Στις 2 Μαρτίου 2024, στο Καρπενήσι, παρουσία της Βουλευτού Ευρυτανίας κ. Θωμαΐδος Οικονόμου, του Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Άρη Τασιού, του Αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Γιάννη Σκαρπή και του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης κ. Νικολάου Κοντού, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των οκτώ πρώτων πιστοποιημένων τίτλων στην Ιατρική του Βουνού, από το Π.Μ.Σ. «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με επιστημονικό υπεύθυνο τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, το οποίο αποτελεί το μοναδικό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη  πιστοποιημένο φορέα-πάροχο του διεθνούς διπλώματος στην Ιατρική Βουνού “Diploma in Mountain Medicine” από την International Society of Mountain Medicine (ISMM), την International Commission for Alpine Rescue (ICAR) και την International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA) Medical Commission.

Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Χειρουργικής Μανώλης Πικουλής

Το Π.Μ.Σ. «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» έχει πολυετή συνεργασία σε θέματα ιατρικής βουνού με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης (Inselspital Bern), Κέντρο Αριστείας και αναφοράς στην Επείγουσα Ιατρική, ειδικά για ατυχήματα σε ορεινούς όγκους στην Ελβετία,  ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Πρόκειται για ένα επίκαιρο πρόγραμμα  που εντάσσεται στην θεματική της επείγουσας ιατρικής διαχείρισης στο πεδίο  σε θέματα υγειονομικής διαχείρισης κατά την πρώτη χρυσή ώρα, το πρώτο εκείνο χρονικό  διάστημα  πριν φτάσουν  οι διασωστικές δυνάμεις,  σε τεχνικές πρώτων βοηθειών, έρευνας και διάσωσης στο βουνό, στις διακομιδές, στην αντιμετώπιση κακώσεων από το ψύχος και την αντιμετώπιση της υποθερμίας κ.α.

Για την λήψη του διεθνούς διπλώματος “Diploma in Mountain Medicine” είναι απαραίτητη η παρακολούθηση σειράς θεωρητικών διαλέξεων, καθώς και η συμμετοχή σε πρακτικές ασκήσεις στο χιονισμένο/ορεινό πεδίο.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα κ. Εμμανουήλ Πικουλή, την τρέχουσα περίοδο που βλέπουμε ότι ανθεί ο τουρισμός  σε ορεινούς προορισμούς, αλλά και παρακολουθώντας την προσπάθεια της Πολιτείας για ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής και παροχής πρώτων  βοηθειών στο πεδίο, θεωρούμε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή ενδυναμώνουν και ενισχύουν  τις γνώσεις και δεξιότητες των υγειονομικών και το προφίλ της χώρας μας ως ένας ασφαλής  χειμερινός τουριστικός προορισμός.

IMG 20240302 114208 1