Το Δ.Σ. του Συμβούλιο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τιμά τη Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτικό Μέλος ΣΠΕΚ και Επίτιμη Πρόεδρο του Τομέα Γραμμάτων του ΣΠΕΚ και την ευγνωμονεί για την αδιάκοπη προσφορά της στην Επιστήμη, στα Γράμματα, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Ανθρωπισμό, στην Κοινωνία και στην Έρευνα και καταγράφει το εργοβιογραφικό της πορτρέτο μέσα από την παρούσα συνέντευξη.

Το συγκεκριμένο βίντεο – αφιέρωμα ανήκει στη δράση “ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ” του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Η Ζωή Σαμαρά γεννήθηκε στην Κάρπαθο. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότητα: Θεωρία της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου.

Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει θεωρητικά βιβλία και άρθρα για τη λογοτεχνία και το θέατρο στην αγγλική, γαλλική και ελληνική. Διακρίσεις:   

Χρυσό βραβείο αριστούχων του Πανεπιστημίου Columbia, Αργυρό μετάλλιο της πόλης του Παρισιού από τον Δήμαρχο Jacques Chirac, παράσημο Officier de l’Ordre National du Mérite, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας François Mitterand, Βραβείο Montaigne για τα 400 χρόνια από το θάνατο του φιλοσόφου, Βραβείο θεατρολογικού συγγράμματος από την Ένωση Ελλήνων θεατρικών και μουσικών κριτικών.

Έχει επίσης δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές και δύο ανθολογίες της ποίησής της. Ποιήματα της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες.

Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Κύκλου Ποιητών, διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Η Ζωή Σαμαρά είναι Ιδρυτικό Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και Επίτιμη Αντιπρόεδρος του τομέα Γραμμάτων του ΣΠΕΚ. Πρόσφατα βιβλία της: Le langage des dieux (θεωρία), Πριν ακόμη γεννηθείς (παραμύθι), Εν ξένη γη (ποίηση: συγκεντρωτικός τόμος) και Παρασκήνια στην κορυφή του Ολύμπου (αλληγορία σε δύο ραψωδίες) .

Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς εισηγητικές επιτροπές για εκλογή καθηγητών (στα πανεπιστήμια Κύπρου, Virginia, Wisconsin και στο Institut Universitaire de France) και σε διεθνείς επιτροπές διδακτορικών διατριβών (Σορβόννη). Ήταν επίσης μέλος Διεθνών Επιτροπών Ανάγνωσης: των εκδόσεων Champion (Παρίσι) και των περιοδικών Gradiva (Παρίσι και Λισσαβόνα), Iris (Grenoble), Σύγκριση (Αθήνα).

Ανήκε στη διεθνή ομάδα που πρότεινε τη θεωρητική προσέγγιση της μυθοκριτικής και έγραψε το σχετικό λεξικό (Παρίσι, 2005).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Παναγιώτης Χριστιάς

Ο Παναγιώτης Χριστιάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών).

Εταίρος ερευνητικών κέντρων των Πανεπιστημίων Λωρραίνης και Στρασβούργου. Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ακολούθησε σπουδές Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και Φιλοσοφίας στο Παρίσι.

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου R. Descartes και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές εργασίες, δημοσιευμένες/μεταφρασμένες σε επτά γλώσσες. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις σε πανεπιστήμια και άλλους ακαδημαϊκούς θεσμούς ανά τον κόσμο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Αντώνης Μπαλασόπουλος

Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκτός του πανεπιστημιακού και ερευνητικού του έργου, που επικεντρώνει σε ζητήματα συγκριτικής λογοτεχνίας, πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας, έχει δημοσιεύσει δημιουργική πρόζα, ποίηση και διήγημα σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά στη Βρετανία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Άριστα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1991. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Magister Artium) στις Αγγλικές Σπουδές (με διάκριση), University of Minnesota, Twin Cities, 1994. Διδακτορικό (Doctor of Philosophy) στις Αγγλικές Σπουδές, με δευτερεύουσα ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία και τις Πολιτισμικές Σπουδές, University of Minnesota, Twin Cities, 1998. Έχει διατελέσει ερευνητικός υπότροφος του Princeton University (2004-05). Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα University of Minnesota (ως βοηθός καθηγητή), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως μεταπτυχιακός συνεργάτης), Dartmouth College (ως διδάσκων του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών) και University of California, Santa Cruz (ως επισκέπτης καθηγητής).

Συγκριτικές σπουδές στην Ουτοπία· Αμερικανική πεζογραφία του 18ου-19ου αιώνα· Λογοτεχνική γεωγραφία και σημειωτική παραγωγή του χώρου· Κριτική θεωρία, ιδιαίτερα Μαρξισμός, θεωρία εθνικισμού, αποικιοκρατίας και παγκοσμιοποίησης· Θεωρία του μυθιστορήματος· Πολιτική θεωρία· Οπτική κουλτούρα, ιδιαίτερα κινηματογράφος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΠΕΚ | Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης είναι Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΙΜ (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών ‘ΚΤΙΣΙΣ’ και γραμματέας της Επιτροπής, Διακεκριμένος Συγγραφέας – Ποιητής, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ. “Περί ουσίας και περιουσίας” είναι ο τίτλος της νέας εβδομαδιαίας εκπομπής που επιμελείται και παρουσιάζει ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης.

Στην παρούσα εκπομπή ο ίδιος, ως ένας εκ των ιδρυτών του ΣΠΕΚ, μας μιλά με θέρμη και συγκίνηση για τη φιλοσοφία, το όραμα, τους στόχους και το έργο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. “Ο Πολιτισμός, το όραμά μας, η διαδρομή μας.”

SOLOMOS WEB RADIO TV

Μας παρακολουθείτε σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στο YouTube, τη σελίδα μας στο Facebook και την ομάδα μας στο Facebook, αλλά και το προφίλ μας στο Twitter. Μας ακούτε ζωντανά στον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org από την ψηφιακή ραδιοφωνική εφαρμογή (Listen Live) του SOLOMOS Web Radio TV. Εκεί βλέπετε τα video cast των εκπομπών μας και ακούτε το podcast κάθε εκπομπής.