ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  24/5/2022

Συμμετείχαν: Βουρεξάκη Κατερίνα, Βρόντος Δημήτρης (Κάλυμνος), Ζερβάνου Λουκία (Κως), Χατζόπουλος Χάρης (Σ.Α.Δ.Ν.), Μπελέση Μαίρη (Κάρπαθος), Αντύπα Μαριάννα (Λέρος), Κολεζάκης Μανώλης, Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Δραγουμάνος Αλέκος (Σύμη),  Βασιλάκη Σούλα (Τηλος), Οικονομίδου Ισαβέλλα  (Χάλκη), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος),  Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση   (10/5/22) μέχρι σήμερα:

  • 10/5: Το Κανάλι Ένα 90,4 συμπληρώνει 35 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με μια συναυλία του κορυφαίου συνθέτη  Σταύρου Ξαρχάκου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  • 12/5: «Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας» Γιορτή αφιερωμένη στις παραδόσεις της λύρας σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού στο Μέγαρο Μουσικής
  • 16/5: Παρουσίαση βιβλίου Αντώνη Αναστασόπουλου «Η Λιτανεία ενός μάγκα» στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (οργάνωση Φιλολογική Στέγη Πειραιά)
  • 20/5: Στείλαμε συγχαρητήρια για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ της Ένωσης Ροδίων
  • 22/5: Εκδρομή Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων στο Ναύπλιο -Κεφαλάρι
    • Εκδρομή νεολαίας Ομίλου Καρπαθίων Νέων στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας
  • 23/5:  Παρουσίαση βιβλίου μέλους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» κας Αρτέμιδος Σκουμπουρδή, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου,

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος, μετά και την εθελοντική Πανδωδεκανησιακή αιμοδοσία της 9/4 στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ του Πειραιά. Υπενθυμίζεται σε κάθε υποψήφιο αιμοδότη, ο κωδικός της τράπεζας αίματος της Ομοσπονδίας μας 13863 καθώς και ότι μπορούν να δίνουν αίμα σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αρτοκλασία στην Ελευσίνα (Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 11.00 ακριβώς),

Σύμφωνα και με την αναλυτική πρόσκληση, που έχει σταλεί, το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει επιγραμματικά:

11.00: Αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Πανορμίτη, Κανελλοπούλου 10, δίπλα στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας.

11.45: Καφές στο εντευκτήριο του Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας,  (Ωκεανιδών και Νέζη),

13.30: Γεύμα στην ταβέρνα «ΣΤΡΑΤΟΣ», (Κανελλοπούλου κ΄ Μιαούλη 1).

Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ και παρακαλούνται όσοι δεν διαθέτουν μέσο, να μας ενημερώσουν έγκαιρα, ώστε να εξυπηρετηθούν κατά το δυνατό. Η συμμετοχή στην όλη εκδήλωση καθορίζεται στα 5 ευρώ ανά άτομο  και στα 20 ευρώ για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο γεύμα. Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής σας, τηλεφωνικά ή με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος.

Διήμερη εκδρομή στη Φωκίδα (Κυριακή 12/6 – Δευτέρα 13/6)

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας θα πραγματοποιήσει  διήμερη εκδρομή (Κυριακή 12/6 – Δευτέρα 13/6) στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής (Κουκουβίστας) Φωκίδας, όπου θα συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις  τιμής και μνήμης για τη μάχη στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής (Κουκουβίστας) Φωκίδας (Ιανουάριος 1944). Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν και η διαμονή θα γίνει σε ξενώνες της Παύλιανης.

Συνοπτικό πρόγραμμα:

Κυριακή 12/6
 8πμ: Αναχώρηση από Πειραιά – Αθήνα
1μμ: Άφιξη στους ξενώνες της Παύλιανης – γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής
7μμ: Πολιτιστική εκδήλωση

Δευτέρα 13/6,
9πμ: Λειτουργία στον ΙΝ Αγίας Τριάδας – κατάθεση στεφάνων σε μνημείο πεσόντων αγωνιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1μμ: Γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής
Αναχώρηση – Επιστροφή

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδρομής θα σταλεί σύντομα

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Το πρόβλημα με την συνέχιση χαρακτηρισμού της συντριπτικής έκτασης των νησιών μας ως δάση συνεχίζεται. Η Ομοσπονδία μας, όπως και όλοι οι φορείς της Δωδεκανήσου και όχι μόνο, θα συνεχίσει να ζητάει την ανάληψη ενεργειών για τις απαιτούμενες διορθώσεις, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και η διαρκής οικονομική αιμορραγία των απανταχού συμπατριωτών μας (κτηματολόγιο, ρήτρα αναπροσαρμογής, δασικοί χάρτες, κλπ)

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών στην Ιθάκη (30 Σεπτεμβρίου 2022 έως 2 Οκτωβρίου 2022)

Επειδή κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν πολύ σημαντικά μέτρα και έργα για τα μικρά μας νησιά, κρίνεται σκόπιμο να διοργανωθούν νωρίτερα σε όσα νησιά επιθυμούν κάποια εκδήλωση – ημερίδα σχετική με το συνέδριο. Το Ελληνικό Δίκτυο είναι πρόθυμο να είναι συνδιοργανωτής.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΕΣ  – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Επισκευή εξωτερικής όψης κτηρίου Υψηλάντου 143

Εκκρεμεί η δρομολόγηση ενεργειών για την τροποποίηση του καταστατικού

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΕΠΕΙΓΟΝ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Από 1η  Ιουνίου 2022, για το email  «…omospondia12.com», από δωρεάν που ήταν, το σύστημα ζητά πλέον $ 3.00 + ΦΠΑ για κάθε χρήστη/μήνα, ποσό που θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο…

Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και για τον λόγο αυτό, η αλληλογραφία της Ομοσπονδίας μας θα διακινείται μόνο μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων προέδρου και γραμματέων:

Γιάννης Φραγκούλης yianfrag@otenet.gr,
Μαριάννα Αντύπα  antypam@gmail.com,
Ερρίκος Γιαλλουράκης ericgiallouro@gmail.com

Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»

Αγ. Ασωμάτων 47, Κεραμεικός 210-3226054 & -075
ledakis@ath.forthnet.gr, info@ledakis.gr

Το Ίδρυμα διοργανώνει εικαστική έκθεση της Αμάντια Ροκάι, αφιερωμένη στη Φρίντα Κάλο, μια εκκεντρική προσωπικότητα που χαίρει δημοφιλίας διεθνώς. Η έκθεση συνιστά από μόνη της ένα καλλιτεχνικό γεγονός, εφόσον θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα από μια νέα δημιουργό. Η Αμάντια Ροκάι, τα τελευταία δώδεκα χρόνια ασχολείται με την τέχνη σε διάφορες μορφές της. Η κύρια έμπνευσή της είναι η Φρίντα Κάλο και τα έργα της αντανακλούν πρωτίστως πάθος για τη δουλειά της, πρωτοτυπία, αλλά και τις διαφορετικές μεταμορφώσεις της θηλυκής οντότητας Φρίντα Κάλο.Την έκθεση επιμελείται η κριτικός τέχνης κ. Νάκα Ευαγγελία.

Συμμετέχουν: Βίλμα Ζιόγκα – Βιολί, Κορυφαία στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Δημήτριος Μαρίνος – Πιάνο

Διάρκεια: 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου & 6 Ιουνίου – 9 Ιουνίου, Ώρες: 11.00 π.μ. – 4.00 μ.μ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Σε συνέχεια των αναφορών στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί φορείς, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών της πανδημίας από τον Μάρτιο 2020, προστέθηκε το πρόβλημα της τραγικής επιβάρυνσης των λογαριασμών ενέργειας, λόγω της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η Ομοσπονδία μας είναι σε συνεχή επικοινωνία με το ΙΝ.ΚΑ και την Ένωση Καταναλωτών, προκειμένου να ενημερώσει έγκυρα για ενέργειες που θα οδηγήσουν σε πιθανή αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία με τον νομικό σύμβουλο του ΙΝ.ΚΑ κ. Αλέξη Αλεξόπουλο (a.f.alexopoulos@gmail.com), ο οποίος μας διευκρίνισε επιγραμματικά τα ακόλουθα:

