Ξεπερνούν τα 2500 κρούσματα του covid στην Ρόδο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών και ειδικών, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος ή να εκτοξευτεί πολύ σύντομα μέχρι και τον επόμενο μήνα!!!

Ηλίας Τσέρκης, Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης, βρισκόμαστε σε έξαρση της πανδημίας: «Γι άλλη μια φορά, βρισκόμαστε σε έξαρση της πανδημίας του covid. Άλλοι λένε ότι αυτό είναι το 6ο κύμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε αύξηση των μολύνσεων σε όλη την χώρα –και βέβαια, παρατηρείται περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές όπως είναι η δική μας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρούμε ότι τα νέα κρούσματα καθημερινά, είναι από 250 και πάνω αλλά, τα ενεργά κρούσματα είναι γύρω στις…. 2.500 (ενώ ο αριθμός μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερος, να ξεπερνάει τις 3.500).

Τα νούμερα αυτά, τα μεταφέρω με επιφύλαξη για πολλούς λόγους: ο κόσμος δεν πηγαίνει στα ιατρεία ή στα φαρμακεία για να ελεγχθεί και να δηλωθούν επισήμως τα κρούσματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί είτε έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν έλεγχο της κατάστασής τους.

Άλλη παράμετρος είναι ότι με μεγάλη μας έκπληξη, διαβάσαμε ότι από τις 12 Ιουλίου 2022, ο ΕΟΔΥ θα ενημερώνει πλέον σε εβδομαδιαία βάση και όχι σε ημερήσια για τα δεδομένα των κρουσμάτων. Αυτό δυσχεραίνει την εκτίμησή μας αφού δεν θα έχουμε καθημερινή εικόνα.

Όπως και να χει, πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Το 20% περίπου των κρουσμάτων είναι επαναμολύνσεις –που σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν νοσήσει είτε το περασμένο καλοκαίρι είτε το περασμένο φθινόπωρο με το στέλεχος Ομικρον-2, ουσιαστικά βλέπουμε ότι ξανανοσούν.

Γι’ αυτό και λέμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ανεξαρτήτως εάν έχουμε εμβολιαστεί με όλες τις δόσεις ή όχι, είτε εάν έχουμε νοσήσει.

Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές του ιού που δεν κάνουν διακρίσεις. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένους, με σύσταση να έρχονται σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς.   

Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει η θεραπεία με το χάπι PAXLOVID, της PFIZER που χορηγείται προκειμένου να εξασφαλίσουμε –τουλάχιστον στοχεύοντας σε μια ήπια νόσηση για να μην χρειαστεί κανείς νοσοκομειακή περίθαλψη».

Σε ερώτηση εάν έχει επηρεάσει την κατάσταση και η αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά και το γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες μας δεν χρειάζονται ούτε τεστ για την είσοδο τους στην Ελλάδα, αλλά ούτε και καραντίνα εάν νοσήσουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους, ο κ. Τσέρκης δήλωσε κατηγορηματικά:

«Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη κουβέντα σχετικά με την άρση των μέτρων, πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έκανε. Μην ξεχνάτε ότι από τον περασμένο Απρίλιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είχε γίνει άρση των μέτρων. Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι όποιος από τους επισκέπτες μας νοσήσει με covid δεν χρειάζεται να κάνει καραντίνα. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε εμείς περισσότερο προσεκτικοί αλλά και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, τα ηλικιωμένα άτομα και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κορύφωση θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ τα δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά αφού εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος. Πρόκειται για την παραλλαγή BA.2.75, με το ψευδώνυμο «Κένταυρος», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί απότομα και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι, επίσης, παρούσα στην Ινδία και εκτοπίζει ταχέως την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.

Καταλήγοντας ο κ. Τσέρκης απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμη όλες τις δόσεις αλλά και σε κείνους που δεν έχουν κάνει την 4η δόση:«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ανησυχία για τον κόσμο και πολλοί περιμένουν να την κάνουν από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα επειδή θα έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια (PFIZER και MODERNA). Να θυμίζω ότι κάποια περιστατικά δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν. Όσο πιο νωρίς εμβολιάζεται κάποιος τόσο το καλύτερο…»

«ΓΕΜΑΤΗ» Η Α’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ!

Στέλιος Καραπατάνης, Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Καραταπάνη, διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, ήδη η Α’ Παθολογική ΔΕΝ δέχεται άλλα περιστατικά, παρά μόνον covid!

«Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί (έχουμε πάνω από 25 άτομα στην μονάδα covid) με πολλούς ηλικιωμένους και υπερήλικες. Εμείς χορηγούμε τα χάπια για τον κορωνοϊό στα ειδικά περιστατικά ενώ είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί και για τις ηλικίες 30 – 60 ετών.

Είναι γεγονός πως οι μεταλλάξεις του covid δεν δίνουν πολύ βαριά συμπτώματα με πνευμονίες κ.λπ. (ειδάλλως θα είχε καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα υγείας από τις εισαγωγές) αλλά η διασπορά στην κοινότητα, είναι πάρα πολύ μεγάλη» -όπως ανέφερε.

Με την σειρά του ο κ. Καραταπάνης, απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί, να φορούν μάσκες προστασίας σε κλειστούς χώρους (καταστήματα, εστίαση, αεροπλάνα, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.) και να εμβολιάζονται είτε με τις πρώτες δόσεις είτε με την 4η δόση.

Τέλος να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ΔΕΝ υπήρχαν περιστατικά που χρειάστηκαν διασωλήνωση, πλην ενός.

Πηγή:www.dimokratiki.gr