Η Ελεονώρα Μελέτη, καταξιωμένη δημοσιογράφος, δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας, μιλά στη «δ» για την απόφαση της να κατέλθει υποψήφια ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία.

ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΜΕΛΕΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ

Δηλώνει πως εφόσον εκλεγεί, είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη στην Ευρωβουλή με συγκεκριμένη ατζέντα πάνω στην οποία της ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να εργαστεί.

Και η ατζέντα αυτή, περιλαμβάνει αποκλειστικά κοινωνικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό, οι κοινωνικές ανισότητες, η βία σε κάθε της έκφανση και πεδίο, η θέση της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό, οι ευάλωτες ομάδες.

«Τα κοινωνικά ζητήματα πέραν του ό,τι αφορούν όλη την Ευρώπη, παρουσιάζουν και κάτι άλλο ιδιαίτερο. Έχουν τα ίδια κοινά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που σημαίνει πως για την πρόληψη ή αντιμετώπισή τους χρειάζεται μία οριζόντια κοινή πολιτική, αυτό μόνο στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί, και δεύτερον αποτελεί τον γενετήσιο πυρήνα αλλά και το συντηρητικό για άλλα σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν όπως η οικονομία, η άμυνα, η εξωτερική πολιτική. Για όλα αυτά τα ζητήματα, τα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν μαγιά», δηλώνει η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Απαντώντας σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις γυναίκες στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής έναντι των ανδρών, η κυρία Μελέτη τονίζει ότι «υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης για να μπορούμε να πούμε πως οι γυναίκες πλέον αντιμετωπίζονται κοινωνικά ισότιμα με τους άνδρες». Προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν ΚΑΙ γυναίκες για την ευρωβουλή.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κυρίας Ελεονώρας Μελέτη:
• Κυρία Μελέτη, είστε μία δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης που έχει διανύσει μία σημαντική πορεία. Ξεκινώντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφια στις Ευρωεκλογές; Ποιο ήταν το κίνητρό σας; Φλερτάρατε… πάντα με την πολιτική;

Όχι, δεν είχα ποτέ όνειρο ή στόχο να ασχοληθώ με την πολιτική με τον τρόπο που νοείται κάποιος την πολιτική. Κατά την άποψη μου πολιτικά όντα είμαστε όλοι, και μέσα από τον τρόπο που ζούμε κάνουμε πολιτικές πράξεις. Πολιτική πράξη είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουμε ή που δεν θα αντιδράσουμε σε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας. Με αυτόν τον τρόπο νιώθω ότι έκανα πολιτική και μέσα από τις εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου που έχω επιμεληθεί, ρίχνοντας φως σε πολύ σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας, μέσα από τα pod casts μου, μέσα από τα βιβλία που έχω γράψει, μέσα ακόμα και από τις τοποθετήσεις μου για θέματα επικαιρότητας στις πιο ανάλαφρες εκπομπές που έχω παρουσιάσει.

Κυρίως όμως νιώθω ότι έχω κάνει πολιτική μέσα από τις εθελοντικές δράσεις και την αφιλοκερδή συμμετοχή μου στα κοινά, όπως η καμπάνια για τη γραμμή κακοποιημένων γυναικών 15900 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ή οι ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες ψυχικής υγείας και σε εταιρείες που κάνουν δράσεις για τη γυναικεία ενδυνάμωση. Όλα αυτά οδήγησαν κάποιους να σκεφτούν πως ίσως θα μπορούσα να αποτελέσω μία από τις επιλογές του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.
Ο λόγος που πήρα την απόφαση και δέχτηκα την πρόταση ήταν καθαρά η ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη ατζέντα που μου παρουσιάστηκε από την πρωθυπουργό και πάνω στην οποία μου ζήτησε ο ίδιος να εργαστώ σε περίπτωση που καταφέρω και εκλεγώ.

Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει αποκλειστικά κοινωνικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό, οι κοινωνικές ανισότητες, η βία σε κάθε της έκφανση και πεδίο, η θέση της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό, οι ευάλωτες ομάδες.


• Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα των ευρωεκλογών και γιατί πρέπει οι πολίτες να εμπιστευθούν την Νέα Δημοκρατία;

Aς ξεκινήσουμε λέγοντας πως οι πολίτες οφείλουν στον εαυτό τους να πάνε να ψηφίσουν. Όλοι μας έχουμε μία δύναμη στα χέρια μας που λέγεται ψήφος. Η ψήφος λοιπόν μας καλεί να γίνουμε συνδιαμορφωτές στη πραγματικότητα στην οποία θα κληθούμε μετά να ζήσουμε.

Επομένως είναι χρέος μας και θα έπρεπε να είναι και ανάγκη να ασκούμε αυτό το δικαίωμα. Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία χαλαρή κάλπη, είναι μία πολλή σημαντική κάλπη αν αντιληφθεί κανείς ότι στην Ευρώπη λαμβάνονται κρίσιμες πολύ σημαντικές αποφάσεις και για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα στα τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες, πανδημία, φυσικές καταστροφές, ακρίβεια, έχει καταφέρει μέσα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει ένα κλίμα σταθερότητας, μέσα από ανακουφιστικές κινήσεις που προσπαθούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς των μεγάλων προκλήσεων.

Η αποχή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα αυτή, και αυτό από μόνο του ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε σε περίπτωση που εκλεγείτε και ποια είναι τα σημαντικότερά σας εφόδια για τη διεκδίκηση των θέσεών σας; Ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει η Ελεωνόρα Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο;


Αν καταφέρω να κερδίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου, θα ήθελα να εργαστώ και να προσφέρω σε επιτροπές που επικεντρώνονται στα κοινωνικά ζητήματα που σαν ανέφερα και λίγο πριν.

Έχω όρεξη, όραμα, βιωματικές εμπειρίες, πείρα μέσα από την εμπλοκή μου σε κοινωνικές δράσεις, αλλά και μέσα από την τριβή με την κοινωνία λόγω της δημοσιογραφίας.

Έχω όμως και ένα πολύ δυνατό ακαδημαϊκό βιογραφικό που μπορεί ο κόσμος να μην το γνωρίζει, αλλά πιστεύω πως αν το διαβάσει θα καταλάβει πως τελικά δεν είμαι μόνο μία τηλεπερσόνα, όπως πολλοί περιορίζονται να με χαρακτηρίζουν.

Κάποιοι αναρωτιούνται τι θέλει ένα τηλεοπτικό πρόσωπο στην ευρωβουλή, ωστόσο εγώ δεν είμαι μόνο αυτό.

Είμαι δημοσιογράφος, με πτυχία και μεταπτυχιακό στη γαλλική και ιταλική φιλολογία, κάτοχος πτυχίων σε πέντε ξένες γλώσσες, έχω σπουδάσει δημοσιογραφία σε ιδιωτική σχολή, κάνω δεύτερο πτυχίο στην ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Κύπρου, είμαι συγγραφέας δύο ψυχοκοινωνικών βιβλίων, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι γυναίκα. Είμαι μητέρα, σύζυγος, με αυτοδημιούργητη καριέρα σε έναν αμιγώς ανταγωνιστικό χώρο έχοντας βιώσει στο πετσί μου, φυλετικές διακρίσεις, επαγγελματικές ανισότητες, εργασιακό εκφοβισμό, συναισθηματική κακοποίηση για τα οποία έχω μιλήσει ανοιχτά στον κόσμο.

Η ατζέντα με την οποία επιθυμώ να ασχοληθώ είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί τα κοινωνικά ζητήματα πέραν του ό,τι αφορούν όλη την Ευρώπη, παρουσιάζουν και κάτι άλλο ιδιαίτερο. Έχουν τα ίδια κοινά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που σημαίνει πως για την πρόληψη ή αντιμετώπισή τους χρειάζεται μία οριζόντια κοινή πολιτική, αυτό μόνο στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί, και δεύτερον αποτελεί τον γενετήσιο πυρήνα αλλά και το συντηρητικό για άλλα σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν όπως η οικονομία, η άμυνα, η εξωτερική πολιτική. Για όλα αυτά τα ζητήματα, τα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν μαγιά.

