Πάνω από ένα αιώνα συμπλήρωσε η Καρπαθιακή συλλογική δράση στην Αμερική. Μεταξύ των δεκάδων Καρπαθιακών συλλόγων που έδρασαν και δρουν, πρωτοποριακή θέση σήμερα κατέχει το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1981 και δημιούργησε το “Καρπάθικο Σπίτι”, ένα από τα πιο αξιόλογα ομογενειακά πολιτιστικά κέντρα στην Αμερική, που αποβλέπει στην διαφύλαξη και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μεταξύ των μελών της παροικίας μας και την προβολή της μεταξύ των Ομογενών της Αμερικής.

H Ρίκα Κωνσταντινίδη και ο Γιώργος Μικροπαντρεμένος παρουσιάζουν το πρόγραμμα.

Οι αξιωματούχοι του Ιδρύματος με την σπουδάζουσα νεολαία.

ΣΚΟΠΟΙ

Παράλληλα το Ίδρυμα ανάλαβε την αναπαράσταση παλαιών Καρπαθιακών εθίμων, διοργάνωσε βιβλιοπαρουσιάσεις και οργάνωσε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μεταξύ των οποίων, προταρχική θέση κατέχει το Παγκαρπαθιακό μνημόσυνο, εις μνήμη των συμπατριωτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Αμερική, τελείται επί 31 συνεχή χρόνια στην Αμερική και τα ταλευταία έξι χρόνια στην Κάρπαθο.

Επίσης το Ίδρυμα δημιούργησε ταμείο υποτροφιών, με την σημαντική  προσφορά των 50.000 δολαρίων των αειμνήστων Νίκου και Ολυμπίας Κουρού και τις δωρεές άλλων συμπατριωτών μας  και τα τελευταία 33 χρόνια απονέμει υποτροφίες στην σπουδάζουσα νεολαία. Επίσης οικογένειες και φίλοι των αειμνήστων Ιωάννας Αλεξιάδη, Μαίρης Σιφονιού, Μαρίας Σαρρή-Μπεχράκη και Γιώργου Μαίρης Παπαγεωργίου απονέμουν υποτροφίες στην μνήμη τους.

Ο Μανώλης Κασσώτης απονέμει στην Eliana Stavrakis την υποτροφία στη μνήμη Μαρίας Σαρρή-Μπεχράκη

Η Μαρία Μακρή-Caputo απονέμει στην Nicole M. Stavrakis την υποτροφία στη μνήμη Μαρίας Σιφονιού.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Ίδρυμα διοικείται από 15μελές ΔΣ το οποίο εκλέγεται για μια τριετία  και για να υπάρχει ανανέωση και συνέχεια κάθε χρόνο εκλέγονται πέντε μέλη. Επίσης στο ΔΣ συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των Καρπαθιακών Συλλόγων μελών του Ιδρύματος. Η σύνθεση του παρόντος ΔΣ έχει ως εξής:

πρόεδρος Βάσος Χαλκιάς, 1ος αντιπρόεδρος Αντώνης Γιούντικος, 2ος αντιπρόεδρος Ανδρέας Ν. Διάκος, Γραμματέας Mαρία Καπούτο, Ταμίας Ανδρέας Ν. Αλεξιάδης. Μέλη: Γιώργος Ν. Αλεξιάδης, Ραλφ Καπούτο, Μηνάς Οικονομίδης, Ελίας Μ. Κούρουγλος, Γιάγκος Μ. Μικροπαντρεμένος, Γιώργος Εμμ. Μικροπαντρεμένος, Φρίξος Βόζος, Γιώργος Ν. Ζαβόλας, Χαρής Ζαβόλας. Αντιπρόσωποι: Ευάγγελος Δ. Γεργατσούλης (Ομοσπονδία), Νικήτας Α. Αλεξιάδης (Νεολαία), Θεμιστοκλής Ι. Νισύριος (Ομονοία), Βασίλης Παπαγιάννης (Ποσειδών), Μαρία Καπούτο (Άγιοι Ανάργυροι), Ιωάννης Μ. Χαλκιάς (Άγιος Γεώργιος), Μαρία Ν. Λαγωνικού (Άγιος Παντελεήμων), Μαρία Χαλκιά (Υπαπαντή).

Ο Ανδρέας Αλεξιάδης απονέμει στην Stamatina Moskonas την υποτροφία στη μνήμη Ιωάννας Αλεξιάδη.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος Ανδρέας Διάκος απονέμει στην Sophia Katerina Mikros την 3η υποτροφία του Ιδρύματος.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

Το Σάββατο στις 23 Ιουνίου, στο “Καρπάθικο Σπίτι της Αμερικής” στο Union NJ, έγινε η απονομή των Παγκαρπαθιακών υποτροφιών. Το πρόγραμμα καθιερώθηκε πριν από 34 χρόνια, από το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα και ενισχύθηκε με την δωρεάν των 50.000 δολαρίων του αειμνήστου Νίκου Κουρού και άλλων συμπατριωτών μας. Τα τελευταία χρόνια και πάνω από δυο δεκαετίες την διεύθυνση του προγράμματος έχει αναλάβει η Καθηγήτρια Ρίκα Κωνσταντινίδη. Εκτός της κ. Κωνσταντινίδη τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι: Γιώργος Εμμ. Μικροπαντρεμένος, Γυμνασιάρχης, Μανώλης Φρ. ΒόζοςΚαλλιόπη Γεωργιάδη-Φασουλέτου, Άννα Βενέτη-Γεωργίου, Σοφία Βενέτη-Κουτζούλη.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αντώνης Γιουντικος απονέμει στην Anna Sakellakis την 2η υποτροφία του Ιδρύματος.

Ο Μιχάλης Σακελλάκης παραλαμβάνει από τον πρόεδρο Βάσο Χαλκιά, για τον εγγονό του Michael Em. Sakellakis την πρώτη υποτροφία του Ιδρύματος στη μνήμη Νίκου Κουρού.

Την τελετή παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Dr. Βασίλης Χαλκιάς με το Διοικητικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος των Αγίων Αναργύρων Βωλαδιωτών Ανδρέας Διάκος και δεκάδες συμπατριώτες μας, που ήρθαν από το New Jersey, Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες της Αμερικής.

Προς τους παρευρεθέντες μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος οδοντίατρος Βάσος Χαλκιάς, ο διευθυντής του Elizabeth High School Γιώργος Εμμ. Μικροπαντρεμένος και  στην συνέχεια η Ρίκα Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στο ιστορικό των υποτροφιών, στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων.

Οι Τομ και Μαρία Σταυράκη παραλαμβάνουν από την Άννα Παπαγεωργίου για την κόρη τους Georgia Stavrakis την 1η υποτροφία εις μνήνη Γεωργίου & Μαίρης Παπαγεωργίου.

Η Άννα Παπαγεωργίου απονέμει στην Kalliopi Logothetis την 2η υποτροφία εις μνήνη Γεωργίου & Μαίρης Παπαγεωργίου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ

  • Eliana Stavrakis (in memory Maria’s Sarri-Behraki scholarship)
  • Michael Em. Sakellakis (1st Foundation scholarship in memory of Nick Kouros).
  • Anna Sakellakis (2nd Foundation scholarship).
  • Sophia Katerina Mikros (3rd Foundation scholarship).
  • Stamatina Moskonas (Joe Alexiades community service Foundation).
  • Nicole M. Stavrakis (Mary Sifonios educational Foundation).
  • Georgia Stavrakis (1st George & Mary Papageorge Sholarship).
  • Kalliopi Logothetis (2st George & Mary Papageorge Sholarship).

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΣΩΤΗΣ