένων στον χώρο του πολιτισμού, τους κινδύνους που ελλοχεύει, τα προβλήματα από τη μεταφορά και διατήρηση δεδομένων και πώς η τεχνολογία επηρεάζει οικονομικά τους κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή και εκμετάλλευση πνευματικής ιδιοκτησίας.  Δια τούτο, οι εκπρόσωποι και διευθυντές αρκετών από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρίσταντο ζήτησαν να τους ενημερώσουμε όταν θα τρέξουμε την επόμενη σχετική εκπαίδευση (εντός του Γενάρη), ώστε να συμμετέχουν. 
  1. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ήρθαμε σε επαφή με την μεγαλύτερη και πλέον ιστορική εταιρεία παραγωγής θεαμάτων στην Κύπρο,(θυμίζω ότι η Κύπρος μόλις πρόσφατα ίδρυσε Υπουργείο Πολιτισμού) οπότε και εκδηλώθηκε κοινό ενδιαφέρον να αναλάβουμε τη σχεδίαση και διεξαγωγή του πρώτου Epic Music Composers Festival στο νησί. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων για το αντικείμενο και προγραμματισμού υπογραφής σχετικών συμβολαίων με στόχο την εκτέλεση του το φθινόπωρο του 2023 και την προσεχή εβδομάδα θα έχουμε ως Live Action Greece ειδική σύσκεψη για να εξετάσουμε τη διεθνή απήχηση που μπορεί αυτό να έχει και στις 3 ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Δυτικό-Κεντρική Ασία).
  2. Σε σχέση με το παραπάνω, επιχειρούμε να αναλάβουμε ως υπεύθυνοι επικοινωνίας και μάρκετινγκ της Αραβικής Ακαδημίας Μουσικής, ώστε να αναπτυχθεί στην Κύπρο κοινός τόπος και οι ορχήστρες που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ να προέρχονται και από τις τρεις ηπείρους. Η επαφή έγινε με τον γενικό γραμματέα Κιφά Φακούρι (Kifah Fakhouri). 

Σε ότι αφορά δράσεις στη Θεσσαλονίκη, θέλω να  αναγγείλω ότι μετέχουμε στην οργανωτική ομάδα που θα πραγματοποιήσει στη συμπρωτεύουσα το 2ο Better Together Challenge. Για όσους τυχόν γνωρίζουν το συγκεκριμένο οργανωτικό θεσμό, θυμίζω ότι το πρώτο έγινε στην Κορέα το 2018, και η  Live Action Greece δια της Creators of Cosmos συμμετείχε ως σύμβουλος ανάπτυξης του διαγωνιστικού μέρους. Η συνάθροιση είναι προϊόν ήπιας διπλωματίας και στην Κορέα είχε την υποστήριξη της κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αυτή τη φορά ξεκινάμε να το διοργανώσουμε στο Metaverse και στη Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα, με περίπου 1000 προσκεκλημένους, τρείς συνεδριακές ενότητες και ανοιχτό σε κοινό 1200-1500 ατόμων με παρουσιάσεις, διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών, παρουσίαση του δικτύου changemakers της διοργάνωσης και πρόσκλησης νέων ταλέντων από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στη διοργάνωση. 

Από την Κρήτη και έπειτα ετοιμάζoυμε εκπαιδεύσεις ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών για το gamification of knowledge και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, με αντικείμενο τους ανθρώπινους πόρους.  Οι εκπαιδεύσεις θα έχουν τη μορφή Incentives retreat για C-suite στελέχη. Στόχος είναι το καλοκαίρι να τρέχει retreat σε Κρήτη και Εύβοια.  

Τέλος, αναφορικά με το παιχνίδι πόλης και αυτό θα τρέξει εκ νέου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μόλις είναι έτοιμο και, φυσικά , το καλοκαίρι και στη Κρήτη. 

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