Συμμετείχαν:  Καραϊτιανός Γιάννης (Κάρπαθος), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Αφθονίδου Μαρία, Μοσχή Μαίρη (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Ζερβάνου Λουκία, Φλυτζάνης Νίκος (Κως), Δραγουμάνος Αλέκος, Πετρίδης Φίλιππος (Σύμη), Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Υψηλάντη Διονυσία, Οικονόμου Μαρία (Πάτμος), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Ασπροποταμίτης Γιάννης, Ηρακλείδου Σοφία, Οικονομίδου Ισαβέλλα (Χάλκη), Βασιλάκη Σούλα (Τήλος), Χατζηγεωργίου Γρηγόρης (ΣΑΔΝ),  Μαλανδρής Ηλίας,  Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

Στην έναρξη της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Φραγκούλης υπενθύμισε σε όλους τους συμμετέχοντες, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο τροποποίησης των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Στα νησιά μας, ο εορτασμός έχει μετατεθεί για την προσεχή Κυριακή 12/3. Ακολουθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, οι εκδηλώσεις 16/3, 18/3 και 19/3 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Επιπρόσθετα, αναμένονται αποφάσεις για τον τρόπο εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η μόνη Δωδεκανησιακή δραστηριότητα, που έγινε μετά την 1/3, ήταν η ανοικτή συζήτηση  το Σάββατο 4/3, με τον Δήμαρχο Η.Ν. Κάσου  κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο στο Σύλλογο εν Ελλάδι Κασίων, με θέμα την προετοιμασία των επετειακών εκδηλώσεων 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Η.Ν. Κάσου (1824 – 2024).

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης αίματος σε ασθενείς συμπατριώτες που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία της Αττικής, αμέσως μετά τον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης, θα γίνουν  διαδικτυακές συζητήσεις με την συμμετοχή συλλόγων αιμοδοτών των νησιών μας για να δρομολογηθούν ενέργειες για την όσο το δυνατό κάλυψη των αναγκών, που αποτελεί κυριολεκτικά θέμα ζωής ή θανάτου.

Για την πραγματοποίηση νέας αιμοδοσίας στον Πειραιά, υπάρχει ένας ευχάριστος λόγος καθυστέρησης, λόγω μεγάλου αριθμού ήδη προγραμματισμένων αιμοδοσιών, λόγω της ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας, μετά το φοβερό δυστύχημα των Τεμπών.

«Ημέρες Θάλασσας»,

Η γιορτή – θεσμός για την πόλη του Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί  φέτος από τις 26 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2023.

Όπως κάθε χρόνο, θα σταλεί η σχετική φόρμα από την Ομοσπονδία μας, με τις προτάσεις όσων Δωδεκανησιακών φορέων, επιθυμούν να συμμετάσχουν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Δυστυχώς οι οικονομικές υποχρεώσεις, κυρίως για τη λειτουργία της Δωδεκανησιακής μας Εστίας, συνεχίζουν να μας απασχολούν. Ελπίδα όλων μας, αποτελεί η υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπάρδου ότι θα υπάρξει συμβολή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δεδομένου ότι και το εν λόγω ακίνητο είναι ιδιοκτησία της. Στο μεταξύ, απευθύνουμε θερμή παράκληση στα Σωματεία μέλη μας, για την καταβολή της ετήσιας συνδρομής. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης στον τραπεζικό μας λογαριασμό στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΙΒΑΝ: GR50 0172 1080 0051 0809 0400 561.

Εορτασμός επετείου Ενσωμάτωσης 2023

  • Πέμπτη 16/3: Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.
  • Σάββατο 18/3: Δοξολογία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Καρύτση
  • Κυριακή 19/3: Πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των εκδηλώσεων, θα σταλεί αναλυτικότατο μήνυμα προς όλα τα Δωδεκανησιακά Σωματεία μας, μετά και τις πρόσφατες επισκέψεις του προέδρου μας κ. Γιάννη Φραγκούλη στο Πολεμικό Μουσείο και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι για την οργάνωση των χορευτικών συγκροτημάτων, έχει ανατεθεί στον αγαπητό συμπατριώτη μας κ. Μανώλη Κόττορο καταγραφή χορών που θα παρουσιαστούν από κάθε συγκρότημα καθώς και οι μουσικοί που θα το συνοδεύουν.   

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι κάθε Δωδεκανησιακού Σωματείου και ιδιαίτερα οι ασχολούμενοι με τα Πολιτιστικά, όπως ενημερώσουν γραπτά για την ετοιμότητα συμμετοχής των Σωματείων στις εκδηλώσεις (αντιπροσωπεία στη Δοξολογία, χορευτικό συγκρότημα, λάβαρο, τελαμώνας, γάντια, κορδέλα με ονομασία νησιού, κλπ).

