Πάνω που λέγαμε ότι μετά την περίοδο της τρόικα οι Γερμανοί μας “ξέχασαν” και ο Σόιμπλε “χάθηκε” εμφανίστηκε δημοσίευμα της Bild που τους αντιπροσωπεύει.

Δημήτρης Γάκης, τ. Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ η γερμανική εφημερίδα βλέπει κατασπατάληση χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων πίσω από το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης “ανακυκλώνω-αλλάζω ηλεκτρικές συσκευές”.

«Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ,
ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΥΤΌ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν λέει ότι αυτά τα λεφτά της επιδότησης είναι και δικά μας λεφτά, των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, που πάνε στα ταμεία της ευρωπαϊκής ένωσης, στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αυτό όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια γιατί το υπόλοιπο 50 έως 70% της αξίας των ηλεκτρικών συσκευών θα βγουν από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και μπορεί να είναι αναγκαία η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών ίσως όχι όμως στο μέγεθος αναγκαιότητας που το πρόγραμμα προκαλεί.

Δε μας λέει η Bild ότι ΕΜΜΕΣΑ τεράστια κεφάλια, ευρωπαϊκά και ελληνικά, επιδότησης και ίδιας συμμετοχής των πολιτών, οδηγούνται σε ενίσχυση κυρίως των Γερμανικών εταιρειών που παράγουν ψυγεία και Air Condition είτε στην ίδια τη Γερμανία είτε και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία.

Άρα ουσιαστικά μέσω του ελληνικού προγράμματος διοχετεύονται στις γερμανικές εταιρείες πόροι της ευρωπαϊκής ένωσης και υστέρημα του ελληνικού λαού.

Ενισχύεται δηλαδή η γερμανική οικονομία και με αυτό το πρόγραμμα αλλά και με άλλα που τρέχουμε στη χώρα μας.

Παρουσιάζει όμως η Bild και την πολιτική-κομματική σκοπιμότητα του θέματος από ελληνικής κυβέρνησης .

Γράφει ότι: “ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΙΡΓΙΟ ΨΥΓΕΊΟ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΌΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΈΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΊ”, προσδιορίζοντας άμεσα ότι και αυτό το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μαζί με το power pass, το Fuel pass 1 και 2, το τουρισμός για όλους, την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είχα προβλέψει και πιστεύω πως ακολουθεί η επιδότηση- κλήρωση κατοικιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στην ιδεολογικοπολιτική, κομματική της τύφλωση επιμένει να ενισχύει ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως Volkswagen και Citroen στην Αστυπάλαια και στην Χάλκη αντίστοιχα και κυρίως να κοροϊδέψει και να ξεγελάσει τους πολίτες και να τους κλέψει την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές.

Η δική μας πρόταση ήταν να επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά στέγης με τα οποία θα πετυχαίναμε και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και η κατασκευή αυτών των προϊόντων θα γίνονταν από Ελληνικές εταιρείες δηλαδή ενισχύαμε και θα επιδοτούσαμε την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ρόδος 27-7-2022

Δημήτρης Γάκης

πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΣΥΡΙΖΑ