Συμμετείχαν: Γιαλλουράκης Ερρίκος (Κάρπαθος), Βουρεξάκη Κατερίνα (Κάλυμνος), Ζερβάνου Λουκία (Κως), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Κολεζάκης Μανώλης, Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Υψηλάντη Διονυσία (Πάτμος), Βασιλάκη Σούλα (Τήλος), Χατζόπουλος Χάρης, Χατζηαντωνίου Γρηγόρης (ΣΑΔΝ), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

Εκτός από τους παραπάνω αναφερόμενους, στην εν λόγω συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.  Αρχικά, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του να συμμετέχει σε μια συνεδρίαση ΔΣ της Ομοσπονδίας, η οποία, όπως πάντοτε, είναι ανοικτή για κάθε συμπατριώτη και για κάθε φίλο της Δωδεκανήσου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Κόνσολας έλαβε συχνά τον λόγο συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκυρη αλληλοενημέρωση επί των θεμάτων, που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανήσιους.

Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση   (29/11/22) μέχρι σήμερα:

30/11: Γεύμα μετά μουσικής Δωδεκανησιακής Μέλισσας στην Αθηναϊκή Λέσχη . Ενημέρωση για το έθιμο των λουκουμάδων του Αγίου Ανδρέα.

3/12: Μνημόσυνο Αριστοτέλη Παυλίδη  στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αθήνας

3/12: Εορτασμός Αγίου Ανδρέα Συλλ. Νισυρίων

4/12: Χριστουγεννιάτικο στόλισμα και παραδοσιακό γλεντάκι Ομίλου Καρπαθίων Νέων στην αίθουσα του Σ.Α.Κ.

7/12: Συνάντηση προέδρων Δωδεκανησιακών φορέων με Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ν. ΑΙγαίου κ. Χρ. Μπάρδο στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

7/12: Θεατρική παράσταση  «TO ONOMA MOY EINAI ASHAR»  στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματίων Αθήνας – Πειραιά, Δωδεκανησιακή Μέλισσα.

8/12: Παρουσίαση βιβλίου κ. Νίκου Κωνσταντινίδη με τίτλο  «ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΙΠΟΤΑ» στον πολυχώρο  ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα).  

10/11: Συμμετοχή προέδρου Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Φραγκούλη στον εορτασμό των Ομοσπονδιών Β. Αιγαίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022»

10/11: Ψήφισμα Ομοσπονδίας μας για την απώλεια της πρώην προέδρου της Ένωσης Ροδίων και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, Μαίρης Κοκκώνη

10-11/12: Διήμερη Χριστουγεννιάτικη εορταγορά Συλλ. Κασίων                             (3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα)

11/12: «Βάρβαρα και Λουκουμάδες» Ένωσης Κώων (ξενοδοχείο ΆΜΑΛΙΑ»  Σύνταγμα). Τιμήθηκε ο Πρόεδρος  του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» κ. Φίλιππος. Καλλούδης και οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

11/12: Εορτασμός Αγίου Νικολάου Ένωσης Καλυμνίων

11-12/12: Συμμετοχή αντιπροέδρου Ομοσπονδίας κ. Κατερίνας Βουρεξάκη και μέλους του ΔΣ κ. Μαρίας Κορδίνα  στον εορτασμό του πολιούχου του Πειραιά , Αγίου Σπυρίδωνα

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχικά έγινε μια αναλυτική συζήτηση για την χοροεσπερίδα της Ομοσπονδίας μας, που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 13/12 στο κέντρο ΠΕΡΑΝ (Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα). Από όλα τα μέλη του ΔΣ καταβάλλονται προσπάθειες για την καλύερη δυνατή οργάνωση της εκδήλωσης, προκειμένου οι προσκεκλημένοι να περάσουν μια υπέροχη βραδιά.

Για την δημιουργία της Χριστουγεννιάτικης κάρτας, εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τον Σύλλογο Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων (ΣΑΔΝ), που την επιμελήθηκε.

Σχετικά με τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για το 2023, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την κοπή  Πίτας της Ομοσπονδίας, για την οποία εκφράστηκε η επιθυμία εύρεσης διαθέσιμης ημερομηνίας Σαββάτου μεσημέρι.

Για τον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης 2023, θα γίνει μια αρχική διερεύνηση διαθεσιμότητας χώρων για το Σαββατοκύριακο 11-12/3. Επίσης συζητήθηκε η πρόταση του ΣΑΔΝ για την συνδιοργάνωση Επετειακών εκδηλώσεων. (επισυνάπτεται αναλυτικό κείμενο).

