Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, αναβίωσαν χθες δύο υποθέσεις σωματεμπορίας, που είχαν προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην κοινή γνώμη.

Στην πρώτη θύματα φέρονται δύο ανήλικες αλλοδαπές, στην Κάρπαθο. Το πρωτόδικο δικαστήριο έχει επιβάλει ποινή κάθειρξης 21 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή 75.500 ευρώ στον 25χρονο υπήκοο Αλβανίας B. D. του M. που κρίθηκε ένοχος σωματεμπορίας σε βάρος ανήλικων κατ’ επάγγελμα, σύστασης συμμορίας και παράνομης εισόδου στη χώρα, ποινή κάθειρξης 21 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 76.500 ευρώ στην 33χρονη υπήκοο Ουγγαρίας M. Μ. του I., που κρίθηκε ένοχη σωματεμπορίας σε βάρος ανήλικων κατ’ επάγγελμα, σύστασης συμμορίας και παράνομης κατακράτησης ανηλίκου και ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στην 32χρονη υπήκοο Ουγγαρίας Ν. M. του J., που κρίθηκε ένοχη άμεσης συνέργειας σε σωματεμπορία ανηλίκου, ενώ της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Αθώοι κρίθηκαν κατά πλειοψηφία δύο κάτοικοι της Καρπάθου, ηλικίας 24 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση και για άμεση συνέργεια σε σωματεμπορία κατ’ επάγγελμα ανηλίκου.

Το δικαστήριο έκρινε ομοφώνως αθώους 28 κατοίκους της Καρπάθου, που ήταν κατηγορούμενοι για ενέργεια ασελγούς πράξης με ανήλικο.

Το δικαστήριο χθες επρόκειτο να εξετάσει την έφεση της M. Μ. του I., που όμως δεν παρουσιάστηκε στην δίκη, έχοντας διαρρήξει τις σχέσεις τις και με τον συνήγορο υπεράσπισής της κ. Στέλιο Αλεξανδρή, ο οποίος ζήτησε χθες αναβολή της υπόθεσης.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αναβολής και απέρριψε την έφεσή της, ως ανυποστήρικτη.

Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι φέρονται, χρησιμοποιώντας διαρκώς απειλές και λοιπά εξαναγκαστικά μέσα, όπως ψυχολογική βία και στέρηση της ελευθερίας κίνησης να κατακράτησαν, να υπέθαλψαν και να παρέδωσαν κατά περίσταση με ή χωρίς αντάλλαγμα σε άλλους, τις ανήλικες στην πορνεία σε αόριστο αριθμό τρίτων προσώπων αντί χρημάτων, ήτοι 50, 70 ή 100 ευρώ.

Φέρονται παραπέρα ότι στο χρονικό διάστημα, από τις 19.07.2011 έως τις 13.10.2011 να παρέσυραν την ανήλικη με εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης της. Η ανήλικη, που αγνοούσε τη γλώσσα και τις συνθήκες στη χώρα, αδυνατούσε, όπως τονίζεται, να καθορίσει η ίδια της συνθήκες διαβίωσης της και η “τσατσά” της εξασφάλιζε το ωφέλημα της στέγασης και σίτισης.

Μια εκ των δύο ανηλίκων, 16 ετών, υπήκοος Ουγγαρίας, που φέρεται να μετείχε στο κύκλωμα και έχει καταδικαστεί σε ποινή σωφρονισμού 2 ετών και 3 μηνών από δικαστήριο ανηλίκων, είχε υποστηρίξει προανακριτικά ότι η 33χρονη μαζί με τους δύο Καρπάθιους, την «αγόρασαν» την 16η Ιουλίου 2011 στην Ουγγαρία. Ο ένας μάλιστα, όπως είπε, είχε διαθέσει στην 33χρονη 5 γραμμάρια κάνναβης έναντι 20 ευρώ και η ίδια είχε αναλάβει την μεταφορά τους στο νησί, κρύβοντάς τα στο στηθόδεσμό της.

