Αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.
Η ανάρτηση μου αυτή συνιστά εκπλήρωση της αυτονόητης -για μένα- υποχρέωσής μου να λάβω δημόσια θέση, στα κοινά του τόπου μας ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Απευθύνεται σε όλους και ιδίως σε αυτούς που μοιράσθηκαν και μοιράζονται μαζί μου τις αγωνίες μας για το μέλλον το νησιού μας.

Η αποτυχία της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι παταγώδης και πανθομολογούμενη ώστε να είναι περιττή η οποιαδήποτε «αξιολόγηση» της.

Δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται να διαιωνίζεται, αν όχι να χειροτερεύει.

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι τα εμφανισθέντα  «σχήματα», που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ανεξαρτήτως προθέσεων, δεν έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την κατάσταση λόγω της πρόδηλης αντικειμενικής αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του τόπου.

Εκτός από τις ανούσιες αλληλοκατηγορίες για ασήμαντα ζητήματα, ουδεμία αναφορά γίνεται στα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας, (δασικοί χάρτες, λιμάνι, ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή σκουπιδιών, πολεοδομικός σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου).

Μοναδικό μέλημα τους η προσέλκυση, με οποιοδήποτε τρόπο, «υποψηφίων με ψήφους», χωρίς καμιά άλλη αξιολόγηση για τις ικανότητες τους, την άποψη τους επί των βασικών τουλάχιστον προβλημάτων του νησιού μας και τη μέχρι σήμερα προσφορά τους.

Ουδεμία αναφορά για την υλοποίηση στόχων που αποτελούν αιτήματα και προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας, όπως:

  • Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου και η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με απόλυτη αξιοκρατία ώστε, εκτός από την εξυπηρέτηση των δημοτών και την άμεση επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων, να μπορεί να συνδράμει την δημοτική αρχή στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.
  • Η πάταξη εν τη γενέσει της οποιασδήποτε απόπειρας διαφθοράς και χρησιμοποίησης αξιωμάτων για ιδιοτελείς σκοπούς, ώστε να εμπεδωθεί στους πολίτες  η εμπιστοσύνη στη Διοίκηση του Δήμου.

Η αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών πόρων της Καρπάθου, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος και ιδίως της ιδιαίτερης τουριστικής μας ταυτότητας με σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων από αυτόν και την κατά το δυνατόν δίκαιη κατανομή τους στον πληθυσμό της Καρπάθου, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον του νησιού και στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Θα ήμουν εξαιρετικά υποκριτής και άδικος αν υποστήριζα ότι είναι οι μόνοι υπεύθυνοι της παρούσας κατάστασης.

Είναι προφανές, όμως, ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουμε εμείς ως πολίτες και δημότες με την αδιαφορία μας για τα κοινά η οποία οδήγησε στην σημερινή κατάσταση

Με την παθητική στάση μας απέναντι στα προβλήματα του τόπου και την άρνηση δημοσιοποίησης της άποψης μας από το φόβο μήπως γίνουμε δυσάρεστοι στον περίγυρο μας

Και ιδίως με τον τρόπο άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος. Ιδιαίτερα όσοι, χωρίς καμιά αξιολόγηση και εντελώς άκριτα, «τάζουμε», δεσμευόμενοι μάλιστα με «το λόγο της τιμής μας», την ψήφο μας ή ακόμη και την ψήφο της οικογένειας μας σε συγγενείς, φίλους, κουμπάρους, συνεργάτες  κλπ. Λες και η ψήφος μας είναι περιουσιακό μας δικαίωμα, το οποίο μπορούμε να διαπραγματευθούμε ελεύθερα.

Είναι φανερό ότι η συνέχιση της συμπεριφοράς αυτής, η οποία αρμόζει σε υπηκόους και όχι σε υπεύθυνους πολίτες, οδηγεί νομοτελειακά στα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα από τα σημερινά.

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Με την υπεύθυνη άσκηση των δικαιωμάτων μας προς το συμφέρον της πατρίδας μας και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών μας συμφερόντων ή εγωισμών. Με την ανάληψη της ευθύνης που αντιστοιχεί στον καθένα μας. Ως πολίτες και όχι ως υπήκοοι

Διαφορετικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Οι θρήνοι κατόπιν εορτής δεν ωφελούν

Κάρπαθος, Αύγουστος 2023

Μιχαήλ Λαζάρου Κοσμάς