Στις προγραμματικές συμβάσεις που θα συνάψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το δήμο Καρπάθου για την εκτέλεση δύο σημαντικών έργων υποδομής στο νησί, αναφέρθηκε χτες ο εκπρόσωπος τύπου της περιφέρειας Γιώργος Υψηλάντης με αφορμή τη συνεδρίαση του σώματος την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου.

Πρόκειται για την Ανάπλαση του παραλιακού πεζόδρομου Πηγαδιών Νήσου Καρπάθου με προϋπολογισμό 2.210.000 ευρώ και την Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Δ.Ε. Καρπάθου του δήμου Καρπάθου με προϋπολογισμό 7.769.500 ευρώ.

«Την Τρίτη 6/6/2023 συνεδριάζει δια ζώσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ρόδο, με 16 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων, είναι και η σύναψη δύο Προγραμματικών Συμβάσεων υλοποίησης έργων, με τον δήμο Καρπάθου.

Ο δήμος Καρπάθου, διαθέτει την απαιτούμενη τυπικά επάρκεια για τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων αυτών, ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην πράξη (λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού) στην στελέχωση των αναγκαίων επιτροπών διεξαγωγής των διαδικασιών δημοπράτησης, επίβλεψης και παρακολούθησης των διαδικασιών εκτέλεσης των έργων (σύνταξη τεχνικών δελτίων, ενημέρωση φορέων χρηματοδότησης, κλπ.).

Όπως πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εμείς είμαστε εδώ. Να βάλουμε πλάτη και να ξεπεράσουμε μαζί με τον δήμο Καρπάθου (και τον κάθε δήμο που το έχει ανάγκη) τις όποιες δυσκολίες» δήλωσε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε:

«Θα ήταν παράλειψη βέβαια, να μην κάνουμε αναφορά και να μην εξάρουμε ευθύς εξ αρχής την επιτυχημένη προσπάθεια του δήμου Καρπάθου στην προετοιμασία των έργων αυτών, στην ωρίμανση τους και κυρίως στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους. Αξίζουν στον δήμο, πολλά μπράβο για όλο αυτό».

Τα έργα αναλυτικά Η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση, αφορά στην υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση παραλιακού πεζόδρομου Πηγαδιών Νήσου Καρπάθου». Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.210.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α και περιλαμβάνει την ανάπλαση του παραλιακού δρόμου Πηγαδιών Καρπάθου με σκοπό τη μελλοντική μετατροπή του για όλο το χρόνο σε πεζόδρομο.

Η ανάπλαση του παραλιακού δρόμου, που ξεκινάει από την είσοδο του υφιστάμενου τουριστικού καταφυγίου και καταλήγει στην ανατολική άκρη του υφιστάμενου προσήνεμου κυματοθραύστη, περιλαμβάνει νέα χάραξη, διαπλατύνσεις όπου απαιτείται και οργάνωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, αρχιτεκτονική διαμόρφωση όλου του εύρους κατάληψης του δρόμου από την οικοδομική γραμμή έως το παραλιακό μέτωπο, ηλεκτροφωτισμό που καλύπτει τη συνολική ανάπλαση της οδού, αποχέτευση των όμβριων υδάτων και τέλος τη θωράκιση του παραλιακού μετώπου στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Η χρηματοδότηση του έργου, θα προέλθει από πόρους του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης. Το υπουργείο έχει ήδη βγάλει πρόσκληση για υποβολή της πρότασης με προθεσμία που λήγει στις 17/7/2023.

Η υποβολή θα γίνει από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Μετά την έκδοση απόφασης ένταξής του, θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, κατ’ αρχήν ορίζεται σε 24 μήνες.

Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση, αφορά στην υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Δ.Ε. Καρπάθου του Δήμου Καρπάθου». Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.769.500 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και είναι ήδη ενταγμένο στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»- Άξονας Προτεραιότητας «Περιβάλλον».

Στο έργο περιλαμβάνονται: Η αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης σε δέκα τέσσερις οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Καρπάθου, του δήμου Καρπάθου. Πρόκειται για τους οικισμούς Πηγάδια (Κάρπαθος), Μενετές, Λακκί, Αρκάσα, Φοινίκι, Πυλές, Βωλάδα, Κατώδιο, Μερτώνας, Κυρά Παναγιά, Άνω Λευκός, Κάτω Λευκός, Μεσοχώρι και Σπόα.

Τα υφιστάμενα δίκτυα στους οικισμούς είναι παλαιά και κατασκευασμένα κυρίως από αμίαντο-τσιμέντο-σωλήνες, σιδηρούς σωλήνες καθώς και από παλαιούς πλαστικούς (PVC).

Για τους σιδηρούς σωλήνες, με την πάροδο των ετών έχει καταστραφεί ή όποια εσωτερική επίστρωση με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ιζημάτων οξείδωσης στον πυθμένα των αγωγών.

Τα παραπάνω ιζήματα παρασύρονται από τη ροή και αιωρούνται στο πόσιμο νερό με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ποιότητάς του. Επίσης, δεδομένου ότι μεγάλα τμήματα του υφιστάμενου δικτύου είναι κατασκευασμένα από παλαιούς αμιαντοτσιμεντοσωλήνες ή πλαστικούς σωλήνες PVC, το ποσοστό των απωλειών είναι υψηλό.

Το πρόβλημα των απωλειών είναι εντονότερο για τους τσιμεντοσωλήνες εφόσον οι συνδέσεις με ελαστικούς δακτυλίους δεν εξασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα. Η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο από τη συσσώρευση πρόσθετων συνδέσμων προς αποκατάσταση θραύσεων στο παρελθόν σε διάφορες θέσεις του δικτύου..

Για την αντικατάσταση των δικτύων προβλέπεται: 

• η αντικατάσταση του συνόλου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των προαναφερόμενων οικισμών,

• η προσθήκη συσκευών ελέγχου του δικτύου (φρεάτια διακλάδωσης,κλπ) και

• η κατασκευή δύο νέων δεξαμενών 1000 μ3 δίπλα στις υφιστάμενες, στις περιοχές «Αράντης» και Σάνταλος». Τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης που θα αντικατασταθούν είναι περίπου 70.935 m.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές συνδέσεις, θα αντικατασταθούν κι αυτές. Στο εσωτερικό δίκτυο προβλέπεται η κατασκευή φρεατίων δικλείδων σε κόμβους διασταύρωσης του κυρίως και δευτερευόντως δικτύου καθώς επίσης και η τοποθέτηση δικλείδων απομόνωσης με ειδικό χυτοσιδηρό τεμάχιο σε επιλεγμένες θέσεις του τριτεύοντος δικτύου διανομής.