Ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την Ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος, προεξάρχων εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός -Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος Δημοκρατίας-Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, οι οποίοι τη συνόδευσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Πολιτικοί Αρχηγοί, Βουλευτές εκπρόσωποι των Κομμάτων, εκ μέρους του Διπλωματικού Σώματος ο Πρύτανης, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος και περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων στα θεωρεία.

Ορκωμοσία και υπογραφή του Πρωτοκόλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά το πέρας της Ορκωμοσίας και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε από το Προεδρείο στα έδρανα των Βουλευτών και χαιρέτισε τους Αρχηγούς των Κομμάτων, διά νεύματος.

Τόσο ο τρόπος χαιρετισμού, που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά, όσο και ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός των παρευρισκομένων στην τελετή της Ορκωμοσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσονται στα μέτρα προστασίας της υγείας που τηρεί η Βουλή των Ελλήνων, δίνοντας και με τον τρόπο αυτό μήνυμα ευθύνης προς όλους τους πολίτες.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ν. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαΐου 1956, με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας της, Αλίκης Παρασκευά, από την Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής της έζησε στην Θεσσαλονίκη. Το 1964 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού το 1974 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο της το 1978.

Διορίστηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1982. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα, όπου χειρίστηκε υποθέσεις με θέματα ιδίως εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα, το οποίο ασχολείται κυρίως με υποθέσεις που αφορούν το δίκαιο του περιβάλλοντος. Στις 23 Οκτωβρίου 2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ’ Τμήμα, ενώ στις 17 Οκτωβρίου 2018 επελέγη Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

Έχει συγγράψει σειρά άρθρων και μελετών σχετικών ιδίως με ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος.

Έχει μία κόρη, τn Νιόβη, και ζει με τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη, ο οποίος εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1981, παραιτήθηκε με τον βαθμό του Συμβούλου το 2010 και στη συνέχεια εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος σε δικηγορική εταιρεία στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020.

Στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 261 ψήφους επί συνόλου 300.
Ορκίστηκε στις 13 Μαρτίου 2020 και ανέλαβε καθήκοντα την επόμενη ημέρα.

Προσφώνηση του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου προς την νέα Πρόεδρο κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυρία Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων σας, ιδίως σ’αυτές τις κρίσιμες ώρες. Πολλώ μάλλον όταν η επιτυχία σας είναι επιτυχία, η οποία αφορά τον Τόπο μας και τον Λαό μας.

Σας γνωρίζω πολλά χρόνια. Έχω παρακολουθήσει – και έχουμε παρακολουθήσει όλοι – την πορεία σας στο κορυφαίο Διοικητικό Δικαστήριο της Χώρας, το εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με την μεγάλη ιστορία, την μεγάλη παράδοση και, ταυτοχρόνως, με μια Νομολογία η οποία έχει χαράξει την ερμηνεία του Συντάγματος, όλων των Συνταγμάτων από τότε που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Φτάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του Δικαστηρίου. Και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ως Ρυθμιστής του Πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο επίσης, με πλήρη γνώση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπισθείτε στο ακέραιο τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια.

Άφησα, καταλήγοντας, μιαν ευχή που την αισθάνομαι πραγματικά αυτές τις ώρες. Την αισθάνομαι και θέλω να σας την δώσω ειλικρινά, κρίνοντας από την δική μου εμπειρία: Η καλύτερη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι, όταν φεύγει από την Προεδρία της Δημοκρατίας, να έχει το αίσθημα ότι έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντά του και έχει, επίσης στο ακέραιο, αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Καλή δύναμη και καλή τύχη. Την χρειάζεσθε σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και πάντοτε θα είμαι στην διάθεσή σας.

Αντιφώνηση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον απερχόμενο Πρόεδρο κ.Προκόπιο Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάσσετε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και για όσα ευγενικά είπατε για μένα.

Έχω τη χαρά να σας γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό. Ως διακεκριμένο νομικό, ως πνευματικό άνθρωπο, ως πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια σας γνώρισα και ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, η θητεία σας έφερε την σφραγίδα των προσπαθειών σας για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία. Με τις πρωτοβουλίες σας κρατήσατε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συντελέσατε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Σήμερα, σε ένα κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή.

Με βάση τις αξίες αυτές, ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. Μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με ένα νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του. Και που είμαι βέβαιη πως όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι θεσμοί και οι ίδιοι οι πολίτες θα υπερασπιστούν δημιουργικά, αποφασιστικά και με πνεύμα εθνικής συνεννόησης.

Την χρονική αυτή στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Αναφέρομαι στην τελευταία όξυνση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, η οποία επιτάσσει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους. Είναι μια δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση, που απαιτεί ομοψυχία, περίσκεψη, αποφασιστικότητα, συνετή διαχείριση και άκαμπτο φρόνημα.

Καλούμαστε επίσης, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, ώστε ένας υπαρκτός κίνδυνος, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να μην ενσπείρει τον πανικό, απειλώντας με διάλυση το σύστημα υγείας και με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό, επιφέροντας, παράλληλα, μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Η συμμόρφωση του συνόλου του πληθυσμού στις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων υγείας και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Ελπίζω η εκλογή, για πρώτη φορά, μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, να είναι η αφορμή για την βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες.

Σας εύχομαι κύριε Πρόεδρε, με το πέρας της θητείας σας, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία. Είμαι σίγουρη ότι, στο πλαίσιο των πλούσιων αναζητήσεών σας, θα συνεχίσετε για πολλά ακόμη χρόνια να προσφέρετε δημιουργικά στον τόπο.

Καλλιόπη Πορόγλου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπασπίστρια που συνόδευσε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Μετά την πρωτιά της γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, άλλη μία πρωτιά είναι γεγονός, καθώς στη σημερινή της ορκωμοσία στη Βουλή είχε διακριτικά πίσω της γυναίκα Υπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού, την Υποπλοίαρχο Μάχιμο Καλλιόπη Πορόγλου ΠΝ.

Άρα, μαζί με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε και την πρώτη γυναίκα που επελέγη στην πολύ υψηλή (και ιδιαίτερα τιμητική) θέση υπασπιστού!

Η νέα υπασπιστής Πολεμικού Ναυτικού της ΠτΔ, η Υποπλοίαρχος Καλλιόπη Πορόγλου ΠΝ είναι Πειραιώτισσα και ανήκει σε οικογένεια με παρελθόν στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ο ναύαρχος πατέρας της έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και διευθυντής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ. Επιπλέον και ο σύζυγός της είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Αξιωματικός κυρία Πορόγλου εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2002 την πρώτη χρονιά κατά την οποία στη Σχολή κατατάχθηκαν οι πρώτες γυναίκες Μάχιμοι Ναυτικοί Δόκιμοι και αποφοίτησε από τη Σχολή το 2006 ως Σημαιοφόρος Μάχιμος.

Από τότε έχει υπηρετήσει σε αρματαγωγά και φρεγάτες του Στόλου (π.χ. Αξιωματικός Ναυτιλίας στη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ») ενώ η τελευταία της θέση ήταν σε πλοίο ταχείας μεταφοράς (αερόστρωμνο τύπου «Zubr») της Διοικήσεως Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου.

Έχει δύο παιδιά, δίδυμα, 6 ετών (αγόρι-κορίτσι) και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Κατεύθυνση Στρατηγικής Διαχειρίσεως Καταστάσεων και Κρίσεων, όπου υποστήριξε την πτυχιακή της εργασία με θέμα: «Οι γυναίκες σε περιπτώσεις καταστροφών. Το φύλο ως παράγοντας ευαλωτότητας».

Πηγή: Piraeus Press