Θα ξανασταλεί αναλυτική λίστα σε όλα τα Σωματεία και παρακαλούνται όλοι να συνδράμουν στην καλύτερη δυνατή οργάνωση των εκδηλώσεων.

Θέματα για Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ν. Αιγαίου

Λόγω της μετάθεσης των επετειακών εκδηλώσεων στα νησιά μας για την προσεχή Κυριακή 12/3, υπάρχει μια επιπλέον  καθυστέρηση στη λήψη απαντήσεων από τον κ. Χρήστο Μπάρδο,  στις 3 επιστολές που στείλαμε (1/1 και 5/1, 26/1). Θα καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστούν τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια και να μπορέσει ο κ. Μπάρδος να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, όπως και ο ίδιος επιθυμεί.

Αποστολή βοήθειας σε σεισμόπληκτους της Συρίας

Τα συγκεντρωθέντα είδη στα γραφεία των Δωδεκανησιακών Σωματείων θα σταλούν το συντομότερο δυνατό, κατά περίπτωση σε:

  • Ιατροφαρμακευτικά είδη στην Πρεσβεία της Συρίας (Διαμαντίδου 61, Π. Ψυχικό), από 8.30 έως 16.30, μετά από τηλεφωνική συνεννόηση στο 2106756628
  • Τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής και υπνόσακκους – κουβέρτες, στην αποθήκη του ΕΕΣ, Άστρους 111 στον Κολωνό, από 7.30 έως 17.00
  • Υπόλοιπα είδη, σε Δήμους και Εκκλησίες.

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023

ΜΑΡΤΙΟΣ

11 ΣΑΒΒΑΤΟ
“Ο αδελφός μου ο Αμαντέους” Θεατρική παράσταση του έργου του Κασιώτη συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής. Σκηνοθεσία Βάνα Πεφάνη, στον ρόλο της Νάνερλ η Πέμη Ζούνη, στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος, Μότσαρτ ο Φοίβος Έλιο Μπέικο. Παραστάσεις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ. (θα ακολουθήσουν άλλες δύο παραστάσεις Σάββατο 18/3)

12 ΚΥΡΙΑΚΗ
2μμ:Μεσημεριανό γλεντάκι με ζωντανή μουσική Ένωσης Κώων στο κέντρο «Μονοπάτι», Ακακιών 5 & Δροσιάς, με Ν. Ηράκλειο Τιμή πρόσκλησης με πλήρες μενού 30€, για νέους κάτω των 30 ετών, 20€. Κρατήσεις: 6947901880, 6934439309

6.30μμ: Παρουσίαση της έκδοσης “Σκοποί της Λέρου“ Ομιλητές: Λάμπρος Λιάβας, Παναγιώτα Ανδριανοπούλου. Ζωντανή μουσική με Λεριούς μουσικούς και τραγουδιστές. Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. (Ερμού 134, Αθήνα 105 53, 1ος όροφος, πλησίον σταθμού ΜΕΤΡΟ Θησείο)

13 ΔΕΥΤΕΡΑ
Έναρξη λειτουργίας έκθεσης φωτογραφίας «Της Μνήμης η κεντημένη φορεσιά» της Βιβλιοθήκης της Βουλής, τιμώντας την 75η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες δωδεκανησιακών γυναικείων ενδυμασιών από το 1800 έως το 1900, που συνέλαβε ο καλλιτεχνικός φακός της Καλλιόπης Βουτζαλή και επιμελήθηκε ο Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης.

Οι φορεσιές φωτογραφήθηκαν με την ευγενική παραχώρηση του Λυκείου Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά», του πολιτιστικού συλλόγου «Το συμιακό σπίτι» στη Ρόδο, του πολιτιστικού Παννισυριακού συλλόγου Ρόδου η «Πορφύρις» και του Λυκείου Πάτμου. Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής και είναι επισκέψιμη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 11:00, έως τα τέλη Απριλίου 2023

16 ΠΕΜΠΤΗ
6.30μμ: Πολιτιστική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Εορτασμός επετείου Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

18 ΣΑΒΒΑΤΟ
11.30πμ: Δοξολογία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Καρύτση – Κατάθεση στεφάνων στο Μ.Α.Σ.

19 ΚΥΡΙΑΚΗ
11πμ: Πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

26 ΚΥΡΙΑΚΗ
10.30πμ:Γενική Συνέλευση Συλλ. Εν Ελλάδι Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα)
Μονοήμερη εκδρομή Παν. Ένωσης Λερίων σε Αραχωβα-Λιβαδειά.

Για πληροφορίες: Φωτεινή Ασβεστα 6972229885, Βασιλική Κρετση 6981860401, Νικόλαος Ασβεστας 6972221085