Μανόλης Μελάς, «Η Κάρπαθος στην επανάσταση του 1821», Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη 2021

ΣΟΦΙΑ ΟΙΚΟΝΟΚΙΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” – ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΗΝΑ ΜΕΛΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Το βιβλίο διανεμήθηκε σε 500 μαθητές του νησιού με παρουσίαση της έκδοσης μπροστά στα παιδιά, με πανηγυρικό ιδιαίτερα τρόπο στο Απέρι στην καταστόλιστη αίθουσα της Ομόνοιας

Λεζάντα εξωφύλλου (έργο του ζωγράφου Μανόλη Κοντονικόλα): Εικονίζεται ο γάμους του γιού του Χατζιλία Οικονόμου Γεωργίου τη στιγμή που ο ναύαρχος Αντώνιος Κριεζής με το στόλο σου αγκυροβολεί στον κόλπο. H νύφη προσφέρει την κολαϊνα της για τις ανάγκες του αγώνα  και το ίδιο κάνουν οι υπόλοιπες κανακαρές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Περιγράφεται η συμμετοχή του νησιού στην Επανάσταση του 1821. Παρά την ανεπάρκεια των πηγών, δίνεται μια αμυδρή εικόνα για την προσφορά των Καρπαθίων στον αγώνα. Υπάρχουν ειδήσεις για άνδρες της Καρπάθου που πήραν μέρος σε μάχες και ναυμαχίες.

Άλλοι ναυπηγούσαν καράβια και τα πρόσφεραν στους Έλληνες ναυάρχους. Έκαναν επίσης συνεισφορές στον αγώνα, περιλαμβανομένων τιμαλφών (- πολύτιμων κοσμημάτων).

Με το τέλος της Επανάστασης οι Καρπάθιοι έμειναν απογοητευμένοι, διότι έμειναν έξω από τα όρια της ελεύθερης Ελλάδας.

Έπρεπε να περιμένουν άλλα 117 χρόνια για να τους ζεστάνει η αγκαλιά της πατρίδας.   

Μικρό βιογραφικό του συγγραφέα, Μανόλη Μελά

Ο συγγραφέας αποφοίτησε αριστοβάθμιος από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

MANOΛΗΣ ΜΗΝΑ ΜΕΛΑΣ

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bloomington της Indiana, ΗΠΑ και στο Λονδίνο, όπου έλαβε το διδακτορικό του.

Διενήργησε πολυετείς αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές, ιδιαίτερα στην Κάρπαθο· αλλά και επιστημονικές μελέτες στη θεωρία και μεθοδολογία της αρχαιολογικής επιστήμης.

Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια αρχαιολογικής επιστήμης και εφαρμογής.

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες βιβλία και μελέτες, οι περισσότερες στα Αγγλικά. Αναφέρονται τόσο στην αρχαιολογία όσο και στην ιστορία.

Έχει διδάξει, ως επίτιμος λέκτορας, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και επί εικοσαετία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.