Στην κατάθεσή της το άλλο θύμα σωματεμπορίας, 15 ετών, εξέθεσε ότι διέμενε στο Kecskemet της Ουγγαρίας σε ένα διαμέρισμα της πρόνοιας μαζί με 4 ακόμη κοπέλες διότι οι γονείς της είχαν χωρίσει. Η 16χρονη φίλη της, της απέστειλε, όπως είπε, ένα μήνυμα στο Facebook για να την επισκεφθεί στην Ελλάδα και εκείνη δέχτηκε, ταξιδεύοντας στη χώρα μας με τη χρήση προσωρινού δελτίου ταυτότητας. Με το που έφτασε στην Κάρπαθο η 16χρονη φίλη της, της εκμυστηρεύτηκε ότι την αναζητεί η αστυνομία στην Ουγγαρία και ότι η 33χρονη την εξέδιδε στο νησί, προσθέτοντας ότι χρειαζόταν τα χρήματα για να κάνει έκτρωση.

Η 15χρονη υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να εκδίδεται από το κύκλωμα από την 2α Οκτωβρίου και συνέχισε έως την 11 Οκτωβρίου, ενώ τα 50 ευρώ της «βίζιτας» τα έπαιρνε, όπως είπε, όλα η 33χρονη.

Στην πορεία ωστόσο της έρευνας η 16χρονη «φίλη» της 15χρονης έδωσε διευθύνσεις και ονόματα των 25 πελατών της «τσατσάς», που την εξωθούσε στην πορνεία!
Στις 12.10.2011 και μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, οι αστυνομικοί του AT Καρπάθου διενήργησαν έρευνα σε οικία στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου διέμεναν οι M. M., B. D., N. M. και οι δύο ανήλικες. Στις 13.10.2011 συνελήφθησαν στο λιμένα Καρπάθου οι M. M. και η 16χρονη.

Μετά από σωματικό έλεγχο στην τελευταία βρέθηκε στην κατοχή της μία χάρτινη συσκευασία, κρυμμένη στο στηθόδεσμό της με 5 γρ. ινδικής κάνναβης. Στη τσάντα της M. M. βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 288 προφυλακτικά καθώς και 2 λιπαντικά τζελ για μασάζ.

-Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν 8 κάτοικοι Ρόδου, Αττικής, Κω και Καρπάθου.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει:

  • Ποινή κάθειρξης 13 ετών και 14 μηνών και χρηματική ποινή 71.200 ευρώ με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα στον Θ. Α., κατηγορούμενο για σωματεμπορία από κοινού, αρπαγή ανηλίκου από κοινού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων από κοινού και παράνομη οπλοκατοχή.
    Χθες το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικό και παύοντας υφ’ όρων διώξεις για πλημμελήματα και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 9 μηνών την οποία μετέτρεψε προς 5 ευρώ ημερησίως.
  • Ποινή κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 52.000 ευρώ είχε επιβληθεί στην Ε. Μ. για σωματεμπορία από κοινού.
    Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της αναγνώρισε ελαφρυντικό την έκρινε αθώα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή.
    Αθώοι κρίθηκαν οι Ι.Κ. στον οποίο είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή κάθειρξης 10 ετών και 10 μηνών και χρηματική ποινή 52.000 ευρώ και αθώοι οι Ι. Τ., Δ. Π., Μ. Σ. και Ι. Λ. στους οποίους είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Ως ανυποστήρικτη απορρίφθηκε η έφεση του Χ. Λ., κατοίκου Καρπάθου, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 10 μηνών και χρηματική ποινή 52.000 ευρώ ενώ δεν είχε ασκήσει έφεση ο Φ. Κ., που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή στον για αρπαγή ανηλίκου από κοινού.

Την 29η Μαρτίου 2010 μια 21χρονη, υπήκοος Ρωσίας, παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και κατήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο του 2009 ήλθε στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια, μέσω ενός τουριστικού γραφείου.

Όταν έφτασε στην Αθήνα τηλεφώνησε σε μια Ρωσίδα, ονόματι Νατάσα, η οποία την ενημέρωσε ότι θα την παρελάμβανε από το αεροδρόμιο ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων.

Εκείνος αφού πήρε το διαβατήριό της, εξέδωσε και για τους δύο εισιτήρια προκειμένου να έρθουν στη Ρόδο.

