Την περασμένη Δευτέρα υλοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα της Κάσου». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν δύο σχολεία:  Το 1ο  Δημοτικό Σχολείο  Ιαλυσού και το Δημοτικό Σχολείο της Κάσου και ειδικότερα το Στ’ 2 τμήμα του σχολείου της Ιαλυσού και η έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείο Κάσου.

Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος εστίαζε στο μάθημα της Ιστορίας και στο γεγονός του Ολοκαυτώματος της Ιστορικής νήσου Κάσου, τα αίτια, τις προεκτάσεις, τις συνέπειες.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της Κάσου οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν σαν στόχο να αναδείξουν το γεγονός στους μαθητές/-τριες  και παράλληλα να σχετιστεί με το πώς η προσφορά και η θυσία των Κασιωτών προβάλλεται στα σχολικά εγχειρίδια.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια δύο διδακτικές ώρες και έγινε μέσω τηλεκπαίδευσης. Στην αρχή του προγράμματος μίλησε στους μαθητές ο πρόεδρος του Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου «ο Χαδιώτης»  κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός του Ολοκαυτώματος και μίλησε και για τον Σύλλογο, την προσφορά του στο νησί, τη βοήθεια που προσφέρει ειδικά σε μαθητές και νέους επιστήμονες και τον τρόπο που στηρίζει ο Σύλλογος όλα τα θέματα του ακριτικού νησιού.

Έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη του γεγονότος του Ολοκαυτώματος και συνεχάρη τους/τις εκπαιδευτικούς για την καινοτόμα δράση τους και ολοκλήρωσε απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών της Ιαλυσού.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν τα παιδιά της Κάσου. Οι επτά μαθητές/-τριες της Στ’ τάξης του σχολείου παρουσίασαν ένα εξαιρετικό αρχείο διαφανειών τύπου PowerPoint στους μαθητές της Ιαλυσού. Σε 47 διαφάνειες παρουσίασαν αναλυτικότατα όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα της Κάσου, ενημερώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους συνομήλικους τους από την Ρόδο. Το υλικό αυτό προβλήθηκε επίσης και στις εκδηλώσεις που έγιναν στο ακριτικό νησί για να τιμηθεί το ιστορικό αυτό  συμβάν.

Ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από τους μαθητές του σχολείου της Ιαλυσού στις οποίες απάντησαν οι μαθητές της Κάσου. Τονίστηκε  ιδιαίτερα το γεγονός πως στο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ τάξης το γεγονός του Ολοκαυτώματος αναφέρεται σε μία μόνο σειρά.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Βασίλης Κοζύρης δάσκαλος του Στ’ 2 τμήματος του 1ου Ιαλυσού, η γυμνάστρια Νίκη Τασίκα, η οποία επιμελήθηκε το PowerPoint καθοδηγώντας τους μαθητές της Κάσου, ο διευθυντής του 1ου Ιαλυσού Σ. Παπαδόπουλος και η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου της Κάσου Ε. Κωνσταντινίδη.