  • Σε όσους λογαριασμούς ενέργειας, δεν αναφέρεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια
  • Σε όσους λογαριασμούς ενέργειας, υπάρχει χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής (συνήθως από το 2021), θα πρέπει οι καταναλωτές να εγγραφούν στο ΙΝ. ΚΑ (κόστος συνδρομής 20 ευρώ) ή σε αντίστοιχο φορέα και να συμμετάσχουν στην ομαδική ένσταση, που θα εξεταστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα (κόστος υποβολής 50 ευρώ). Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στους καταναλωτές να διεκδικήσουν αναδρομικά όλο το ποσό που έχουν πληρώσει για την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Όσοι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει κανέναν λογαριασμό ενέργειας, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο της ξαφνικής και απροειδοποίητης διακοπής παροχής ρεύματος, θα πρέπει τουλάχιστον να κάνουν μια ρύθμιση και να πληρώσουν την 1η δόση, υπογράφοντας «..με την επιφύλαξη άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματός μου»
  • Όσοι καταναλωτές έχουν εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς τους μέχρι σήμερα και δεν υποβάλλουν ένσταση, δεν θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης του συνολικού ποσού που κατέβαλαν για την ρήτρα αναπροσαρμογής, όταν και εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής κριθεί άκυρη, κλπ. Πιθανότατα, θα πρέπει να αρκεστούν στο ποσό που θα τους εγκριθεί μέσω της πλατφόρμας, που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιούνιο, για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής χρημάτων (μάλλον συμψηφισμού με μελλοντικό λογαριασμό) .

Πρόγραμμα διαδικτυακής εσπερίδας (Webinar) 25.5.2022

Πέντε Νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Η ένταξη τους στα “7 Υπό Απειλή” από τη Europa Nostra.

Χαιρετισμοί 17.00 – 17.30 Λυδία Καρρά, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΛΕΤ, κλπ.

Ενότητα Α: Η σημασία της διαφύλαξης του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου.

17.30-17.40 «Υφιστάμενη κατάσταση και κίνδυνοι στα πέντε νησιά του Αιγαίου.» Δημήτρης Λεβέντης, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ.

17.40-17.50 «Διεθνείς αρχές προστασίας φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.» Ελένη Μαΐστρου, Αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ.

17.50-18.00 «Αντιμετώπιση προκλήσεων και διαφύλαξη του πολιτιστικού τοπίου.» Βασιλική Βλάμη, Περιβαλλοντολόγος, επιστημον. συνεργάτης LIFE-IP AdaptInGR.

Ενότητα Β: Η επίδραση των ΑΠΕ στο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο.

18.10-18.20 «Η μοναδική βιοποικιλότητα του Αιγαίου.» Παναγιώτης Παφίλης, Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΛΛΕΤ.

18.20-18.30 «Τουριστική ανάπτυξη και τοπίο.» Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). 18.30-18.40 «Αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, μνημεία και φυσικό τοπίο.» Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενότητα Γ: Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της προστασίας και της βιώσιμης πράσινης μετάβασης.

18.50-19.00 «Χωροταξία και θεσμικό πλαίσιο: συσχετίσεις και αντιφάσεις.» Μιλτιάδης Λάζογλου, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής ΕΛΛΕΤ.

19.00-19.10 «Αποτύπωση των περιοχών αποκλεισμού και των ζωνών ασυμβατότητας για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων Α.Π.Ε.» Έφη Καραθανάση, Πολεοδόμος, ιδρυτής της εταιρείας «Χωροδυναμική και Περιβάλλον».

19.10-19.20 «Συμμετοχικός σχεδιασμός και ενεργειακές κοινότητες.» Μάνος Βασιλάκης, Πολιτικός μηχανικός, μέλος Επιτροπής Κυθήρων για θέματα των βιομηχανικών αιολικών σταθμών.

19.20-19.50 Αναφορά στο πρόβλημα και πιθανές εναλλακτικές από εκπροσώπους των Δήμων των νησιών: Κωνσταντίνος Βεντούρης, Δήμαρχος Κιμώλου | Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού | Βασίλης Μαράκης, Δήμαρχος Σικίνου | Πέτρος Μαρκουίζος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου και Τρύφωνας Κόλλιας, Νομικός σύμβουλος Δήμου Τήνου | Εμμανουήλ Μικέλης, Δήμαρχος Μήλου | Χαράλαμπος Σούγιαννης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυθήρων

19.50-20.00 «Η ένταξη Πέντε Νησιών του Αιγαίου στα 7 Υπό Απειλή ως ενέργεια της ΕΛΛΕΤ.» Βασιλική Πουγκακιώτη, Πολιτικός  μηχανικός-Αναστηλώτρια, επιστημονικός συνεργάτης Συμβουλίου Ενέργειας ΕΛΛΕΤ.

20.00-20.30 Ερωτήσεις κοινού