Μετά την επικύρωση της εκλογής και την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου και μετά από την Α40 / /2024 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου , παρακαλείσθε να προσέλθετε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου στις 19/03/2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ. ώστε σε δημόσια συνεδρίαση, να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 37 του ν. 4804/2021 ορκωμοσία.

Α’ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

  • ΚΑΡΑΞΗ ΜΑΡΙΑ , Κοινοτικός Σύμβουλος Απερίου
  • ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ , κοινοτικός Σύμβουλος Βωλάδος
  • ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , κοινοτικός Σύμβουλος Μενετών
  • ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ , κοινοτικός Σύμβουλος Μεσοχωρίου

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ:

  1. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΑΠΕΡΙΟΥ).
  2. ΒΑΡΔΑΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΒΩΛΑΔΑΣ).
  3. ΚΑΛΗΣ ΝΙΚ. ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΜΕΝΕΤΩΝ).
  4. ΣΑΚΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ).

Σημείωση:

Παρακαλούμε σε περίπτωση που λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας δεν σας επιτρέψουν να προσέλθετε στην ανωτέρω από τον Νόμο προβλεπόμενη ορκωμοσία, όπως μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τους λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ώστε να κινηθούν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας, όπως αναλυτικά αναγράφονται στο παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΑΙΡΕΤΟΥ-ΛΟΓΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

Αν η ορκωμοσία εκλεγέντος δημοτικού συμβούλου, συμβούλου ή προέδρου δημοτικής κοινότητας δεν πραγματοποιηθεί την ημερομηνία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4804/2021 [δηλ. μέσα στο 20ήμερο πριν από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών] για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο εκλεγείς δήμαρχος καλεί τον επιτυχόντα δημοτικό σύμβουλο, σύμβουλο, ή πρόεδρο δημοτικής κοινότητας προς ορκωμοσία εντός πέντε (5) ημερών αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λόγων.

Ο λόγος αντικειμενικής αδυναμίας θα πρέπει να είναι ένα γεγονός αναπότρεπτου ή ανυπέρβλητου και απρόβλεπτου κωλύματος συνέπεια του οποίου ο ενδιαφερόμενος τελεί σε απόλυτη πραγματική αδυναμία να επιμεληθεί των υποθέσεων του αυτοπροσώπως, (ΣΤΕ 2132/2004 και 1135/2000). οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας, των οποίων γίνεται επίκληση, ώστε να μη δοθεί ο όρκος, θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά και να μην είναι γενικοί, αόριστοι ή αναπόδεικτοι (Γν. ΝΣΚ 404/2003).

Έτσι, δεν μπορεί να γίνει αόριστη επίκληση «εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος» (ΣΤΕ 2117/2008) ή «ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων» (ΣΤΕ 2116/2008), γεγονότα τα οποία δεν αποτελούν αντικειμενικούς λόγους, αλλά υποκειμενικούς, συνδεόμενους με τη βούληση του φυσικού προσώπου. Επομένως, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, θα πρέπει ο συγκεκριμένος αιρετός να ενημερώσει το Δήμαρχο για τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία κατά την ημέρα που έχει οριστεί και να τον ενημερώσει όταν οι λόγοι αυτοί έχουν εκλείψει.

Η ενημέρωση αυτή, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ορθό είναι να είναι έγγραφη και να πρωτοκολληθεί στον Δήμο. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν δώσει όρκο την καθορισμένη στην πρόσκληση του εκλεγέντος Δημάρχου ημερομηνία, μπορεί να προσέλθει στο Δημοτικό κατάστημα, πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2023 σε νέα, ορισθείσα από τον εκλεγέντα Δήμαρχο, ημερομηνία και να ορκιστεί (ΣΤΕ 2132/2004).

Επισημαίνεται επίσης ότι η ορκωμοσία του αιρετού αυτού μπορεί να λάβει χώρα και μετά την Ιη Ιανουαρίου 2024, όποτε δηλαδή αρθούν οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας που έχει επικαλεσθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, συντάσσεται νέο πρακτικό ορκωμοσίας, το οποίο υπογράφεται από τον εκλεγέντα Δήμαρχο και τον ορκισθέντα αιρετό και αποστέλλεται στο Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, (άρθρο 22 ν. 5046/2023).