Οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε ιδιωτικές περιουσίες σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως το Καστελόριζο, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι, η Σαρία, το Μαράθι και η Ψέριμος.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ, Βουλευτής Δωδ/σου – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο εισηγητής είναι ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, και συγκεκριμένα με το άρθρο 126, θεσπίζεται η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στα συγκεκριμένα νησιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση :

1ον: Να είναι μόνιμοι κάτοικοι.

2ον: Να μην τους έχει επιδοθεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και το Δημόσιο να μην έχει προβάλλει δικαιώματα λόγω άλλης αιτίας.

3ον: Να έχει γίνει κτηματολογική εγγραφή στην οποία οι πολίτες των νησιών έχουν κατοχυρώσει την κυριότητα.

4ον: Οι περιουσίες των πολιτών να μην υπάγονται  στους περιορισμούς σχετικά με την απαγόρευση των δικαιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μπαίνει τέλος στην αμφισβήτηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε αυτά τα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ζητώντας από την Πολιτεία να δώσει λύση.