Απάντηση του Δημάρχου Καρπάθου Γιάννη Νισύριου στην δήλωση του Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη

Πρόσφατα έκανα μια δήλωση για να ενημερώσω τους δημότες για να στηλιτεύσω την απαράδεκτη στάση των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία καταψήφισαν την πρόβλεψη θέσης Γενικού Γραμματέα, ώστε να μπορώ να προχωρήσω στην τοποθέτηση του.

Εξήγησα, ότι όλοι οι Δήμοι σ΄ όλη την χώρα που είχαν πληθυσμό κάτω των 10.000 διεκδικούσαν επί χρόνια αυτή την δυνατότητα.

Την διεκδικούσαν γιατί ο Γενικός Γραμματέας συντονίζει τις Υπηρεσίες ενός Δήμου και επομένως διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση του Δήμου στις ανάγκες και στα προβλήματα ενός Δήμου και όχι γιατί το πρόβλημα ήταν να κάνουν ένα ακόμα διορισμό.   

Τώρα που ο Νόμος έδωσε αυτό το δικαίωμα, όλοι οι Δήμοι προχωρούν στην κάλυψη αυτής της θέσης με στελέχη που έχουν οργανωτική εμπειρία Διοίκησης και γνώση των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης. Τόσο απλά…

Κάρπαθος! Φωτό: Δημήτρη Γεργατσούλη

Ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που η Αντιπολίτευση καταψήφισε αυτή τη δυνατότητα πρόσληψης Γενικού Γραμματέα είναι ο Δήμος μας και απ΄αυτή την πλευρά ο καθένας κατανοεί τι συμβαίνει, πόσο ανεύθυνα φέρθηκαν όχι απέναντι σε εμένα προσωπικά, αλλά απέναντι στις ανάγκες του Δήμου.

Με την δήλωση μου άσκησα επομένως δριμύτατη κριτική σ΄ αυτή την συμπεριφορά και ενημέρωσα τους δημότες για το τι συμβαίνει.

Αυτό είναι και το καθήκον μου. Να ενημερώνω για τα πάντα τους δημότες. Φαίνεται πως αυτό ενόχλησε και αυτές τις μέρες υπήρχαν κάποιες δηλώσεις. Δεν απάντησα ούτε και σκόπευα να απαντήσω σε κείμενα άνευ ουσίας, σε κείμενα κατ΄ ουσία απολογητικά.

Έχω πολύ σοβαρά καθήκοντα για να γράφω δηλώσεις, απαντήσεις και ανταπαντήσεις. Άλλωστε και το πρόβλημα που προσπάθησαν να μου δημιουργήσουν δεν θα σταθεί εμπόδιο στην δουλειά μου ως Δημάρχου.  Έχω μάθει να βρίσκω λύσεις, όσα προβλήματα και να εμφανίζονται.

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη ξεπερνάει κάθε όριο στοιχειώδους ευπρέπειας, θράσους, αλλά και προσβολών απέναντι στο πρόσωπο μου αλλά και απέναντι στους Αντιδημάρχους μου. Σ΄ολα υπάρχουν όρια. Κανένας δεν μπορεί να μηδενίζει, να υβρίζει, να σπιλώνει στελέχη του Δήμου και να μένει στο απυρόβλητο. Είναι άλλο η αντίθετη άποψη την οποία πάντα σεβόμουν και σέβομαι και άλλο ένα ακατάσχετο, απαράδεκτο  και μη ανοικτό υβρεολόγιο που δεν ταιριάζει σε άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης.

O κ. Τσαμπουνιεράκης έκανε μια δήλωση με την οποία θεωρεί ότι επιτιθέμενος μπορεί να καλύψει την πολιτική του στάση και το ατόπημά του.

Από την δήλωση πληροφορήθηκα ότι δεν έχω σχέδιο για το αύριο του Νησιού, ότι συκοφάντησα τις παρατάξεις, ότι κάποιοι μου γράφουν δελτία τύπου που εγώ απλά υπογράφω χωρίς να καταλαβαίνω, ότι δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη, ότι εγώ και οι Αντιδήμαρχοί μου είμαστε άφωνοι και ότι αυτό φάνηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία του Υφυπουργού κ. Κόνσολα, ότι είμαι ανεπαρκής!   