Τέλος, έγινε μια πρώτη αναφορά στην πρόταση του προέδρου της Ένωσης Χαλκιτών  για τη συνδιοργάνωση ιστορικής ομιλίας με θέμα: «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων (1900 μ.Χ.): Η συμβολή των σφουγγαράδων στην ανακάλυψη της αρχαιοελληνικής τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας», με προτεινόμενη τη περίοδο κοντά στο Πάσχα.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

Μετά την συνάντηση αλληλοενημέρωσης με τον κ. Χρήστο Μπάρδο, την 7/12 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, θα σταλεί επιστολή με όλα τα θέματα  – προβλήματα των Δωδεκανησιακών Σωματείων της παροικίας μας. Συνοπτικά, η επιστολή θα περιλαμβάνει:

  • Την άμεση ανάγκης καταγραφής, ψηφιοποίησης και μεταφοράς Δωδεκανησιακού αρχείου σε ασφαλή αποθηκευτικό χώρο καθώς και την πρόταση αποστολής σειρών αντιτύπων σε σχολεία – βιβλιοθήκες νησιών.
  • Την εξεύρεση τρόπου συμβολής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε πληρωμή παγίων εξόδων Δωδεκανησιακής Εστίας (ιδιαίτερο πρόβλημα με λογαριασμούς ρεύματος). Θα γίνει αναφορά στην πρόταση του Αντιδημάρχου Πειραιά κ. Δημήτρη Καρύδη, για την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της περιφέρειας, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα γεωγραφικών περιορισμών.
  • Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου έκδοσης άδειας συστέγασης Δωδεκανησιακών Σωματείων στην Δωδεκανησιακή Εστία

Θέματα Υγείας

Σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης ΠΠΙ, Κ.Υ. και Νοσοκομείων, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος μας κοινοποίησε το ακόλουθο μήνυμα, που έλαβε από την 2η ΥΠΕ:

«Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 47 του Ν. 4633/2019 «………………. τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών ή των περιοχών όπου έχουν εξαντληθεί οι υποψήφιοι επικουρικοί ιατροί από τους αντίστοιχους ηλεκτρονικούς καταλόγους των Υ.ΠΕ., με απόφαση του Διοικητή της αρμόδιας Υ.ΠΕ., δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για την προσήκουσα λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζονται με ιατρούς κάθε ειδικότητας, ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές, ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών εργαστηρίων, ΔΕ Τεχνικών (Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικών Θερμοϋδραυλικών), ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας, ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΠΕ Φαρμακοποιών, ΔΕ βοηθών φαρμακοποιών, ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και ειδικούς θεραπευτές πρώην εξαρτημένους, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικό πρόγραμμα των εγκεκριμένων Οργανισμών ή Φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄74), με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους».

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση ή πληροφορία.

Με εκτίμηση, Μαίρη Παπαριστείδου

Γραφείο Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου
Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 18233
T: 2132004202, 2132004206, 2132004207
e-mail: paparisteidou@2dype.gov.gr

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Και ο ρόλος των συλλογικών οργανώσεων

Σχετικά με το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Φραγκούλης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε νησιά της Δωδεκανήσου καθώς και στην ανάληψη ενεργειών για την δημιουργία μιας τουλάχιστον ενεργειακής κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, επ΄ ωφελεία των συμπατριωτών μας και όχι μόνο.

«Η πιο συμφέρουσα επένδυση για ένα νοικοκυριό στις παρούσες συνθήκες είναι η ενεργειακή του αυτονομία. Να παράγει δηλαδή και να καταναλώνει το δικό του ρεύμα μέσα από την νέα τεχνολογία των  φωτοβολταϊκών  με την οργάνωση «ενεργειακών κοινοτήτων». Αυτή είναι μία νέα Τάση σε όλη την Ευρώπη μετά την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Με αυτό τον τρόπο μία επένδυση  που υπολογίζεται της τάξεως των πέντε χιλιάδων ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης ενός σπιτιού  και να γίνει απόσβεση μέσα σε τρία χρόνια.

 Αν σκεφτεί κανείς ότι μία επένδυση για την αγορά ενός σπιτιού έχει ως μέσο όρο  απόσβεσης  25 χρόνια, η απόσβεση της ενεργειακής αυτονομίας μιας κατοικίας μπορεί να γίνει μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια» (επισυνάπτεται αναλυτικό κείμενο).


Επιστολή – Πρόταση του ΣΑΔΝ

Πειραιάς, 7-12-2022
Προς: Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς,
Θέμα: Πρόταση για συνδιοργάνωση επετειακής εκδήλωσης σε συνδυασμό με την Ενσωμάτωση

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη της Ομοσπονδίας και εκπρόσωποι των Δωδεκανησιακών συλλόγων,

Όπως ήδη γνωρίζεται ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων ετοιμάζει την πραγματοποίηση επετειακού συνεδρίου με θέμα ”Δωδεκάνησα και Μικρασιατική Καταστροφή” με σκοπό να αναδείξει το ιστορικό αυτό γεγονός αλλά και το πως επέδρασε στην ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης μας πατρίδας, αλλά και στην διαμόρφωση της υπάρχουσας πραγματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ετοιμάσει ένα πλούσιο κατάλογο ομιλιών, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν εντός μια και μόνο ημέρας, καθώς θα ξεπερνούσαν τις 7-8 ώρες. Ως συνέπεια αυτού, προκρίνεται η λύση της πραγματοποίησής του σε δύο μέρη. Το πρώτο να αφορά το ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο, και το δεύτερο το πολιτισμικό.

