Κολοκοτρώνη 80, Πειραιάς, Τ.Κ. 185 35, 6ος όροφος
Τρίτη 12 Μαΐου 2024

Με έκπληξη και δικαιολογημένη αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της «Έντονης Δημόσιας Διαμαρτυρίας» της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «η Δήμητρα», κατά της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και του Ομίλου μας, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 76ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Απορήσαμε μάλιστα με τον τίτλο σχετικού άρθρου στα Καρπαθιακά Νέα, σύμφωνα με τον οποίο, ο Σ.Α.Κ. και ο Ο.Κ.Ν. «ΑΦΗΣΑΝ ΕΞΩ τη ΔΗΜΗΤΡΑ» από τον εορτασμό (στον οποίον, σημειωτέον ότι συμμετέχει ένα μόνον αντιπροσωπευτικό χορευτικό συγκρότημα από κάθε νησί).

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να αφήσουμε αναπάντητη μια δημόσια ανακοίνωση, η οποία βρίθει ασαφειών, παρουσιάζει μονόπλευρα τα γεγονότα, και, αν μη τι άλλο, δεν επιδεικνύει σεβασμό προς την μακρόχρονη ιστορία τριών ιστορικών σωματείων, παγκαρπαθιακής και πανδωδεκανησιακής εμβέλειας αντιστοίχως.

Αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση ότι ο κ. Γιώργος Αναστασιάδης, με τον οποίο πράγματι υπήρξε αγαστή συνεργασία επί σειρά ετών, δέχθηκε μια δήθεν «άσεμνη και προκλητική επίθεση» από την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου μας. Απορίας άξιο είναι πάντως, το γιατί η εν λόγω ανακοίνωση αποκρύπτει το ειδικότερο περιεχόμενο αυτής της δήθεν «επίθεσης».

Τι ήταν αυτό που ώθησε την Πρόεδρο να παρέμβει στη συγκεκριμένη Γενική συνέλευση του Σ.Α.Κ.;

Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στις αλλεπάλληλες «επιθέσεις» που έχουν δεχθεί εκπρόσωποι του Δ.Σ. και μέλη της χορευτικής ομάδας του Ομίλου μας από τρίτα πρόσωπα, θεσμικά και μη, είτε με τη μορφή επίμονων επικριτικών παρεμβάσεων στις προετοιμασίες των παρουσιάσεων του χορευτικού μας, είτε διαμέσου ειρωνικών σχολίων και προσβλητικών χαρακτηρισμών επί προσωπικού, σχετικά με τις χορευτικές ικανότητες των χορευτών, και τις γνώσεις τους σχετικά με την ιστορία και καταγωγή των χορών;

Στην ίδια ανακοίνωση της «Δήμητρας», γίνεται λόγος για «ισότιμη αντιπροσώπευση και προβολή των χωριών».

Αυτό ακριβώς επιδιώκει διαχρονικά ο Όμιλος μας να διασφαλίσει.

Ως σύλλογος που συγκεντρώνει νέους χορευτές και οργανοπαίχτες από ολόκληρη την Κάρπαθο, δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι σε ένα αντιπροσωπευτικό παγκαρπαθιακό χορευτικό, δεν θα χορευτεί λ.χ. η Σούστα ή ο Ζερβός της Νότιας Καρπάθου, ούτε βέβαια ότι θα προβάλλονται διαρκώς οι χοροί, τα έθιμα, η φορεσιά και το μουσικό ηχόχρωμα ενός μόνο χωριού.

Όπως επίσης, δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι οι προετοιμασίες ενός χορευτικού, που μόνο χαρά και δημιουργικότητα γεμίζουν όλους μας, θα μετατρέπονταν σε πεδίο αντιπαραθέσεων, εντάσεων και προσβλητικών συμπεριφορών σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Η «άσεμνη και προκλητική επίθεση» της προέδρου του Δ.Σ. του Ομίλου μας, λοιπόν, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια γνωστοποίηση όλων των ανωτέρω, προς την Γ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, καθώς και μια ενημέρωση περί του ότι ως Όμιλος διαθέτουμε χορευτές, υπεύθυνους χορευτικής ομάδας και οργανοπαίκτες από όλα τα χωριά του νησιού μας, οι οποίοι δύνανται να ανταπεξέλθουν απολύτως στις προσεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Όμιλος μας στην μακρόχρονη πορεία του (είτε εκπροσωπείται από άξιους προέδρους – μέχρι το 2016 κατά τα λεγόμενα του κ. Αναστασιάδη είτε όχι), προάγει πάντοτε την αδελφοσύνη μεταξύ των Καρπαθίων νέων, και ουδέποτε απέκλεισε κανέναν από τους κόλπους του. Τούτο επιβεβαιώνει άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ολυμπιτών νέων, συμμετέχοντας με προθυμία σε όλες μας τις εκδηλώσεις, αλλά και στο προσεχές παγκαρπαθιακό χορευτικό που θα παρουσιαστεί στον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, κόντρα σε αναχρονιστικές αντιλήψεις που εμμένουν στον διχασμό των χωριών μας.

Σε πείσμα λοιπών αυτών των αντιλήψεων, που μόνο προς τα πίσω οδηγούν τον τόπο μας, ο Όμιλος μας, αντί να διχάζει, προτιμά να ενώνει…

Θα θέλαμε τέλος, να προσκαλέσουμε όλους τους συμπατριώτες μας να παρευρεθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας – Αίθουσα Μελίνας Μερκούρη, στον εορτασμό της 76ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Τα παιδιά της χορευτικής ομάδας, προερχόμενα από όλα τα χωριά μας ανεξαιρέτως, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, προσδοκώντας σε μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της Καρπάθου μας.

H Πρόεδρος,
Μαίρη Μπέλεση

Τα μέλη του Δ.Σ