Προς:  Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
Κοιν:
1. Βουλευτές Δωδεκανήσου
2. Διοικητή 2ης Υ.Π.Ε κ. Χ. Ροϊλό
3. Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου Υγείας κ. Χ. Γιασιράνη
Δημάρχους Δωδεκανήσου

5. Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου
6. Νοσηλευτικά ιδρύματα Δωδεκανήσου
7. Πρόεδρους και μέλη ΔΣ Συλλόγων / Φορέων Απανταχού Δωδεκανησίων

19 Σεπτεμβρίου 2022

Θέμα: Δήλωση προσωπικού γιατρού

Κύριοι Πρόεδροι,

Με αφορμή την έναρξη υποχρέωσης δήλωσης προσωπικού γιατρού τόσο από τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και από τους απανταχού συμπατριώτες, επικοινωνούμε  μαζί σας, για να σας θέσουμε υπόψη σας, μια σειρά από αρχικούς προβληματισμούς, τους οποίους έχουμε συγκεντρώσει, προκειμένου να συμβάλουμε κατά το δυνατό στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα του προσωπικού γιατρού.

Συγκεκριμένα:

α. Κοινή  εκτίμηση όλων των συμπατριωτών μας, είναι ότι για ακόμη μια φορά, η νησιωτικότητα δεν έχει ληφθεί υπόψη. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί η εύλογη απορία για το πως ένας μόνιμος κάτοικος θα κάνει ραντεβού με τον προσωπικό του γιατρό, που βρίσκεται εκτός νησιού.

β.  Στην πλειονότητα των μικρών νησιών, οι μόνιμοι κάτοικοι αδυνατούν να δηλώσουν ως προσωπικό γιατρό, τον γιατρό της εμπιστοσύνης τους, για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως πχ ότι ο συγκεκριμένος γιατρός δεν είναι στη λίστα επιλογής.

γ. Ο αρχικός περιορισμός ειδικοτήτων, δηλαδή ότι ο οικογενειακός γιατρός  πρέπει να είναι γενικής ιατρικής η παθολόγος, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την διαδικασία δήλωσης, ενώ παράλληλα η εξαγγελία περί επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης από 1/10, σε όσους δεν προλάβουν να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό, έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος, αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει η προβλεπόμενη επιβολή προστίμου  στα φάρμακα που δεν είναι συνταγογραφημένα από τον οικογενειακό γιατρό, με πρόστιμο 10% επιπλέον της αρχικής τιμής, από 1-1-23 και 20% από 1-4-23.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη καταγραφή προβληματισμών, σας υπενθυμίζουμε ενδεικτικά, κάποιες χρόνιες οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών στον τομέα της Υγείας, που με αφορμή το θέμα του οικογενειακού γιατρού, λάβαμε σχετικά μηνύματα έκφρασης παραπόνων:

α.  Για κάθε συνταγή που προσκομίζεται σε φαρμακείο για εκτέλεση, υπάρχει χρέωση ενός (1) ευρώ, για ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ

β. Κάθε φάρμακο που δίδεται με συνταγή, εάν δεν είναι στην λίστα των γενόσημων,  τότε χρεώνεται μεγαλύτερη συμμετοχή

γ.  Τα ακριβά φάρμακα εκτιμώνται κατά εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας και δεν λαμβάνεται υπόψη η τιμή του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, ίση με το ποσό της διαφοράς.

Με την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του όλου θέματος, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε απόψεις – προτάσεις σας  και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Τα ΔΣ των Ομοσπονδιών Αττικής και Ρόδου