Την Δευτέρα 13/12,  ο   πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας κ. Γιάννης Φραγκούλης,  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο Αρχιτέκτονας και μέλος του ΕΛΛΙΝΤ, κ. Παράσχος Καραβατάκης,  ο ιδιοκτήτης της εταιρείας METALMAN METAL κ. Λάζαρος Σαντουριάν, ο Μηχανικός κ. Χρήστος Βαχλιώτης, ο ιδιοκτήτης του PATMOSMARINE κ. Σώζων Καμίτσης και ο ναυπηγός κ. Κώστας Βασιλειάδης πραγματοποίησαν  ενημερωτική συνάντηση με τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Στη συνάντηση έγινε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε θέματα αρμοδιότητας του κ. Κυριαζόπουλου, για τα οποία  δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:

Η διερεύνηση δυνατότητας διοργάνωσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης, διημερίδας την άνοιξη του 2022, στην Ηρωική Νήσο Κάσο, με θέμα της 1ης ημέρας την ιστορική επισκόπηση του ολοκαυτώματος του νησιού και της ναυμαχίας του Γέροντα, με παράλληλη απόδοση φόρου τιμής στους Κασιώτες καραβομαραγκούς και ναυτικούς αγωνιστές του 1821.

Κατά την 2η ημέρα, τα θέματα θα είναι:

Η αντιμετώπιση του ζητήματος της τεχνικής εκπαίδευσης των νέων στο αντικείμενο της ξυλοναυπηγικής τέχνης, η  ίδρυση τεχνικής σχολής καραβομαραγκών και δημοτικού καρνάγιου στο νησί, η ίδρυση Δημόσιας Τεχνικής Σχολής Ξυλοναυπηγικής στην Αθήνα, η ηλεκτροκίνηση των αλιευτικών σκαφών και του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και η παράκτια ηλεκτροδότηση.

Ενόψει της εκ νέου εφαρμογής του μέτρου για την οριστική απόσυρση  μεγάλου αριθμού αλιευτικών σκαφών, περί τα μέσα του 2022, διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τη Γ.Γ. Αλιείας, ώστε να αποτυπωθούν οι ναυπηγικές γραμμές σημαντικού αριθμού ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, πριν αυτά καταστραφούν οριστικά και επιπλέον να διασωθούν τα αξιολογότερα από αυτά με την απόδοση τους σε καρνάγια ή σε Δήμους που διαθέτουν καρνάγια, για εκπαιδευτικούς και μελετητικούς ή μουσειακούς σκοπούς.

Ο καθορισμός ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος και χρονικής διάρκειας  για την απευθείας παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας ή χερσαίας ζώνης λιμένα ή εξομοιούμενης ζώνης λιμένα, με σκοπό την άσκηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας καρνάγιου/ταρσανά.

Συναφές θέμα και η τροποποίηση των άρθρων 13, 16 και 16Α και η εκ νέου παράταση σχετικής ημερομηνίας τακτοποίησης των ζητημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Κυριαζόπουλο με τα  θέματα που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανήσιους, το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν δελτίο τύπου.

Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκόμενους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

ΤΟ Δ.Σ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς Γεν. Γραμμ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής κ΄ Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο

Κοιν: Γεν. Γραμμ. Αιγαίου κ΄ Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτελάκη

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, σας αναφέρω συνοπτικά τις εκκρεμότητες θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου σας:

Θέματα Ηρωικής Νήσου Κάσου

ΚΑΣΟΣ! ΦΩΤΟ ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

– Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών συνεχίζει τη διεξαγωγή ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας (survey) στη νήσο Κάσο στα πλαίσια τριετούς ερευνητικού προγράμματος.

Σκοπός της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας Κάσου είναι ο εμπλουτισμός της αρχαιολογικής και ιστορικής γνώσης με την εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων συμβάλλοντας πολλαπλώς σε επιστημονικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η έρευνα αυτή, είναι η πρώτη ενάλια αρχαιολογική έρευνα σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αρχαιολογικά θαλάσσια περιοχή της  Ελληνικής επικράτειας και υλοποιείται σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές.

Η συνδρομή του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να είναι καθοριστική στην επιτυχή διεξαγωγή της έρευνας καθώς και στη δρομολόγηση ενεργειών για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου δρομολογεί ενέργειες για την ίδρυση Σχολής Καραβομαραγκών στο νησί, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της μεταναστευτικής ροής κυρίως της νεολαίας, συνεπεία της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα μας.

Παράλληλα, η λειτουργία της Σχολής θα είναι μια τόνωση για την τοπική οικονομία αυτού του απομακρυσμένου τόπου. 

Επιπλέον, η ίδρυση μιας τέτοιας σχολής και η προοπτική της επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των νέων, θα δώσει  κίνητρο και στην νεολαία των γειτονικών  νησιών της Καρπάθου, της Ρόδου και της Κρήτης να ασχοληθούν με μια πανάρχαια τέχνη, που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό.

  • Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου δρομολογεί ενέργειες για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου.
  • Με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της Κάσου, η  “KAΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ” σε συνεργασία με τον Δήμο ολοκληρώνει τις εργασίες ίδρυσης εργαστηρίου για την  διαχείριση και διάδοση των τοπικών προϊόντων, αρχίζοντας από το “Κασιώτικο Ντολμαδάκι”.  
  • Η όλη προσπάθεια χρειάζεται την στήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού η λειτουργία του εργαστηρίου θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του νησιού μας.

Θέματα που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανήσιους

  • Πιλοτική εφαρμογή παραγωγής ζωοτροφών με μέθοδο Υδροπονίας σε δύο τουλάχιστον νησιά της Περιφέρειας μας.
  • Το θέμα πρέπει να επανεξετασθεί λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από την  μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (2018) καθώς και το χρόνιο σοβαρότατο πρόβλημα επιβάρυνσης των τελικών τιμών των προϊόντων από τα έξοδα μεταφοράς τους  στα νησιά.
  • Επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ καθώς και η έγκαιρη καταβολή του ποσού από την εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδυνάμου
  • Υπάρχει ανάγκη για την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και για τους συμπατριώτες της παροικίας μας, ενέργεια που θα τονώσει τις οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά μας, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο.
  • Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, προτείνεται η συνδιοργάνωση παρουσιάσεων σύγχρονων συστημάτων βιολογικού καθαρισμού καθώς και  εφαρμογών προγραμμάτων ανακύκλωσης μικρής κλίμακας, τα οποία ήδη εφαρμόζονται σε μικρά νησιά.
  • Για τα θέματα αυτά, θεωρούμε απαραίτητο να προηγηθεί μια  αναλυτική ενημέρωση από συγκεκριμένα αρμόδια άτομα,  τα οποία η Ομοσπονδία μας γνωρίζει και έχει ήδη κάνει διερευνητικές συναντήσεις.
  • Επισημαίνεται η ανάγκη διερεύνησης δυνατότητας λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης και όχι μόνο, από ΑΠΕ, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους καταναλωμένης ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας

Γιάννης Φραγκούλης