«O  φίλος και συμπατριώτης, κ. Μάνος Παναγιώτου, επέλεξε τη δημόσια οδό για να καταθέσει τις παρατηρήσεις του για την πρωτοβουλία που ανέλαβα σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ν.Δ

Χρησιμοποίησε 1.722 λέξεις για να εκφράσει την αγωνία του και να καταθέσει τις παρατηρήσεις του. Ενδεχομένως να μην χρειαζόταν τόσες λέξεις αν είχε επικοινωνήσει μαζί μου.

Θα χρειαστώ πολύ λιγότερες λέξεις για να αντιληφθούν όλοι το νόημα και το περιεχόμενο της πρότασης μου.

1ον: Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης δεν υπάρχει μόνο στην Κάρπαθο, δεν είναι πρόβλημα του Δήμου Καρπάθου. Οι Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύμης, Σίφνου, Κάσου, Σερίφου είναι μεταξύ αυτών που αναφέρουν την αδυναμία τους να δώσουν λύση στο πρόβλημα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Μπορεί να εκχωρήθηκε στους δήμους η αρμοδιότητα για την περισυλλογή, εκποίηση και σφαγή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, αλλά η αρμοδιότητα αυτή δεν μπορεί να ασκηθεί στην πραγματικότητα από τους δήμους αν δεν έχουν προσωπικό και πόρους, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι πρόστιμα σε παραβάτες.   

2ον: Η αρμοδιότητα επιβολής προστίμου στους ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων ζώων έχει περιέλθει στην Ελληνική Αστυνομία και στις Περιφέρειες, αλλά δεν επιβάλλονται πρόστιμα γιατί είναι δύσκολο έως απίθανο να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης των ανεπιτήρητων ζώων.

Μία ακόμα απόδειξη ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο απέτυχε, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα γιατί δοκιμάστηκε και απέτυχε επί του πεδίου. Συνεπώς ή θα το αλλάξουμε ή θα επιμείνουμε στο λάθος, θα ζητάμε από τους Δήμους και την Περιφέρεια να κάνουν πράγματα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν με τις σημερινές συνθήκες.

Είχα δύο επιλογές: ή να κλείσω τα μάτια μπροστά σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα ή να προσπαθήσω να δώσω λύση.

Η λύση αυτή, είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβα και σύντομα θα έρθει το ζήτημα και στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για να προσέλθουν και οι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί, να αναπτύξουμε ένα γόνιμο διάλογο και να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Κατέθεσα, μάλιστα, και τέσσερις (4) προτάσεις:

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του φίλου και συμπατριώτη, κ. Παναγιώτου.

Αν θέλει να συνεισφέρει με προτάσεις, θα είναι ευπρόσδεκτος όταν έρθει το θέμα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Πιστεύω ότι ο τόπος μας πρέπει να είναι ενωμένος για τα αυτονόητα, ο δρόμος της συνεργασίας και της συνεννόησης και κυρίως της λογικής, είναι πάντα ο καλύτερος.   

ΜΑΝΟΣ N. ΚΟΝΣΟΛΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ν.Δ