• Προέρχεστε από έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο. Πιστεύετε ότι έχουν πλέον οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στην εργασία, στην πολιτική και γενικώς σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής;

 
Σίγουρα η θέση της γυναίκας δεν είναι αυτή που ήταν πριν από κάποιες δεκαετίες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης για να μπορούμε να πούμε πως οι γυναίκες πλέον αντιμετωπίζονται κοινωνικά ισότιμα με τους άνδρες. Το γεγονός ότι οι γυναίκες απουσιάζουν από νευραλγικές θέσεις, είναι αποτέλεσμα κοινωνικών στερεοτύπων, που δυστυχώς διαιωνίζονται ακόμα και σήμερα και θέλουν τη θέση της γυναίκας να είναι στο σπίτι, ή να πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να κάνει καριέρα ή οικογένεια.

Όλα αυτά τα εδραιωμένα καλούπια σκέψης, κρατάνε μακριά τη γυναίκα από την αγορά εργασίας, κάτι που εντείνει σοβαρά προβλήματα όπως το δημογραφικό και η οικονομία, καθώς χάνεται ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό.

Και αν πάλι η γυναίκα αναγκαστεί ή επιλέξει να εργαστεί, θα έρθει και πάλι με κοινωνικές ανισότητες. Το μισθολογικό χάσμα είναι μία από τις πιο σημαντικές.

Οι γυναίκες πληρωνόμαστε λιγότερο και εργαζόμαστε περισσότερο από τους άνδρες αν ληφθούν στις ώρες εργασίας και οι ώρες που η γυναίκα απασχολείται αμισθί. Οι συνθήκες εργασίες είναι πιο απαιτητικές, και λιγότερο ευνοϊκές, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις όπως η αμφισβήτηση, ο ανταγωνισμός, ο σεξισμός και οι φυλετικές διακρίσεις.

Πάρτε παράδειγμα από την πρόσφατη υποψηφιότητά μου. Δεν αγκαλιάστηκε. Χαρακτηρίζομαι ως η «καινούργια που δεν έχει πολιτική ιδιοσυγκρασία», ως το «τηλεοπτικό πρόσωπο που δεν έχει γνώσεις», ενώ δυστυχώς είδα για ακόμα μία φορά, άντρες να φέρονται χυδαία, και να πέφτουν πραγματικά πολύ χαμηλά από τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούν προκειμένου να πολεμήσουν αυτή την υποψηφιότητα. Ευτυχώς μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουνε και εκείνοι που δείχνουν σεβασμό και στήριξη στις γυναίκες που κάνουμε αυτή τη προσπάθεια. Ζητώ από τον κόσμο να κάνει το ίδιο και να ψηφίσει φέτος ΚΑΙ γυναίκες για την ευρωβουλή.

• Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Τα όνειρα μου ένα μοβ ποδήλατο». Θέλω να κλείσουμε τη συνέντευξη με τη συγγραφική σας δραστηριότητα και το θέμα του νέου σας βιβλίου…

Τo νέο μου βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε, και έχει θέμα το δρόμο προς την ψυχική ανθεκτικότητα μετά από το τραύμα της συναισθηματικής κακοποίησης. Είναι ένα βιωματικό βιβλίο, βασισμένο σε αληθινή δική μου προσωπική ιστορία, και πιστεύω πως ο κόσμος θα ταυτιστεί και με αυτό όπως έγινε και με το πρώτο μου βιβλίο. Είναι μία βαθιά κατάθεση ψυχής που όμως τελειώνει με το αισιόδοξο μήνυμα του πώς μπορούμε να ζούμε μία απόλυτα αυθεντική ζωή, χωρίς να μας επηρεάζει η στάση των άλλων απέναντι μας.