Μετά την ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου με τίτλο «Η Κασιώτικη Ναυτιλία 19ος-21ος αιώνας» και προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση σχολής ξυλοναυπηγών στην Ηρωική Νήσο Κάσο, πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις εργασίας στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννα Λυτρίβη-Δήμαρχος Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος

Αρχικά την Πέμπτη 25/4, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τον κ. Γιάννη Δρίνη, προϊστάμενο του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 26/4, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ιωάννα Λυτρίβη.

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο ναυπηγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων κ. Βασίλης Βασιλειάδης και ο κ. Μενέλαος Μπαριανάκης, ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά.

Στις εν λόγω συναντήσεις, έγινε μια συνοπτική αναφορά στις προϋποθέσεις ίδρυσης σχολής ξυλοναυπηγών.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:

Η λειτουργία καρνάγιου, το κτήριο για διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων, το πρόγραμμα σπουδών, ο φορέας λειτουργίας σχολής, η εκπαίδευση εκπαιδευτών, κλπ.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας αντίστοιχης σχολής στη Ν. Σάμο, το μοντέλο της οποίας θα βοηθήσει στην οργάνωση για την σχολή στην Η.Ν. Κάσο.

Αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα, θα συνεχιστούν οι ενέργειες για την ίδρυση σχολής ξυλοναυπηγών στην Ηρωική Νήσο, μέχρι την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου.