Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για την αναβίωση του ιστορικού οικισμού του Χωριού της Χάλκης στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Στην λαμπρή συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος, ο κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος ο CEO της Deloitte Greece και μέλος της Deloitte Central Mediterranean Executive Committee, η κα Μαρία Ζιούβελου Marketing Communication & CSR Leader της Deloitte Greece, o κ. Άγης Παπαστεργίου, Partner, Strategy Consulting Leader στην Deloitte, ο Υφ. Ψηφιακής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Υφ. Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο ειδικός σύμβουλος της Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου ο κ. Δημήτριος Κόλλιας, η Πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών κα. Μελίνα Τραυλού, ο Αντιπρόεδρος Ευρώπης της Phillip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, η Πρόεδρος της Axion Hellas κ. Σάντυ Κορμά, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ο ειδικός σύμβουλος της Axion Hellas κ. Δωροθεος Σαμολαδάς και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Στρατής Απέργης , Γενικός Διευθυντής της Levante Ferries , Αντιπρόεδρος των Ελλήνων Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Βαληνάκης και πλήθος κόσμου από τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Το Χωριό της Χάλκης είναι μια περιοχή με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με μια εξαιρετική ποικιλία οικιστικών συνόλων.

Αυτή την στιγμή στόχος είναι η αποκατάσταση των ισορροπιών βάσει των οποίων ο οικισμός υπήρχε κάποτε μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά με απώτερο σκοπό την αύξηση του πληθυσμού στο νησί και την ανάδειξη της ιστορίας.

Η αναγέννηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας του τόπου σε επίπεδο ελληνικού τουρισμού και ελληνικής πρωτοτυπίας.

Διότι μια πολυεπίπεδη αναβάθμιση, θα συμπαρέσυρε με τη σειρά της και τον κλάδο του τουρισμού, της μονιμότητας των κατοίκων, των θέσεων εργασίας και ούτω καθεξής.

Η Ελλάδα, λόγω του κατακερματισμού του νησιωτικού χώρου και του μικρού μεγέθους της πλειοψηφίας των νησιών απαιτεί ιδιαίτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ τα οποία θα φέρουν ταυτόχρονη γεωπολιτική προστασία και δημογραφική αναγέννηση.

Ο πληθυσμός του τόπου θα μπορούσε να διπλασιαστεί και έτσι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και ο τουρισμός.

Η Χάλκη ήδη έχει αναδειχθεί ως το πρώτο Gr-Eco island της χώρας μας σηματοδοτώντας την πρωτοπορία και την βιωσιμότητα, πάνω σε αυτή την τροχιά θα ζωντανέψει το τεράστιο έργο της αναβίωσης του οικισμού του Χωριού της Χάλκης και θα συνεχίσει να δείχνει ότι το αισιόδοξο μέλλον βρίσκεται στους μικρούς νησιωτικούς τόπους της πατρίδας μας.

Παρακάτω αναφέρεται ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χάλκης κ. Φραγκάκη Ευάγγελου στην εκδήλωση:

“Έχουμε μπροστά μας ένα θέμα αρκετά σύνθετο και κρίσιμο. Οι ιστορικοί οικισμοί δεν είναι πλήρως αντιληπτοί ως τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και έτσι πολλοί από αυτούς με το πέρασμα των χρόνων κατέρρευσαν και οδήγησαν στην οριστική απώλεια μεγάλων τμημάτων της ανθρώπινης ιστορίας. 

Ευτυχώς για εμάς τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική εθελοντική προσπάθεια να ανατραπεί αυτό το κλίμα, από φορείς όπως η Deloitte Ελλάδος και η Axion Hellas, οι οποίοι κινητοποιούνται με στόχο να επανεντάξουν στη σύγχρονη ζωή αυτό το εύθραυστο τμήμα της κληρονομιάς μας. 

Το Χωριό της Χάλκης είναι μια περιοχή με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με μια εξαιρετική ποικιλία οικιστικών συνόλων, πέτρινων, σκαρφαλωμένων πάνω σε απόκρημνους λόφους, σκοτεινών και γοητευτικών που τελικά συνθέτουν ένα τοπίο με πολλά πρόσωπα.

Μια ιστορία από τα παλιά που φανερώνει μάχες, κατακτητές και απλούς νησιώτες που διαμόρφωσαν με μεγάλη σοφία τον χώρο που ζούσαν, μιλάμε δηλαδή για ζωντανά κύτταρα και όχι απλά για κτιριακά σύνολα.   

Αυτή την στιγμή στόχος μας είναι η αποκατάσταση των ισορροπιών βάσει των οποίων ο οικισμός υπήρχε κάποτε μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και σήμερα. 

Ένα μνημείο χρονολογούμενο πριν από τον 4ο αιώνα π.Χ, το οποίο μπορεί να ξαναζωντανέψει και να αναπτύξει το πνεύμα και την ηρεμία, να πυροδοτήσει την έμπνευση για νέες ιδέες και επαφές, να προσφέρει την  ενέργεια να γεννηθεί η δημιουργικότητα για νέα έργα και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων του νησιού μας θα αυξηθούν.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Η Ελλάδα, λόγω του κατακερματισμού του νησιωτικού χώρου και του μικρού μεγέθους της πλειοψηφίας των νησιών απαιτεί ιδιαίτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ τα οποία θα φέρουν ταυτόχρονη γεωπολιτική προστασία και δημογραφική αναγέννηση.

 Η αλλοίωση του νησιωτικού χώρου και  η εγκατάλειψη των μικρών νησιωτικών περιοχών μπορούν να αποφευχθούν μέσα από καινοτόμα και σύγχρονα τεχνολογικά πρότζεκτ τα οποία θα προστατέψουν και θα προωθήσουν την Χάλκη.

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες καθώς πιστεύω πως κανόνες και συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν γιατί ο οικισμός του Χωριού είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τους δικούς του κανόνες λειτουργίας και τις δικές του δυνατότητες. 

Εμείς από την μεριά μας οφείλουμε να εξετάσουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία του οικισμού, να αναδείξουμε τις δυνατότητες του και να εξαλείψουμε τις αδυναμίες του, με μοναδική αξία πάντα τον ανθρώπινο παράγοντα γιατί αυτός είναι το δυναμικό στοιχείο που θα κρίνει το αποτέλεσμα. 

Σας ευχαριστώ θερμά “.