Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Κουβέιτ, όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Abdullah Ali Al-Yahya.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε, επίσης, συζητήσεις με επικεφαλής επενδυτικών φορέων του Κουβέιτ και συγκεκριμένα με τον Γενικό Διευθυντή του “Kuwait Direct Investment Promotion Authority”, Sheikh Meshaal Jaber Al Ahmad Al Sabah, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του “Kuwait Investment Authority”, Ghanem Suleiman Al-Ghenaiman, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο, Κατερίνα Φρύσσα, μετά το πέρας της επίσκεψης του στο Κουβέιτ.

Με τη σημερινή μου επίσκεψη στο Κουβέιτ ολοκληρώνεται ένας κύκλος επισκέψεων στις χώρες του Κόλπου. Η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου. Ιδιαίτερα σήμερα, στο Κουβέιτ είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω αφενός, με τον Υπουργό Εξωτερικών και αφετέρου, με τους κρατικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τις επενδύσεις από και προς το Κουβέιτ.

Διαπιστώσαμε από κοινού το μεγάλο περιθώριο το οποίο υπάρχει για να αυξήσουμε το διμερές μας εμπόριο. Συμφωνήσαμε να έχουμε δράσεις, οι οποίες θα κατατείνουν σε συμφωνίες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας του Κουβέιτ στην Ελλάδα και βεβαίως, για ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών.

Το διήμερο αυτό είχαμε, κυρίως, την ευκαιρία να συζητήσουμε για το φλέγον ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Η κατάσταση δυστυχώς δεν βαίνει καλώς. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία και βεβαίως, κάθε μέρα που περνάει υπάρχει μια σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

Εκείνο το οποίο συμφωνήσαμε στο Κατάρ, όσο και στο Κουβέιτ είναι ότι θα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, η Ευρώπη μαζί με τις χώρες του Κόλπου και του αραβικού κόσμου, έτσι ώστε να υπάρξει μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα λύσει το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη και πλήρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληττόμενες περιοχές και θα λύσει οριστικά το ζήτημα των ομήρων που αποτελεί μία πραγματική πληγή για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει μία κεντρική πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν όλες οι παράλληλες προσπάθειες, οι οποίες γίνονται για την ειρήνευση στην περιοχή, υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο και έναν αριθμό από Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών, έτσι ώστε επιτέλους να καθίσουμε στο τραπέζι για να μπορέσουμε να επιλύσουμε εποικοδομητικά, δημιουργικά το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, να σταματήσει η προϊούσα ανθρωπιστική κρίση και να αποτρέψουμε μία διάχυση, η οποία θα μπορούσε να υπάρξει είτε στη Ράφα, είτε στο Λίβανο, είτε  στην Ιορδανία, είτε στην Ερυθρά Θάλασσα και η οποία θα είχε δραματικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Minister of Foreign Affairs, George Gerapetritis’ visit to Kuwait

Minister of Foreign Affairs, George Gerapetritis, visited Kuwait today, where he met with the Minister of Foreign Affairs, Abdullah Ali Al-Yahya. Minister Gerapetritis discussed, also, investment opportunities in Greece with the Director General of “Kuwait Direct Investment Promotion Authority”, Sheikh Meshaal Jaber Al Ahmad Al Sabah and with the Managing Director of “Kuwait Investment Authority”, Ghanem Suleiman Al-Ghenaiman.