Αυτή την Κυριακή, η Συνάντηση είναι αφιερωμένη στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.

Με α­φορμή την πρωτότυπη έκθεση, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Άντζελα Τσιφτσή συνομιλεί με τον καθηγητή Ιστορίας, γενι­κό γραμματέα του Ιδρύματος, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, τη μουσειολόγο, συνεπιμελήτρια της έκθεσης Άννα Ενεπεκίδου και τον καθηγητή εθνομουσικολογίας, μουσικολογικό επιμελητή της έκθεσης Λάμπρο Λιάβα, μεταξύ άλλων, για:

  • Τους ήχους που αποτυπώνουν το βίωμα και το συναίσθημα εκείνων που έζησαν την τρα­γωδία και ήρθαν στην ελεύθερη πατρίδα, αλλά και των γενεών που ακολούθησαν· και όχι απλώς αποτυπώνουν, αλλά και τα μετασχηματίζουν σε δημιουργία.
  • Τον ρόλο και τη σημασία της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης ως κιβωτών μνήμης, που λειτούργησαν ως «μήτρες μουσικής».
  • Την αφήγηση της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, που προσέγγισε τις προσφυγικές μουσικές μνήμες, τον ρόλο του τραγουδιού στις «χαμένες πατρίδες» και τον μετασχηματισμό του στην Ελλάδα: εκεί αποτέλεσε κεντρικό κώδικα επικοινωνίας, ισχυρό συμβολικό κεφάλαιο για τη διατήρηση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας και κινητήρια δύναμη για την ελευθερία.
  • Τις επιρροές στους ντόπιους μουσικούς και τη διασταύρωσή του με το ρεμπέτικο. Τη ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα.
  • Το πώς, μέσα από τη μουσική, που αποτελεί άσκηση και στοιχείο ελευθερίας, το ένα εκα­τομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους όλους τους Έλληνες.
  • Τα στοιχεία της έκθεσης που αναφέρονται στη ζωή των προσφύγων που έφτασαν στον Ελλαδικό χώρο από τη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντι­νούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία).

Συνάντηση

Αυτή την Κυριακή 10/7 στις 19.00 και σε επανάληψη τη Δευτέρα 11/7 στις 22.00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.