Όταν έφτασαν στο νησί, όπως ισχυρίζεται, την οδήγησε σε ένα σπίτι στ’ Αφάντου και της είπε ότι θα μένει εκεί. Έκτοτε, όπως ισχυρίστηκε, δεν της επέστρεψε το διαβατήριό της, λέγοντάς της ότι το κρατούσε προκειμένου να τακτοποιήσει τα χαρτιά της για να έχει νόμιμη παραμονή στη χώρα.

Ένα μήνα μετά μετέβησαν, όπως δήλωσε, σε ένα μπαρ της Κω και εκεί της ζήτησε να συνευρίσκεται με πελάτες, εφόσον το επιθυμούν, έναντι αμοιβής.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι την απείλησε ότι αν δεν υπάκουε θα την «πωλούσε» για να δουλεύει κλεισμένη σε οίκο ανοχής, λέγοντάς της ακόμη ότι χρειαζόταν τα χρήματα προκειμένου να της εξασφαλίσει νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή της στη χώρα.

Στο συγκεκριμένο μπαρ, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, συνευρίσκετο ερωτικά με πελάτες έναντι αμοιβής, που εισέπραττε ο ιδιοκτήτης του μπαρ, ο οποίος και κανόνιζε τα ραντεβού της.

Επέστρεψε στη συνέχεια, όπως διηγείται, στη Ρόδο και ο πρώτος κατηγορούμενος την έβαλε να δουλέψει για δέκα μέρες σε μπαρ στην οδό Καποδιστρίου ως στριπτιζέζ και συνοδός πελατών και μετά σε ένα άλλο μπαρ στον Αρχάγγελο για τρεις μήνες.

Στο τελευταίο μπαρ, όπως διατείνεται, συνευρίσκετο ερωτικά με πελάτες έναντι αμοιβής που εισέπραττε ο ιδιοκτήτης. Εν συνεχεία εργάστηκε, όπως ισχυρίστηκε, σε μπαρ στην περιοχή της Ιξιάς για τρεις μήνες, όπου συνέβαινε το ίδιο, ενώ εργάστηκε και σε μπαρ στη Ρόδο.

Στο τελευταίο κέντρο, όπως δήλωσε δεν συνευρέθη ερωτικά με πελάτες διότι ο ιδιοκτήτης φοβόταν μην συλληφθεί.

Μαζί με μια άλλη κοπέλα από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν στην πορεία σε μπαρ στην Κάρπαθο, όπου συνευρίσκετο ερωτικά με πελάτες με όμοιο τρόπο.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, όπως κατέθεσε, στην πορεία μετέφερε την ίδια και την συμπατριώτισσά της σε ένα σπίτι στα Κοσκινού. Στο σπίτι αυτό υπήρχαν κάμερες στο εσωτερικό του από τις οποίες ο πρώτος κατηγορούμενος τις παρακολουθούσε μέσω του κινητού του τηλεφώνου!

Τις ίδιες κάμερες φέρεται να είχε και σε ένα σπίτι στο Ροδίνι, όπου διέμεναν αρχικά.
Στη Ρόδο ο πρώτος κατηγορούμενος, όπως κατήγγειλε, στη συνέχεια την έβαλε να δουλέψει σε μπαρ στην οδό Καποδιστρίου για ενάμιση μήνα και εκεί αναγκάστηκε να συνευρεθεί ερωτικά με ένα άτομο.

Αφού είχαν γυρίσει από το μπαρ αυτό στο σπίτι στα Κοσκινού με την άλλη Ρωσίδα περί ώραν 07.00 βρήκε, όπως είπε, την ευκαιρία και το έσκασε για να καταγγείλει τα ανωτέρω στην αστυνομία.

Υποστήριξε παραπέρα ότι ο πρώτος κατηγορούμενος την είχε χτυπήσει όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος από ένα φίλο της στην Κάρπαθο.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι της έφτιαξε βιβλιάριο εργασίας στο οποίο φαινόταν ότι ήταν δήθεν παντρεμένη με Έλληνα υπήκοο.

Υποστήριξε επίσης ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα στο κινητό της τηλέφωνο.
Η 17χρονη που διέμενε σε διαμέρισμα στην οδό Μαλιαράκη, απασχολούνταν ως σερβιτόρα σε εστιατόριο και παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Στ. Αλεξανδρής, Αχιλλέας Δασκαλάκης, Σεβαστιανός Κούρκουλος και Δημ. Βερβέρης.