Είναι μια δήλωση για την οποία έπρεπε να ντρέπεται, μια δήλωση μνημείο ύβρεων, απρέπειας, θράσους, υποτίμησης της σκληρής εργασίας ανθρώπων.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν :

  • Προσωπικά σέβομαι την αντίθετη άποψη, αρκεί να είναι άποψη και να στηρίζεται στην απλή λογική. Στόχος μου σταθερά είναι η σύνθεση την οποία κάποιοι υβρεολόγοι – γυρολόγοι προφανώς δεν θέλουν.
  • Δεν θέλουν την σύνθεση γιατί έχουν την ψευδαίσθηση ότι αν μου φέρνουν εμπόδια, αν βάζουν τρικλοποδιές, θα γίνουν ίσως Δήμαρχοι. Με τέτοιες συμπεριφορές κανένας δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ Δήμαρχος.
  • Αυτό το άγχος του ο κ. Τσαμπουνιεράκης το φανερώνει, όταν πριν καλά καλά κλείσουμε ως Δημοτική Αρχή πέντε μήνες, διαπίστωσε ήδη ότι ο κύκλος μας είναι κύκλος αποτυχημένης διακυβέρνησης, αυταπατών,  ανευθυνότητας και άλλων πολλών ! Είναι πραγματικά αστεία η βιασύνη του.
  • Είναι όμως και υποτιμητική προς όλους τους δημότες που με ανέδειξαν Δήμαρχο και την Παράταξη μας Διοίκηση του Δήμου επιλέγοντας και πρόσωπα και Πρόγραμμα για το αύριο του Νησιού.
  • Βιάζεται και μηδενίζει συνειδητά το έργο στο πρώτο πεντάμηνο της θητείας μας και τα αποτελέσματα που ήδη έχουμε. Ξεχνάει ότι βρισκόμαστε μόλις στο 10% της θητείας μας και εκτίθεται με τα συμπεράσματα που βγάζει.   
  • Ας μάθει και αυτός ότι έχει δει, ότι έχει αντιληφθεί  η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Και αποτελέσματα έχουμε και διεκδικούμε και Σχέδιο διαθέτουμε, αλλά και γνώση και μεθοδικότητα.
  • Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Αθήνα μίλησα και διεκδίκησα και από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και από τον Υπουργό Επικρατείας συμπατριώτη μας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ήρθα σε επαφή με φορείς, Αρχές, άλλα Υπουργεία, Ιδιωτικές Εταιρείες και έχω κοινοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων. Γι’ αυτό και στην συνάντηση με τον κ. Κόνσολα έθεσα από την αρχή το πλαίσιο της συζήτησης, το πλαίσιο δράσεων και προτεραιοτήτων μας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο.
  • Είμαι υπερήφανος για τη Δημοτική Ομάδα και τους Αντιδημάρχους μου. Είμαι υπερήφανος για την σκληρή δουλειά τους, για την υλοποίηση των σχεδίων μας σε κάθε τομέα, για την συλλογικότητα που δείχνουν. Όλοι μαζί επεξεργαζόμαστε λύσεις στα προβλήματα, διεκδικούμε, ερχόμαστε σε επαφή με τους δημότες και αφουγκραζόμαστε τους δημότες, προχωράμε.
  • Μια τέτοια συγκροτημένη ομάδα  καθορίζει και το ποιος ή ποιοι θα μιλήσουν σε κάθε συζήτηση ή αν αρκεί η τοποθέτηση του Δημάρχου.
  • Είναι ντροπή κύριε Τσαμπουνιεράκη να χαρακτηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους άφωνους και να τους εμφανίζετε σχεδόν άβουλους. Είναι άνθρωποι απέναντι στους οποίους οφείλατε θεσμικό σεβασμό. Περίμενα ότι εσείς για χρόνια Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης να μπορούσατε να αισθανθείτε αυτή την απλή αλήθεια. Μάλλον όμως ζητάω πολλά.
  • Προσπαθείτε να εμφανίσετε ότι ξοδεύουμε τα χρήματα των δημοτών με σπατάλες. Θεωρείτε σπατάλη ότι έχω 4 Αντιδημάρχους. Παριστάνετε ότι δεν γνωρίζετε ότι τόσους προβλέπει ο Νόμος; Αναφέρετε ότι είναι έμμισθοι. Δεν το γνωρίζατε ότι οι Αντιδήμαρχοι είναι έμμισθοι, για να βρίσκονται σε πλήρη διαθεσιμότητα; Αλήθεια, εσείς τόσα πολλά χρόνια Αντιδήμαρχος και αξιωματούχος δεν ήσασταν έμμισθος; Μήπως μας προτείνετε να μην έχω και Αντιδημάρχους; Αναφέρετε ότι έχω 4 Συμβούλους. Τόσους προβλέπει ο Νόμος. Ωστόσο είχα ένα και σε λίγο κανένα. Δεν πρέπει να είστε πιο προσεκτικός τουλάχιστον ως προς το τι λέτε;
  • Για την θέση του Γενικού Γραμματέα έχω αναφερθεί. Λέτε όμως και είναι καθαρή πρόφαση, ότι θα έπρεπε να συζητηθεί πρώτα ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Εκτίθεστε και πάλι.
  • Η θέση του Γ.Γ. θα μπορούσε να εγκριθεί και στην συνέχεια να συζητήσουμε συνολικά τον Οργανισμό. Τον Οργανισμό τον έχουμε επεξεργαστεί και άμεσα θα τον συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έπρεπε να υπάρχει από πριν, αλλά εν πάσι περιπτώσει τον έχουμε επεξεργαστεί αναδιοργανώνοντας τις Υπηρεσίες, εκσυγχρονίζοντας τον Δήμο για να καταστεί πιο αποτελεσματικός.
  • Ψεύδεστε και για τις Υπηρεσίες. Μας κατηγορείτε ότι δήθεν τις απογυμνώνουμε και μάλιστα φέρνετε σαν παράδειγμα την υποτιθέμενη απογύμνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Μοιάζει σχεδόν κωμικό, αλλά η μόνη αλλαγή που έχει γίνει στις Τεχνικές Υπηρεσίες είναι η συνταξιοδότηση ενός υπαλλήλου! Τι να σχολιάσω άραγε;