Γνωρίζοντας το πόσο δύσκολο είναι να έλθει κόσμος σε δύο διαδοχικές δια ζώσης εκδηλώσεις από την μια, ιδιαιτέρως όταν θα υπάρχει και τρίτη εκδήλωση αμέσως μετά (αυτή της επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων) και από την άλλη την ανάγκη και για την Ομοσπονδία να υλοποιήσει κάτι διαφορετικό σε αυτήν την επέτειο, και θέλοντας σε κάθε περίπτωση να γίνει δια ζώσης η εκδήλωσή μας και να εμπεριέχει και χορευτικό, προτείνουμε τον συνδυασμό του δεύτερου μέρους του συνεδρίου μας με την εκδήλωση της Ενσωματώσεως.

Προτείνουμε δηλαδή να εξετάσουμε την πιθανότητα το πρόγραμμα ομιλιών που έχουμε ετοιμάσει, να προηγηθεί της καθιερωμένης ομιλίας, και μετά να ακολουθήσουν τα χορευτικά.

Σας παραθέτουμε το σχεδιαζόμενο δεύτερο μέρος του προγράμματος του Συνεδρίου μας:

Δεύτερος θεματικός κύκλος: Ο προσφυγικός Μικρασιατικός Ελληνισμος στα Δωδεκἀνησα    Πως ο Μικρασιατικός πολιτισμός εμπότισε τα Δωδεκάνησα

 Ομιλία πρώτη: Οικονομία-Τεχνολογία -Τεχνογνωσία 15 λεπτά

  • Νέα επαγγέλματα ή νέες επαγγελματικές πρακτικές, νέα εργαλεία και νέες τεχνικές (καλλιέργειας, μεταποίησης και κατασκευής), πιθανώς νέα κεφάλαια.
  • Εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φθηνό εργατικό δυναμικό όπου κι αν επηρέασαν τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας.

Ομιλία δεύτερη: Τέχνες και Αρχιτεκτονική 15 λεπτά

  • Νέες τεχνικές και εργαλεία, νέα αισθητική

Ομιλία τρίτη: Εθιμικό δίκαιο και πολιτική πρακτική 15 λεπτά

  • Πχ κληρονομικό δίκαιο κλπ, Σε περίπτωση που εντοπίζονται αποδεδειγμένα επιρροές σε αυτούς τους τομείς από αντίστοιχα Μικρασιατικά (ειδάλλως θα ενωθεί με την ομιλία για τον πολιτισμό)

Ομιλία τέταρτη: Πολιτισμός 25 λεπτά

  • Παραμύθια Μικρασιάτικα, μουσικά όργανα, τραγούδια, χοροί, ήθη, έθιμα, νέες θρησκευτικές εορτές, νέα ονόματα

Ομιλία Πέμπτη:  Ανέκδοτες ιστορίες και φωτογραφικό υλικό 25 λεπτά

  • Ανέκδοτες ιστορίες Μικρασιατών στα Δωδεκάνησα, και Δωδεκανησίων για την Μικρασιατική καταστροφή.
  • Παρουσίαση διαδικτυακή του υλικού που θα έχει εκτεθεί κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στην δια ζώσης έκθεση στον τόπο της εκδήλωσης

Σύγχρονα Σωματεία Μικρασιατών στα Δωδεκάνησα και η Δράση τους 20 λεπτά σύνολο, 5 έκαστος

  • Σωματείο Α Εκπρόσωπος
  • Σωματείο Β Εκπρόσωπος
  • Σωματείο Γ Εκπρόσωπος
  • Σωματείο Δ Εκπρόσωπος

Συζήτηση 20 λεπτά

Ευχαριστίες και καταληκτικό χορευτικό/μουσική Δωδεκανησιακή – Μικρασιατική 15 λεπτά

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου μας προκρίνεται να είναι η Κυριακή 5 Μαρτίου, ενώ ως χώρος το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.  Σε αυτή την περίπτωση (που συνδυαστούν οι δυο εκδηλώσεις μας), ο επιλεγμένος χώρος θα πρέπει να έχει κάποιο κύρος και συμβολισμό, ίσως όμως να μην μπορεί να είναι και πάλι το Πολεμικό Μουσείο.

