Αξιότιμε πρόεδρε του Αθλητικού Συλλόγου “Πρωτέα” κ. Αλεξιάδη. 

Χαίρομαι να βλέπω στο νησί μου, την Κάρπαθο, να γίνονται προσπάθειες και σημαντικά έργα για την ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων. Τόσο με αγώνες δρόμου, όσο και με εγκαταστάσεις γηπέδων. Όπως υποστηρίζουμε όλοι οι συνάδελφοι μου κι εγώ σαν γιατρός κάθε μορφή σωματικής άσκησης, επιφέρει μόνο θετικά οφέλη για την υγεία.

ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ωστόσο,  παρατηρώ ότι στα πρόσφατα εγκαίνια του γηπέδου τένις στο χωριό μου το Απέρι από τον αθλητικό σύλλογο “Πρωτέα” έγινε η ονοματοδοσία: “Ζώρζης Νισύριος Οδοντίατρος”. Πολύ εύλογα διερωτάται κανείς γιατί να δοθεί αυτό το όνομα στην συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση. 

Αναμφίβολα ο Ζώρζης, υπήρξε ένα αξιότιμο και αξιοσέβαστο μέλος της Καρπάθικης και Απερίτικης κοινωνίας, όμως, το θέμα δεν είναι τόσο το όνομα, όσο οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι καιρός να μάθουμε και στην Κάρπαθο να εκτιμούμε και να τιμούμε ανθρώπους και γεγονότα με τρόπο αξιοκρατικό, αντικειμενικό και με πράξεις που συνάδουν με την διαφάνεια.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Καρπαθιακού λαού διερωτάται με ποια κριτήρια δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα.

α) Εάν είναι κοινωνικά τα κριτήρια όπως υποστηρίζετε, πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι δεν υπήρξαν εκλιπόντες με σημαντικότερη δράση τόσο στην Κάρπαθο, όσο και στο Πανελλήνιο, που θα μπορούσαν να τιμηθούν με αυτό τον τρόπο, ώστε να αποτελούν μίμιση  και παράδειγμα για τα Καρπαθόπουλα; 

β) Εάν τα χρήματα δόθηκαν από την συγκεκριμένη οικογένεια, τότε θα ήταν σωστό και τίμιο να είχε γίνει μία δημόσια ανάρτηση σας, απευθυνόμενη προς τους πολίτες της Καρπάθου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν και άλλες οικογένειες του χωριού αφενός,  να τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας αφετέρου. Αφού θα γνώριζε και το υπουργείο οικονομικών για τις  συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και να τηρηθεί η πλήρης νομιμότητα.

γ) Ωστόσο, εάν αποσκοπείτε στο οτιδήποτε με χρήματα από δημόσια ταμεία, να σας  θυμίσω ότι τα δημόσια χρήματα, είναι χρήματα όλων μας.

Είναι χρήματα του Έλληνα-Καρπάθιου φορολογούμενου.

Θεωρητικά και πρακτικά λοιπόν, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύεται χωρίς έλεγχο και χωρίς να γνωμοδοτεί σε επίσημους φορείς.

ΜΑΝΟΣ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χειρουργός Ουρολόγος   

Διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