Θεώρησα υποχρέωση μου απέναντι σ΄ όλους τους δημότες να κάνω αυτή την δήλωση απέναντι στο θρασύτατο και ψευδές κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Τσαμπουνιεράκης, εμφανίζοντας το άσπρο  μαύρο και προσβάλλοντας Δήμαρχο, Αντιδημάρχους και την λογική.

Οι δημότες μας έκριναν όλους πρόσφατα, γνωρίζοντας και τη μόρφωση μας και το ήθος μας και τις αξίες μας και την έως τώρα προσφορά   του καθενός μας στα κοινά της Καρπάθου. Και αποφάσισαν …  Σεβαστείτε αυτό τουλάχιστον. Σεβαστείτε την επιθυμία του Καρπαθιακού Λαού και προσπαθήστε να είστε  θετικοί σε θέματα που αφορούν την οργάνωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν, προγραμματίστηκαν και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους. Τα έργα αυτά θα δώσουν άλλη εικόνα και δυναμική ανάπτυξης στο αγαπημένο μας νησί. 

Εγώ προσωπικά, αλλά και οι συνεργάτες μου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα. Πάνω απ΄ όλα για εμάς είναι η Κάρπαθος, η επίλυση των προβλημάτων της, το άνοιγμα νέων αισιόδοξων και προσοδοφόρων δρόμων για το αύριο της νεολαίας μας, των επιχειρηματιών μας και των επισκεπτών μας.

Αφήνουμε σε άλλους τον ρόλο της μικροπαραταξιακής και εγωιστικής τακτικής.

Κάρπαθος, 18 Φεβρουαρίου 2020

Ο   Δήμαρχος   Καρπάθου
Ιωάννης   Θεμ.   Νισύριος