Εν όψει των Ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 σας ενημερώνουμε:

1. Φέτος, για πρώτη φορά, θα εφαρμοστεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου .

2. Η επιστολική ψήφος είναι αποκλειστική για τους Έλληνες εκλογείς που είναι κάτοικοι εξωτερικού, δηλ δεν θα μπορούν να ψηφίσουν με άλλον τρόπο, παρά μόνο με επιστολική ψήφο.

3. Η επιστολική ψήφος είναι προαιρετική για τους Έλληνες εκλογείς εντός Επικράτειας. Δηλ. θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ή θα ψηφίσουν αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους .

4. Όσοι εκλογείς εντός Ελλάδας επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο πρέπει – να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου το αργότερο μέχρι 29 Απρίλη 2024 στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, στη διεύθυνση “nofollow noopener noreferrer”>https://epistoliki.ypes.gov.gr/login.Η είσοδος – πιστοποίηση στην ειδική εφαρμογή των εκλογέων εντός Ελλάδας γίνεται μέσω taxisnet, εφόσον διαθέτουν κωδικούς εισόδου.

5. Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει ως ετεροδημότης, πρέπει:

–Να επισκεφτεί την ιστοσελίδα ιστοσελίδα:

 

-Να συνδεθεί με κωδικούς taxisnet

– Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να επιλέξει «Νέα Αίτηση»

– Να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να την υποβάλει.

6 Εναλλακτικά, οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να απευθύνονται αυτοπροσώπως σε πρεσβείες / προξενεία για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.

7. Εναλλακτικά, για τους Έλληνες εκλογείς, αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους ( μέχρι και 29 Απριλίου 2024). Ο εκλογέας επιδεικνύει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΚΕΠ δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο ή άδεια οδήγησης, ενώ πρέπει να γνωρίζει τον προσωπικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), εφόσον έχει, και να διαθέτει ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου, το οποίο φέρει μαζί του στο ΚΕΠ και, προαιρετικά, ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όσοι εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου αποστέλλεται στους εκλογείς από το υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 μέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή μέχρι τις 24 Μάη 2024, με συστημένη κατεπείγουσα επιστολή στη διεύθυνση παραλαβής της επιστολικής ψήφου που έχει δηλώσει ο κάθε εκλογέας.

9. Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του.

10. Οι εκλογείς πρέπει να φροντίσουν ώστε η ψήφος τους να έχει φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ μέχρι το Σάββατο 8 Ιούνη 2024.Επομένως, θα πρέπει να ταχυδρομήσουν τον σχετικό φάκελο, το ταχύτερο δυνατόν. Η αποστολή του φακέλου μπορεί να γίνει και από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν

Όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2007), είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

2. Οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα εφόσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας, μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2024. Οποιος εγγράφηκε για να ψηφίσει στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη 2023 δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο για να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

3. Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό, από 17 ετών και άνω, αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Η προθεσμία για την εγγραφή στην ειδική ηλεκτρονική πύλη του ΥΠΕΣ λήγει στις 29 Απρίλη 2024 (βλ. αναλυτικά παρακάτω). Διαφορετικά θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται άμεσα κάθε εκλογέας να ελέγξει πού ψηφίζει στο ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ (https://mpp.ypes.gov.gr/#/).

11 Οι εκλογείς που θα αιτηθούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι, αφού στον εκλογικό κατάλογο δίπλα στο όνομά τους θα υπάρχει η ένδειξη «Τ». Όμως, αν δεν αποστείλουν τον φάκελο ή αυτός δεν παραληφθεί έγκαιρα από την αρμόδια Επιτροπή (μέχρι Σάββατο 8-6-2024) θα ενημερωθούν με mail και θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την Κυριακή των ευρωεκλογών μετά τις 11 π.μ. στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι.

12 Για περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλ. του Δήμου Καρπάθου με τους αρμόδιους υπάλληλους (κ. Μανώλη Φουντή και κα Αναστασία Νουαράκη) : 22453-60123 και 22453-60107 .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.