Για 11η χρονιά πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η Γιορτή Σιτάκας στο Αρβανιτοχώρι της Η.Ν. Κάσου, προσελκύοντας πλήθος κόσμου – τόσο κατοίκους του νησιού όσο και επισκέπτες – σε μια βραδιά γεμάτη γεύσεις, παραδόσεις και μουσική.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες απόλαυσαν πιάτα βασισμένα στη σιτάκα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
Συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα και μουσικοί της Κάσου, δίνοντας ζωντάνια και χρώμα στη γιορτή.
Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η τιμή που αποδόθηκε στην μνήμη του Μακαριστού Ιερέα της Ενορίας Αρβανιτοχωρίου, π. Σπυρίδωνα Κωνσταντινίδη, ο οποίος υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση την εκκλησία και την κοινότητα του Αρβανιτοχωρίου πάνω από 40 χρόνια.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επαρχείο Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρβανιτοχωρίου και με τη στήριξη τοπικών παραγωγών και εθελοντών.
Στο σύντομο χαιρετισμός της η Έπαρχος, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ευχαριστώ την Πρόεδρο κα Μαίρη Φραγκούλη και το Δ Σ του Συλλόγου για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μας δώσατε να συνδιοργανώσουμε την αποψινή εκδήλωση. Εφόσον είστε και νεοεκλεγείς να σας ευχηθώ να έχετε δύναμη να συνεχίζετε το έργο που επιτελείτε ως Σύλλογος στο χωριό και στο νησί σας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το φεστιβάλ που διοργανώνετε απόψε γιατί η σιτάκα, δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν… Η σιτάκα είναι σύμβολο της Κάσου. Η Σιτάκα δεν είναι τυρί… είναι κάτι άλλο …. είναι μαγικό…
Αυτή όλη η διαδικασία, η μεταμόρφωση από γάλα σε μία τυρένια κρέμα, είναι το πέρασμα αγάπης και ψυχής, μέσα από το μαγικό ραβδί “καλαμούτσι” στο γάλα που μεταδίδεται μετά από ώρες, μετά από πολλές ώρες, μετά από επίπονη προσπάθεια, από εξαντλητικό ανακάτεμα, μέχρι το διαλεχτό σήμερα κατσικίσιο γάλα να φτάσει να αλλάξει μορφή και να μεταλλαχτεί σε μία πηχτή ελαφριά βελούδινη, κιτρινωπή κρέμα , που κρύβει μέσα της όλα τα αρώματα της ορεινής Κάσου.
Η σιτάκα και για μένα είναι συνυφασμένη με την παιδική μου ηλικία, αφού ο παππούς μου πάντα όταν επέστρεφε από την Κάσο μας έφερνε σιτάκα. Μάλιστα μας μάθαινε και να την φτιάχνουμε, όμως ποτέ δεν ήταν σαν την δική σας…
Αυτή είναι λοιπόν η σιτάκα και της αξίζει να αναγνωριστεί ως τοπικό προϊόν του νησιού.
Η Περιφέρεια Ν ΑΙΓΑΙΟΥ με τον περιφερειάρχη κ. .Χατζημάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη κ . Ζαννετίδη στην κατεύθυνση αυτή βαδίζουν.
Σας συγχαίρω λοιπόν και πάλι και για την πρωτοβουλία σας, να τιμήσετε τον μακαριστό ιερά Σπυρίδωνα Κωσταντινίδη, για την σαραντάχρονη προσφορά του στο χωριό.
Καλωσορίζω λοιπόν κι εγώ τον ιερέα, γυιό του Πατήρ Μιχαήλ, που πάντα θυμάται και αγαπά την Κάσο.
Εύχομαι καλή επιτυχία και ραντεβού και του χρόνου με περισσότερη σιτάκα, περισσότερες γεύσεις και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή!»









