Το προηγούμενο διάστημα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, είχε ζητήσει την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιούργησε  η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναιρεί τη δυνατότητα εκτός ορίων δόμησης σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο που να έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη.

ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ-Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση και στο πρόβλημα ακυρότητας άδειας δόμησης άρτιων οικοπέδων, εκτός σχεδίου πόλεως, υφιστάμενα προ του έτους 2003, τα οποία στερούνται  προσώπου σε κοινόχρηστη οδό.

Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού έχει ανασταλεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ έχει παγώσει η αγορά ακινήτων για αυτά τα οικόπεδα, αφού ακυρώνονται ή αναστέλλονται αγοραπωλησίες ή επενδύσεις.

Επιπρόσθετα, για τις νησιωτικές περιοχές, όπως είχε επισημάνει, ο κ. Κόνσολας δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης μελετών για τον χαρακτηρισμό δρόμων.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, θα κατατεθεί άμεσα μεταβατική, νομοθετική διάταξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα δίνει λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα  δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα πριν το 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Ταγαρά, προχωρά η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το έργο της καταγραφής του υπάρχοντος οδικού δικτύου στις εκτός σχεδίου περιοχές σε 69 νησιωτικούς δήμους.

«Ο κυβερνητικός βουλευτής δεν μπορεί να μένει σιωπηλός, πρέπει να αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, να διεκδικεί και να προτείνει λύση.

Η νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος που οδηγούσε σε απαξίωση την ακίνητη περιουσία των πολιτών, ήταν επιβεβλημένη. Θα περιμένουμε να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε. Περιορίζομαι στο να επισημάνω ότι η ρύθμιση θα πρέπει να δίνει λύση στο πρόβλημα και να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας.