Για την 25η Σεπτεμβρίου 2023 αναβλήθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση των εφέσεων που άσκησαν τρεις κάτοικοι της Καρπάθου τον Δεκέμβριο του 2019 για την ακύρωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων με την οποία κρίθηκαν ένοχοι με ελαφρυντικό, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Οι κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συγκεκριμένα χρημάτων που είχαν υπεξαιρεθεί από τράπεζες της αλλοδαπής με παρεμβολές στα συστήματα ασφαλούς μεταφοράς χρημάτων τα οποία κατέληξαν σε λογαριασμούς τους για την αποπληρωμή ανύπαρκτων επενδύσεων.

Οι τρεις Καρπάθιοι κρίθηκαν αθώοι πρωτοδίκως ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία από την οποία το περιουσιακό όφελος και η προκληθείσα ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Το δικαστήριο με την απόφαση του ανέβαλε την υπόθεση προκειμένου με επιμέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου να υποβληθεί αίτημα στις ιταλικές δικαστικές αρχές (Μιλάνου) για να ενημερώσουν αν έχει ασκηθεί για την υπόθεση δίωξη εκεί και ποια είναι η τύχη της.

Αφορμή για την λήψη της συγκεκριμένης αποφάσεως αποτέλεσε ένσταση που υπέβαλε ο συνήγορος των κατηγορουμένων κ. Παναγιώτης Αβρίθης για την παύση της διώξεως εις βάρος των εντολέων του λόγω παραγραφής.

Σε ανάλογη υπόθεση «καρμπόν» το ίδιο δικαστήριο είχε αχθεί σε τέτοια απόφαση καθώς είχε κριθεί ότι επειδή το βασικό έγκλημα διεπράχθη στην Ιταλία και η επαπειλούμενη ποινή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 έτη σύμφωνα με το εκεί δίκαιο, τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορούν να καταδικάσουν σε μεγαλύτερη ποινή, με αποτέλεσμα το αδίκημα να περιοριστεί σε πλημμέλημα και να παραγραφεί.

Το ιστορικό της υπόθεσης, που απεκάλυψε σ’ όλη της την έκταση η «δημοκρατική», φέρεται να έχει συνοπτικώς ως εξής:

Στις αρχές Νοεμβρίου 2007 στα γραφεία της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. με έδρα στο Σαν Ντονάτο Ιταλίας, η οποία έχει ως αντικείμενο τον κλάδο της ασφάλισης, διαπιστώθηκε χρέωση στον τρεχούμενο λογαριασμό ποσού 1.523.402 ευρώ σε εκτέλεση εντολής μεταφοράς από το εξωτερικό.

Το υποκατάστημα της UNIPOL BANCA SPA διαβίβασε ως δικαιολογητικό της πραγματοποιηθείσας πράξης αντίγραφο μίας εντολής τραπεζικού εμβάσματος με ημερομηνία 29.10.2007 με φαινομενική προέλευση από τον χρήστη AURORA ASSICURAZIONI SPA.

Η εν λόγω εντολή έφερε υπογραφή του γενικού διευθυντή και έδινε εντολή μεταφοράς σε λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου υπέρ του πρώτου κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με την ιταλική Τράπεζα η αποστολή του φαξ έγινε μετά από τηλεφώνημα που έλαβε ο υποδιευθυντής, στο οποίο ένας υπάλληλος δήθεν της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A προανήγγειλε την αποστολή της εντολής τραπεζικού εμβάσματος.

Η εντολή έφερε πλαστογραφημένη υπογραφή του γενικού διευθυντή της AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. Αν και ως αριθμός αποστολής του φαξ εμφανιζόταν ο αριθμός της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A, εντούτοις δεν είχε αποσταλεί από το φαξ της τελευταίας.

Φέρεται να προέκυψε παραπέρα ότι ο πρώτος κατηγορούμενος είχε ανοίξει τον λογαριασμό λίγους μήνες πριν.

Tα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό του και αυθημερόν ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, ήτοι 1.520.000 ευρώ σε μετρητά από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κάρπαθο.

Εν συνεχεία, το ανωτέρω ποσό περιήλθε εις χείρας της δεύτερης κατηγορουμένης και η τελευταία την 02.11.2007 κατέθεσε ποσό 300.000 ευρώ σε λογαριασμό που τηρούσε στην Εμπορική Τράπεζα από τον οποίο την 21.11.2007 ανέλαβε ποσό 170.000 ευρώ. Πραγματοποίησε εξάλλου και άλλες αναλήψεις και καταθέσεις σε λογαριασμούς τρίτων.

Παράλληλα με τα ανωτέρω και με ακριβώς την ίδια πρακτική αλλά αυτή τη φορά με εξαπατηθείσες εταιρείες την POVITA COMPAGNIA DI ASSICURAZIONI SPA και την ιταλική Τράπεζα BANCA POPOLARE FRIULANDRIA SPA ο τρίτος κατηγορούμενος εισέπραξε σε λογαριασμό του χρήματα που είχαν υπεξαιρεθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στην τράπεζα BANCA POPOLARE FRIULANDRIA SPA περιήλθαν πλαστές εντολές εμβάσματος ποσού 3.316.703 ευρώ υπέρ του τρίτου στο υποκατάστημα Καρπάθου της Αγροτικής Τράπεζας με την αιτιολογία πώλησης ακινήτων δυνάμει του από 07.12.2007 ιδιωτικού συμφωνητικού για μερική εξόφληση συνολικού τιμήματος 4.316.703 ευρώ.

Την 17.12.2007 τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω Τράπεζα και την 18.12.2007 εισέπραξε σε μετρητά το ποσό των 40.000 από το υποκατάστημα Καρπάθου και το ποσό των 3.200.000 ευρώ από το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Εν συνεχεία, μεταβίβασε το ποσό των 3.226.703 ευρώ σε Ιταλό υπήκοο, ενώ φέρεται να γνώριζε ότι προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι εξαπατήθηκαν από μαφιόζους με δήθεν αγορά ακινήτων τους και ότι τα χρήματα εμβάστηκαν για τον σκοπό αυτό και εν συνεχεία οι πραγματικοί δράστες υπαναχώρησαν από τις αγορές και απαίτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα.