ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: Συμμετείχαν: Μοσχή Μαίρη (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Ζερβάνου Λουκία (Κως), Πετρίδης Φίλιππος (Σύμη), Κολεζάκης Μανώλης, Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Ασπροποταμίτης Γιάννης, Οικονομίδου Ισαβέλλα (Χάλκη),  Υψηλάντη Διονυσία (Πάτμος), Αντύπα Μαριάνα (Λέρος), Λουκάς Κύκος (Καστελλόριζο), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση (19/9/22) μέχρι σήμερα:

1/10: Συνάντηση εκπροσώπων των απανταχού Κασιακών φορέων, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας μας, με κύριο θέμα συζήτησης, την προετοιμασία των επετειακών εκδηλώσεων το 2024, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την 7/6/1824, ημέρα Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου – Καρπάθου – Χάλκης

        Έγινε πάλι αναφορά στο θέμα της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης, λόγω της ανακοίνωσης της καθυστέρησης διεξαγωγής του προβλεπόμενου διαγωνισμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει νέο κενό εκτέλεσης δρομολογίων, κατά την χειμερινή περίοδο. Δυστυχώς, τα απαράδεκτα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου δημιουργούν δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν. 

Θέματα Υγείας

           Η διαδικτυακή συνεδρίαση άρχισε από τον τομέα Υγείας, λόγω των πολλών διαχρονικών, αλλά και νέων προβλημάτων.  

           Στα διαχρονικά προβλήματα, αναφέρθηκαν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των νησιών μας, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου για μακρό χρονικό διάστημα υπηρετεί μόνο μία αναισθησιολόγος. 

               Ως Ομοσπονδία, για άλλη μια φορά, θα καταγράψουμε τα αιτήματα των νησιών μας, με τη βοήθεια των Δήμων και θα προσπαθήσουμε για την κατά το δυνατό ικανοποίησή τους. 

            Στο νέο σχετικά πρόβλημα δήλωσης προσωπικού γιατρού, ευτυχώς είχαμε την ματαίωση επιβολής τιμωρίας σε όσους πολίτες δεν είχαν συμμορφωθεί μέχρι 1/10.

Όπως είχε ξανατονιστεί,  δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση και δυστυχώς αυξήθηκε απότομα, δικαιολογημένα ή μη, το αίσθημα ανασφάλειας, ιδιαίτερα στους κατοίκους των μικρών νησιών.

Η Ομοσπονδία μας έστειλε  άμεσα επιστολές σε Ιατρικούς Συλλόγους της Δωδεκανήσου και σε λοιπούς αρμόδιους φορείς για μια πρώτη συγκέντρωση στοιχείων και τυχόν ενεργειών που έχουν αποφασιστεί. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, ενδεχομένως λόγω της χαοτικής κατάστασης!

        Όπως σε κάθε συνεδρίαση Δ.Σ, αναφέρθηκε η ανάγκη της συνέχισης της προσπάθειας συγκέντρωσης αίματος. Υπενθυμίζεται σε κάθε υποψήφιο αιμοδότη, ο κωδικός της τράπεζας αίματος της Ομοσπονδίας μας 13863 καθώς και ότι μπορούν να δίνουν αίμα σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα. 

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

                 Έγινε μια πρώτη συζήτηση για την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις για την αύξηση των εσόδων, οι οποίες θα τεθούν υπόψη και των Σωματείων, που κάνουν χρήση της Δωδεκανησιακής Εστίας. 

ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

             Με αφορμή την δυσκολία εξεύρεσης κατοικίας για μίσθωση των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στα νησιά μας, συζητήθηκε το θέμα που αφορά γενικότερα : ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και δημοσίους υπαλλήλους. Αποφασίστηκε να σταλεί σχετική επιστολή στους Δήμους των νησιών μας και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που, όπως γνωρίζουμε έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις ενίσχυσης με επιδόματα στέγασης και διατροφής τουλάχιστον το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Έγινε μια πρώτη συζήτηση προγραμματισμού δράσεων – εκδηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαντήσεις των Δωδεκανησιακών Σωματείων στη σχετική μας επιστολή. Επισημάνθηκε, για άλλη μια φορά, η ανάγκη συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και βέβαια θα πρέπει να αποφεύγεται η επικάλυψη δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ετήσιο επίσημα καθιερωμένο εορτασμό, όπως για παράδειγμα είναι ο εορτασμός του Πανορμίτη, από τους συλλόγους Συμιακών.