Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, απένειμε σήμερα,16/2/2022, Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ τάξης στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιο Αυγερινό και τον Γενικό Διευθυντή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου PRAKSIS, κ. Αλέξιο Μαργαλιά, για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και στους αιτούντες άσυλο.

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης

Ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος σε όλους, τόνισε ότι η Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ τάξης απονέμεται ”σε αναγνώριση της προσωπικής συμβολής σας, καθώς επωμιστήκατε ένα ιδιαίτερο βάρος για τις ανάγκες των οργανισμών σας”.

Στο ζήτημα της δημιουργίας των αναγκαίων νέων δομών, τόνισε ότι είναι: “θέμα που έγινε άμεσα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ευκαιρία προβολής, αντικείμενο λαϊκισμού.

Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός

Κάποιοι φοβήθηκαν το δήθεν πολιτικό κόστος. Αυτό δεν ίσχυσε για τον Περιφερειάρχη και καλό φίλο, Γιώργο Χατζημάρκο, που σε καιρούς πολιτικού σκότους, αποτέλεσε φάρο λογικής και ενότητας στο Νότιο Αιγαίο. Δεν άφησε να τον επηρεάσουν άναρθρες κραυγές και η ψευδολογία, στην οποία ορισμένοι συστηματικά επιδίδονται στο Μεταναστευτικό.”

Παράλληλα, πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου “γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Χατζημάρκος πως, από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας του.

Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου PRAKSIS, Αλέξιος Μαργαλιάς

Όχι ως αντάλλαγμα, αλλά ως ξεκάθαρο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας”, συμπληρώνοντας πως με την συνδρομή του κ. Χατζημάρκου, ”οι Δήμοι Κω και Λέρου έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια, 2,5 εκ. Ευρώ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου μας.

Από αυτά, 1,63 εκ. ευρώ με τη μορφή δημοτικών τελών για το 2019-2021, 395.000 ευρώ ως αποζημιώσεις, 500.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη βελτίωση του οδικού δικτύου στο Πυλί”.