Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάθισαν  μία 43χρονη από τη Βουλγαρία και δύο Σύριοι ηλικίας 49 και 39 ετών αντίστοιχα, που κατηγορούνται για τη διευκόλυνση οικογένειας Αιγυπτίων, οι οποίοι ήθελαν να ταξιδέψουν από την Κάρπαθο στο εξωτερικό.

Η υπόθεση, είχε διαλευκανθεί το 2014 και το 2017 εισήχθη για να δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καρπάθου.

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία και την παρέπεμψε στην ανάκριση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Νικήτα Μπόλκα και Βασίλη Πάππου, έκρινε αθώο τον 39χρονο Σύριο και ένοχους τον 49χρονο συμπατριώτη του και την 43χρονη Βουλγάρα, στους οποίους επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον καθένα με τις εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισής τους μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αλλοδαπή φέρεται να είναι το άτομο που έπεισε τον έναν εκ των δύο συγκατηγορουμένων της να ζητήσει και να λάβει το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ από τον Αιγύπτιο προκειμένου να τον προμηθεύσει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να καταφέρει ο ίδιος και η οικογένεια του (η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του), να μεταβούν στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλοδαποί αρνούνται την κατηγορία, ενώ κατάθεση για την υπόθεση έχει δώσει και ο Αιγύπτιος, ο οποίος και έχει δηλώσει ότι ήταν γείτονες και έκαναν παρέα με την 43χρονη από τη Βουλγαρία η οποία το διάστημα εκείνο είχε σύντροφο της  έναν Σύριο.

Τα Χριστούγεννα του 2013 – σύμφωνα με την κατάθεση του Αιγύπτιου, η Βουλγάρα έμαθε από τη γυναίκα του ότι είχε φέρει χρήματα για να επιστρέψει στην πατρίδα του αφού ούτε δουλειά είχαν στη Ρόδο όπου διέμεναν ούτε και στην Ευρώπη μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Τότε η 43χρονη αλλοδαπή φέρεται να είπε ότι έχει γνωριμίες και μπορεί να τους βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ο Αιγύπτιος της δήλωσε ότι θέλει να είναι γνήσια και εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι έτσι θα είναι.

Για τα έγγραφα ο Αιγύπτιος κατήγγειλε ότι είχε δώσει τμηματικά το ποσό των 6.000 ευρώ, ενώ όταν του πήγε τα ταξιδιωτικά έγγραφα ο Σύριος του δήλωσε ότι τα είχε φτιάξει η 43χρονη αλλοδαπή από τη Βουλγαρία.

Εφ. ΡΟΔΙΑΚΗ