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε άμεσα απάντησή σας για να προχωρήσουμε με τον προγραμματισμό.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων

Ο Πρόεδρος,
Χατζόπουλος Χαράλαμπος

Ο  Γενικός Γραμματέας,
Γρηγόρης Χατζηαντωνίου

———————————-

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Και ο ρόλος των συλλογικών οργανώσεων

Η πιο συμφέρουσα επένδυση για ένα νοικοκυριό στις παρούσες συνθήκες είναι η ενεργειακή του αυτονομία.

Να παράγει δηλαδή και να καταναλώνει το δικό του ρεύμα μέσα από την νέα τεχνολογία των  φωτοβολταϊκών  με την οργάνωση «ενεργειακών κοινοτήτων».

Αυτή είναι μία νέα Τάση σε όλη την Ευρώπη μετά την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.

Με αυτό τον τρόπο μία επένδυση  που υπολογίζεται της τάξεως των πέντε χιλιάδων ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης ενός σπιτιού  και να γίνει απόσβεση μέσα σε τρία χρόνια.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μία επένδυση για την αγορά ενός σπιτιού έχει ως μέσο όρο  απόσβεσης  25 χρόνια, η απόσβεση της ενεργειακής αυτονομίας μιας κατοικίας μπορεί να γίνει μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια.

Γιατί όμως να επενδύσει κάποιος σε ενεργειακή κοινότητα και όχι να κάνει μία εγκατάσταση στη δική του στέγη;

Πρώτα από όλα γιατί δεν έχουν όλοι δική τους στέγη ιδιαίτερα όταν ζουν σε πόλεις και πολυκατοικίες.  δεύτερον γιατί μέσα από μία οικονομία κλίμακος του συνεταιρισμού το κόστος εγκατάστασης είναι φθηνότερο.  τρίτο γιατί οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ορισμένα προνόμια και μπορεί να επιδοτηθεί το κόστος εγκατάστασης.

Το πρόβλημα όμως με τις “ενεργειακές κοινότητες” που στην ουσία είναι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι ότι έχουν μία επιχειρηματική περιπλοκότητα  και χρειάζονται οργανωτική τεχνογνωσία για να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι πρέπει να γίνουν μέλη του ενεργειακού συνεταιρισμού και να συμμετέχουν σε μία  οργανωτική συλλογικότητα  πού αποτυπώνεται σε ένα καταστατικό το οποίο εγκρίνεται από το  Ειρηνοδικείο και το ΓΕΜΗ.

  • χρειάζεται επίσης ένα επιχειρηματικό σχέδιο
  • μία ενεργειακή Μελέτη
  • Περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση Εγκατάστασης
  • έγκριση σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ
  • δημιουργία φακέλου υποψηφιότητας για επιδότηση της επένδυσης

Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Υπολογίζεται ότι  χρειάζεται ένας ολόκληρο έτος μέχρι την εγκατάσταση και τη σύνδεση των νοικοκυριών με το λεγόμενο “εικονικό συμψηφισμό” του ηλεκτρικού ρεύματος  ίδιοπαραγωγής- κατανάλωσης.

Όλες αυτές τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένας ενεργειακός συνεταιρισμός και μία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν τις γνωρίζουν οι πολίτες που δεν έχουν επιχειρηματικά ασχοληθεί με το ζήτημα.

Τις γνωρίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου  και για αυτό οι περισσότερες κοινότητες που έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας είναι προσχηματικές και ελέγχονται από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για κερδοσκοπία στο χώρο αυτό.

Οι ενεργειακές κοινότητες όμως θεσπίστηκαν για την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας  προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι φορείς  που μπορούν να αντικειμενικά να προωθήσουν τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς είναι οι υφιστάμενες συλλογικότητες ομοσπονδίες και συνεταιρισμοί πού  μπορούν Τοπικά να συγκροτήσουν με βάση η συλλογική εμπιστοσύνη Ενεργειακές κοινότητες.

Η  pesco  ως φορέας Ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ συλλογικοτήτων και ομοσπονδιών Έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε φορείς που προτίθενται  να  συγκροτήσουν ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Το ΙΝΜΕΚΟ διεξάγει κάθε  δεκαπενθήμερο  ανοιχτές συζητήσεις “ τηλεδιάσκεψη” για θέματα συμβουλευτικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενεργειακών κοινοτήτων, και καινοτόμων πρωτοβουλιών στην κοινωνική οικονομία.

Παρέχει επίσης συμβουλευτική υποστήριξη σε Δήμους που έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν με φορείς της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενεργειακών Συνεταιρισμών που συμμετέχει και τοπική αυτοδιοίκηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλευτική απευθυνθείτε  το ΙΝΜΕΚΟ  «Ινστιτούτο μελετών κοινωνικής οικονομίας» mail: inmeko@otenet.gr

Τηλ. 2108813760, 6989865476