Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι μοναδική και αναντικατάστατη και για το λόγο αυτό η γνώση και η διάσωσή της, του προσδίδει σημαντική αξία. Οι τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν καλά την ιστορία τους και την ταυτότητά τους δεν μπορεί παρά να αναπτυχθούν και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Αγαπητοί φίλοι μέσα από το γνώριμο σε εσάς βήμα που δημιούργησε η σελίδα της ΚΟΔΕΔΗΚ επιχειρώ σήμερα , ως σύμβουλος του Δημάρχου Η.Ν Κάσου σε ζητήματα πολιτισμού, μια δυναμική επανεκκίνησή της προκειμένου και με την δική σας πολύτιμη συμμετοχή να αναδειχθεί το νησί μας μέσα από τον πολιτισμό του.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτιστική κληρονομιά και ο πολιτισμός με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει το νησί μας μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της τοπικής ανάπτυξης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας που ξεκινά είναι να διερευνήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας , μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και να τις αξιοποιήσει για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του νησιού μας. Ο πολιτιστικός τουρισμός, ήπιας μορφής, είναι επίσης μέσα στους σκοπούς της προσπάθειας αυτής.

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι μια στατική έννοια συνδεδεμένη με το παρελθόν ούτε μεγάλα λόγια που μπορούν να τονώσουν προσωρινά το ηθικό της μικρής μας κοινωνίας σας καλώ σήμερα να εργαστούμε μαζί προσφέροντας ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλλιεργηθεί το αίσθημα του συνανήκειν γιατί αυτό ακριβώς θα αποτελέσει το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας αν θέλουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας πολιτισμικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Αντί επιλόγου θα ήθελα να αναφερθώ στη Συνθήκη της Φλωρεντίας του 2000 για το τοπίο, στην οποία τονίστηκε η κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης των πολιτιστικών τοπίων αλλά και των άυλων αξιών που αυτό περιέχει. Θα αναρωτηθείτε, ίσως, γιατί κάνω αναφορά στη Συνθήκη αυτή.

Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για μια σπουδαία Συνθήκη και ένα σημαντικό βήμα για τον πολιτισμό κάθε τόπου επειδή τα τοπία «μιλούν», μας διηγούνται για τα «έργα και τις ημέρες» των προγενέστερων γενεών, για τις ασχολίες και τις συνήθειές τους, την ιστορία και τις δοξασίες τους.

Έτσι λοιπόν κάθε τόπος λειτουργεί ως αποτύπωμα της ιστορίας στο χώρο και το χρόνο και με οδηγό το αποτύπωμα αυτό μπορούμε να αναδείξουμε τα σπουδαία «ιστορικά αρχεία» που διαθέτουμε.

Ηλίας Εμμ. Μαστροπαύλος
Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δημάρχου Η.Ν. Κάσου