Ηλιάκεια 2024 στην Κάρπαθο. Εορτασμός με ανάμεικτα συναισθήματα. 

XΡΥΣΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Δέος για την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του αείμνηστου Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη

Η θλίψη   για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου και για τον πόνο που βιώνει εδώ και 18 χρόνια η σεβάσμια οικογένεια του λόγω της απώλειας του γιατί ο θάνατος του προέκυψε από την υπεράσπιση του εναέριου ελληνικού χώρου, μετά από παραβίαση του από τουρκικά αεροπλάνα εν καιρώ ειρήνης. Σα να ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όπως η «αερομαχία ή ναυμαχία». Μόνο που οι παίχτες ήταν αληθινοί και ο ένας συνεπώς δεν επέζησε.

Απαισιοδοξία γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται, συχνά με διαφορετικά «παιχνίδια» ανάμεσα στους δύο παίκτες, με λάθος στρατηγική και επικίνδυνους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική από την Ελληνική  πλευρά. Το τελευταίο παιχνίδι θύμισε τη «μονόπολη», στην πρόσφατη παρτίδα της οποίας η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τέµενος.
Ματαιότητα για τις χειραψίες, τις πόζες και τις στημένες φωτογραφίες.

Θυμός για τις κούφιες προεκλογικές εξαγγελίες όπως αυτές για τις τακτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που τώρα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν,  έστω και παροδικά (;;;) μειώνονται στις 3 την εβδομάδα στην Κασοκαρπαθία (σε αντίθεση με την περσινή προεκλογική περίοδο) και εκτελούνται από πλοία απαρχαιωμένα όπως το «Πρέβελης».  

Θυμός επίσης   για τις εύκολες υποσχέσεις (πχ για την … άμεση  δημιουργία κατοικιών για τα  σώματα ασφαλείας)  και τις ακόμα πιο εύκολες υπεκφυγές για τη σοβαρότατη υποστελέχωση Νοσοκομείων  σε γιατρούς και νοσηλευτές (ακόμα και σε νοσοκομεία υπερστελεχωμένα σε διοικητικό προσωπικό – για ευνόητους ψηφοθηρικούς λόγους, όπως στην περίπτωση της Καρπάθου). 

Απελπισία  για τη μη –επίλυση των προβλημάτων  και για την οικονομική επιβάρυνση από  τις παρατάσεις υλοποίησης  έργων. Τρανταχτό παράδειγμα  ο κόμβος μπροστά από το νοσοκομείο  της Καρπάθου.

Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του ήταν η 09-05-2024 (15 μέρες πριν), μετά από έγκριση της Περιφερειακής Επιτροπής, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 20.3.2024 για χορήγηση 4ης παράτασης περαίωσης των εργασιών ΧΩΡΙΣ άλλο δικαίωμα για την ανάδοχο εταιρεία. Είναι οφθαλμοφανές ότι η παράδοση του κόμβου απέχει ΠΟΛΥ, ταλαιπωρώντας και βάζοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. 

Νοσταλγία φέρνοντας στη μνήμη  τον Νοέμβρη του 2018 όταν ο αείμνηστος Νεκτάριος Σαντορινιός σε επίσκεψη του στο νησί της Καρπάθου αναφέρθηκε από τη μία στην  έγκριση χρηματοδότησης έργου για την βελτίωση της ποιότητας του υδρευτικού δικτύου της Καρπάθου (με 3,3εκ €) από το Πρόγραμμα Φιλόδημος και από την άλλη στην πρόθεση χρηματοδότησης εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στο νησί. Μετά από μία κυβερνητική θητεία της ΝΔ, καμία μόνιμη λύση δε δόθηκε. Το πρόβλημα ύδρευσης έμεινε  άλυτο  και  τώρα οδηγεί σε έκκληση για έκτακτη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο  για τρίμηνη  ΜΙΣΘΩΣΗ φορητής μονάδας αφαλάτωσης, ενόψει λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο.  

Προβληματισμός για την ανάγκη αναθεώρησης της κατανομή  κονδυλίων, βλέποντας την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου της Καρπάθου (πχ του δρόμου προς το αεροδρόμιο). Σε πόσες θητείες άραγε  δίνεται η πρέπουσα  βαρύτητα στη «συντήρηση» των  οδικών δικτύων των νησιών,   σε αντίθεση με  έργα   «προώθησης» και «διαφήμισης», σε «εγκαίνια», σε «βραβεία» εστιατορίων και   «πιστοποιήσεις» ξενοδοχείων  χωρίς αντίκρισμα;  

Η πολιτική βούληση και ο προγραμματισμός με άξονα την ισόρροπη, μακρόπνοη, βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών  είναι λοιπόν το ζητούμενο και όχι το όποιο πολιτικό  «δόντι» έχει ένα νησί,  όπως ειπώθηκε δια στόματος του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Τα μεν  λείπουν από τη σημερινή διακυβέρνηση.  Τα δε… άφθονα σε όλη την επικράτεια.