Ο θεσμός της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία θα έχει καθολική εφαρμογή για όλα τα άτομα με αναπηρία από τις αρχές του 2024 και μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί με 320 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με απάντηση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Μιχαηλίδου, στον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ν.Δ

Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού πρόκειται για το άτομο που θα στηρίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Είναι μια σημαντική καινοτομία, ένα μέτρο με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο που στηρίζει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έχει θέσει, παράλληλα, και το θέμα της  αύξησης του προνοιακού και του διατροφικού επιδόματος για νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους ασθενείς και άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα με την προσαύξηση ύψους 200 ευρώ στις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και του επιδόματος παιδιού που δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, πριν από ένα περίπου μήνα υπήρξε νέα προσαύξηση 250 ευρώ στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.

Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι πρέπει να εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αυξηθεί το προνοιακό και το διατροφικό επίδομα για νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους ασθενείς και άτομα με αναπηρία.