Αυτό το  άγαλμα της Καρπάθου, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, στεγάζεται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά αυτή την περίοδο ξεκίνησε μια αναφορά συλλογής υπογραφών για να έρθει πίσω στην Ελλάδα.

H «Κυρά της Καρπάθου»

Η αναφορά ζητά από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει την  «Κυρά της Καρπάθου» της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.

Η διαδικτυακή αναφορά συλλογής υπογραφών, η οποία ζητά υπογραφές από το κοινό, στοχεύει τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μια προσπάθεια «να την φέρει σπίτι»

Η «Κυρά της Καρπάθου»

Το εν λόγω άγαλμα είναι 6.000 ετών κα από το νησί της Καρπάθου. Βρέθηκε στο Λονδίνο μετά την ανακάλυψή της από τον Βρετανό τυχοδιώκτη Theodore Bent.

Ο Μπεντ βρήκε  ένα άγαλμα μιας γυναικείας θεότητας στο ελληνικό νησί της Καρπάθου το 1885, και αποφάσισε να την εξάγει λαθραία από το νησί και να επιστρέψει ο ίδιος  στη Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια, πούλησε την ανακάλυψη του στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εξακολουθεί να στεγάζεται. Το αρχαίο ελληνικό άγαλμα κατέχει τον τίτλο του παλαιότερου τέτοιου αγάλματος στο Βρετανικό Μουσείο.

Μέχρι το 2014, για σχεδόν 130 χρόνια, το άγαλμα δεν είχε μετακινηθεί από τη μόνιμη έκθεση του στο Λονδίνο.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν μια επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά που παρήχθη από το BBC σε συνεργασία με το μουσείο ανέβασε στα ύψη την φήμη του αγάλματος. Η σειρά, με τίτλο «Μια Ιστορία του Κόσμου σε 100 Αντικείμενα», την είδαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο και μετά  θέλουν να δουν την «Κυρά της Καρπάθου» από κοντά.

Αντικείμενα Βρετανικού Μουσείου

Δείτε τα αντικείμενα από την Κάρπαθο που πούλησαν οι Bents στο Βρετανικό Μουσείο

Ξεκίνησε μια περιοδεία του Μουσείου  με το  όνομα,.«Κυρά της Καρπάθου» όπου το άγαλμα  ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Το διεθνές ντεμπούτο της «Karpathos Lady» ήταν στην Ταϊπέι της Ταϊβάν – το πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρώπης. Το 2015, πήγε στην Ιαπωνία, με εκθέσεις στο Τόκιο, το Κιούσου και το Κόμπε.

Η διαδρομή του τυχοδιώκτη αρχαιοκάπηλου από την Κάρπαθο στο Λονδίνο

Στην συνέχεια τα ταξίδια του αγάλματος συνεχίστηκαν σε μια νέα ήπειρο το 2016, όπου παρουσιάστηκε στο Περθ και την Καμπέρα στην Αυστραλία προτού επιστρέψει στην Ασία το 2017, όπου εκεί  εντυπωσίασε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Το 2018 ήρθε το άγαλμα στην Ευρώπη για την έκθεση στο Valenciennes της Γαλλίας. Τελικά, τον Μάιο του 2019, η Κυρά της Καρπάθου επέστρεψε στην Ασία και έμεινε στο Χονγκ Κονγκ στο Jockey Club για τέσσερις μήνες.

Ακόμα και μέσω όλων αυτών των ταξιδιών, το άγαλμα δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα της, την Ελλάδα.

Αναφορά με συλλογή υπογραφών για «να την φέρει σπίτι»

Αν και μπορεί να είναι διαισθητικό να εμφανιστεί η «Κυρά της Καρπάθου » στο πιο κοντινό μουσείο όπου αυτή ανασκάφηκε και βρέθηκε αυτό το χειροποίητο αντικείμενο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου στα Πηγάδια, αυτό δεν έγινε  ποτέ.


Αντ’ αυτού, μπορούν μόνο να αφιερώσουν ένα μικρό ερμάριο σε αυτό το απίστευτα σημαντικό άγαλμα, που περικλείει μια φωτογραφία και μια περιγραφή του μέσα.

Η νέα ηλεκτρονική αναφορά συλλογής υπογραφών ζητά την επιστροφή της «Κυράς της Καρπάθου» στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 130 χρόνια μίσθωσης της στο Βρετανικό Μουσείο. Η αναφορά είναι να ενθαρρύνει τα δύο μέρη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου να διαπραγματευτούν για την επιστροφή του αγάλματος στον τόπο όπου δημιουργήθηκε.

Η ιδέα του διοργανωτή είναι για μια «καλοκαιρινή σεζόν» στα Πηγάδια της Καρπάθου, ελπίζουμε ότι το 2022, όταν τουρίστες και ντόπιοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν την ομορφιά που έχουν ήδη δει πολλοί σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα σήμαινε όχι μόνο την αποκατάσταση ενός μεγάλου λάθους μετά τη λεηλασία του αγάλματος, αλλά και μια χαρούμενη επιστροφή για την «Κυρά της Καρπάθου» στο νησί της. 

Μπέλλα Κοντογιάννη | Πηγή:  Greek Reporter

Please visit the Bring Her Home page to ‘sign’ the petition to be sent to the British Museum and the Greek Ministry – it takes less than a minute. Why not tell your friends about our campaign and get them to visit our web petition page? http://karpathoslady.click