Μπορεί οι προοπτικές για την επικείμενη τουριστική σεζόν να διαφαίνονται θετικές για τη Ρόδο, δεν λείπουν όμως οι προκλήσεις. Και οι προκλήσεις δεν διαφέρουν από αυτές που καλείται να διαχειριστεί η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

ΒΑΣΟΣ ΜΗΝΑΙΔΗΣ

Η Ρόδος συγκαταλέγεται μεταξύ των περιζήτητων προορισμών στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να διατηρήσει το ρεκόρ των 2,5 εκατ. επισκεπτών που σημείωσε πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπερβεί αυτό το ιστορικό …ορόσημο.

Τον ενθουσιασμό για μία νέα επιτυχία της Ρόδου σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων, μετριάζουν όμως οι πιέσεις των τουριστικών οργανισμών για μείωση των τιμών, τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων.

Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί πιέζουν να διατηρηθούν τα πακέτα σε χαμηλές τιμές για να κινηθεί ο τουρισμός, ενώ οι ξενοδόχοι προσπαθούν να διαχειριστούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα υπέρογκα κόστη λειτουργίας και να αντισταθούν στις πιέσεις για τη μείωση των τιμών έως και 15%.

«Η τουριστική σεζόν ξεκινά την 1η Απριλίου. Μπορεί η Easy Jet να αποφάσισε να ξεκινήσει τις πτήσεις από την Αγγλία προς τη Ρόδο από τις 11 Μαρτίου, οι ρυθμοί όμως θα κυμανθούν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την πρωταπριλιά. Άλλωστε κάθε χρόνο η εκκίνηση της σεζόν τοποθετείται κοντά στο Πάσχα των Καθολικών που είναι φέτος στις 9 Απριλίου.

Βεβαίως και είναι θετικό που η Easy Jet αποφάσισε να ξεκινήσει νωρίτερα τις πτήσεις της και να επιμηκύνει τη σεζόν. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε ώστε να δικαιωθεί για την απόφασή της αυτή. Ωστόσο, κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε το 2020 δεν έχει λυθεί οριστικά.

Ο κορωνοϊός, παρόλο που βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να υπάρχει, ο πληθωρισμός είναι επίσης υπαρκτός, ενώ το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούν οι εταιρείες για τη μείωση των τιμών, συνθέτουν ένα περιβάλλον προκλήσεων», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσος Μηναΐδης και συμπλήρωσε:

«Πολλές φορές στο παρελθόν, ο κλάδος του Τουρισμού ήρθε αντιμέτωπος σε προκλήσεις. Οι παλαιότεροι επαγγελματίες του κλάδου είμαστε συνηθισμένοι, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις.

Ευχόμαστε να πάνε και πάλι όλα καλά, έστω και με τα όποια προβλήματα υπάρχουν και τον ανταγωνισμό.

Κόσμος θα έρθει… Πάντα έρχονται οι επισκέπτες, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Το θέμα όμως είναι με ποιες τιμές θα κλείσουν τα πακέτα τους, τι πληρώνουν και ποιο θα είναι το λειτουργικό κόστος για τα ξενοδοχεία. Δεν χρειάζεται λοιπόν υπέρμετρη αισιοδοξία, χρειάζεται περίσκεψη και προσευχή».

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”