Στην Η.Ν. Κάσο βρέθηκε η Α.Ε Πρόεδρος της Ελληνικής  Δημοκρατίας Κατερίνα  Σακελλαροπούλου τιμώντας με την  παρουσία της, τις  εκδηλώσεις μνήμης της  200ης Επετείου του  Ολοκαυτώματος της, κατά την διάρκεια των οποίων με Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακηρύχτηκε σε επίτιμη Δημότη.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της Κάσου  ανακηρύχτηκε σε επίτιμη Δημότη.

Κατά την παραμονή της  στην Η.Ν Κάσο  με την συνοδεία του Δημάρχου Μιχάλη Ερωτόκριτου ξεναγήθηκε στην μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων του Νησιού  (Τυροκομείο Κάσου -Γιάννη Βοναπάρτη),  στην Αρχαιολογική συλλογή Η.Ν. Κάσου αλλά και  στην έκθεση « Η ευζωνική στολή , ιστορική διαδρομή της μέσα από τα 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά» η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για τα ζητήματα του νησιού .  

 

Κατά  την κορύφωση  των εκδηλώσεων την Κυριακή 16 Ιουνίου  μετά το πέρας  της επίσημης δοξολογίας όπου εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από  τον Αντιπλοίαρχο ε.α Ιωάννη Παυλόπουλο επίτιμο Αρχηγό Στόλου,  μετέβη στο μνημείο των Ηρώων που  μέλη  της  Προεδρικής Φρουράς, του τάγματος  Ευζώνων τιμητικά φρούρησαν.

Ο Αντιπλοίαρχος ε.α Ιωάννης Παυλόπουλος επίτιμος Αρχηγός Στόλου, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας

Στην συνέχεια μετά  από την αναφώνηση του προσκλητηρίου πεσόντων  προέβη στην κατάθεση στέφανου αποτίνοντας φόρο τιμής στην μνήμη των εκλιπόντων Κασιωτών αγωνιστών.   

Με δήλωση της στα Μ.Μ.Ε  ανέφερε μεταξύ των άλλων :Τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του φρικτού αυτού ολοκαυτώματος, καθώς και των ηρωικών της ναυτικών, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Το παράδειγμα τους μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

 Ο Δήμαρχος  της Η.Ν. Κάσου   Μιχάλης Ερωτόκριτος  κατά  την προσφώνηση και το καλωσόρισμα  του χαρακτηριστικά ανέφερε : 

 «Η Ελληνική Πολιτεία, αλλά και η διοίκηση  του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών μας προγόνων και σεβόμενοι τους σημερινούς ακρίτες, μόνιμους κατοίκους του νησιού, οφείλει να στέκετε διαρκώς αρωγός στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Ηρωικής νήσου Κάσου και της Δημοτικής Αρχής που τους εκπροσωπεί,  μια βοήθεια που δυστυχώς σήμερα δεν την έχουμε στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε.

Αιτήματα που θα πρέπει να λύνονται κατά προτεραιότητα και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση τόσο του μόνιμου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών του νησιού καθόλη τη διάρκεια του έτους. Δυστυχώς αυτά βαλτώνουν χωρίς να λαμβάνεται  υπόψιν η περίφημη  νησιωτικότητα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη».

 

Την Η.Ν. Κάσο τίμησαν με την παρουσία τους,  ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ι.Μ. Ταξιάρχου Μιχαήλ  Πανορμίτου Αντώνιος  Πατρός,  ο  Μητροπολίτης Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κ.κ Αμβρόσιος,  ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο  Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, η  Βουλευτής βόρειου τομέα ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρύσα Καραγιάννη.

Ο Δήμαρχος  Καρπάθου Μιχάλης Φελλουζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δωδεκανήσου  Χρήστος Μιχαλάκης , και η  Έπαρχος Καρπάθου –  Η.Ν. Κάσου Πόπη Νικολαΐδου . 

 Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης, οΔιοικητής ΑΣΔΕΝΑντιστράτηγοςΕμμανουήλ Θεοδώρου ως  εκπρόσωπος του Α/ ΓΕΕΘΑ και του Α/ ΓΕΣ,  ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ ο Σμήναρχος (Ι) Κίμων Χυτήρης, ο Διοικητής  95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Εμμανουήλ  Χατζής .

Ο Διευθυντής της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου  Αναστάσιος  Ζήφος, η πρώην Νομάρχης  Δωδεκανήσου και επίτιμη Δημότης Η.Ν. Κάσου Αγγελική Συνοδινού, η  Ομότιμη καθηγήτρια  του  Εθνικού  Μετσόβιου  Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, 

Ο Λιμενάρχης Καρπάθου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ζώης Μιλτιάδης,  ο  Διοικητής  8ης Περιφέρειας Λ.Σ. Ακταρχιπλοιαρχος Λ.Σ. Δελής Ιωάννης, ο   Πρόεδρος   της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού παραρτήματος Δωδ/σου Αντιστράτηγος ε.α. Μηνάς Παπαδάκης , ο Διευθυντής  της Τράπεζας Πειραιώς καταστήματος Καρπάθου , Αργύρης Κουλαμάς, ο Αντώνης Γιαννικουρής ως εκπρόσωπος της ΑΗΕΠΑ ΕΛΛΑΣ  κ.α  .

Μηνύματα απέστειλαν, ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας κ Νησιωτικής πολίτικης Γιάννης Παππάς , η  Βουλευτής Δωδεκανήσου η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη , ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης,  ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ  Εμμανουήλ Π. Περσελής, ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ Παΐσιος, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης , ο  πρώην  Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών παροικιακών σωματείων  Αθηνών Πειραιώς Γιάννης Φραγκούλης . 

 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας του νησιού, των αντιπροσωπειών και των λαβάρων των τοπικών και παροικιακών συλλόγων της Η.Ν. Κάσου, της μπάντας του Λιμενικού Σώματος αλλά και μελών του πληρώματος  της  φρεγάτας «Ναβαρίνο».

 Επίσης παρέλασαν τα κειμήλια του Αγώνα από τις γυναίκες της Κάσου, και με αντιπροσωπεία μαθητών του  Γυμνασίου και των  Λυκειακών Τάξεων Η.Ν. Κάσου τα εικονίσματα του  Αγώνα της Παναγιάς της Μαίρης ,  του Αγίου Γεωργίου  Χαδιών , και  το εικόνισμα  της Παναγίας της Βρυσιανής.

Θυμόμαστε, Τιμούμε, Οραματιζόμαστε την Ηρωική μας νήσο και τους Κασιώτες  οι οποίοι  ανεξίτηλα έγραψαν   την ιστορία τους και κέρδισαν επάξια  τη θέση τους στο πάνθεον των Ελλήνων για το μεγαλείο της ψυχής και της Ανδρείας τους που   πλήρωσαν  βαρύ φόρο αίματος στο όνομα της Ελευθερίας της πατρίδας μας.

Θερμές ευχαριστίες σ’ όλους τους συντελεστές   των εκδηλώσεων.  

 

Φωτό και βίντεο:Νικόλας Παραγυιός, από το Μεσοχώρι Καρπάθου