Με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών, το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ Α.Ε, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν δράση με θέμα το επάγγελμα του μεταφραστή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΡΟΔΟΣ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 και ώρα 18:00.

Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης»

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και συζήτηση για ανταλλαγή, απόψεων και απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί και βεβαίωση συμμετοχής στην Ημερίδα. Είσοδος ελεύθερη.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ημερίδας

18.00-18.30 άφιξη-εγγραφές

18.30-20:00 Παρουσιάσεις

α) «Μεταφράζοντας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» Λεωνίδας Κουρμαδάς, Μεταφραστής-Υπεύθυνος του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης.

β) «Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κάνουμε πρακτική ως μεταφραστές στην ΕΕ;», Χρήστος Γιαννούτσος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου 20:00-20:30 Συζήτηση

Λίγα λόγια για την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (2001), που οργανώνεται με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες, καθώς μέσα από διάφορες δραστηριότητες γιορτάζεται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών. Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση, να προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη. Επιπλέον στόχος είναι να διατηρηθεί, να καλλιεργηθεί και να ενθαρρυνθεί η δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, είτε με σκοπό τις σπουδές, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές, κ.α.

Επιπρόσθετα, δεδομένου πως το 2023 και μέχρι τον Μάιο του 2024 διανύουμε το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, το ελληνικό δίκτυο των Europe Direct συνδιοργανώνει το 7ο Διαδικτυακό EU JOBS AND MOBILITY ROADSHOW. Οι θεματικές ενότητες της δράσης τιμούν το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων αναδεικνύοντας τη μέριμνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση και κατάρτιση των Ευρωπαίων πολιτών όλων των ηλικιών. Επομένως η προαναφερθείσα εκδήλωση εντάσσεται τόσο στο EU JOBS AND MOBILITH ROAD SHOW όσο και στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Συνδιοργάνωση:
Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ Α.Ε.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών

Περισσότερες πληροφορίες:
Παπασάββα Φιλία, Υπεύθυνη Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, 2241078230