Η εταιρεία «ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΝΗΣΩΝ Ι.Κ.Ε.» επί σειρά ετών στέκεται έμπρακτα και σταθερά στο πλευρό του Δήμου Καρπάθου με μια σειρά από ενέργειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα αφιλοκερδώς και χωρίς καμία απαίτηση ή αντάλλαγμα εκ μέρους της εταιρείας μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Προσφορά πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία, προσφορά αδρανών υλικών, διάφορα έργα οδοποιίας, δωρεάν κατασκευή έργων υδροδότησης, άμεση δωρεά για τον ηλεκτροφωτισμό των Πηγαδίων, επανειλημμένες δωρεές σκυροδέματος σε διάφορες δημοτικές κατασκευές, παροχή βοήθειας απομάκρυνσης φερτών υλικών μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα από το οδικό δίκτυο και καθαρισμός τάφρων οδοποιίας.

Να σημειωθεί πως οι εν λόγω ενέργειες προσφέρθηκαν άνευ χρέωσης στο Δήμο ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα ανεξόφλητο ποσό της τάξης των 185.000€ πλέον ΦΠΑ εδώ και 3,5 έτη περίπου που αφορά κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή Λιμανάκι.

Περαιτέρω, η εταιρεία με δικές της δαπάνες, έκανε ειδικές εργασίες, κόστους περίπου 20.000€ για την προσωρινή υδροδότηση των Πηγαδίων από το φράγμα, έως να κατασκευασθούν τα οριστικά μόνιμα έργα του φράγματος για τον σκοπό αυτό (τα έργα αυτά πρόκειται προσεχώς να δημοπρατηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).

Όταν αναλάβαμε την προσωρινή μερική υδροδότηση των Πηγαδίων με διυλισμένο νερό από το φράγμα, με τιμή 0,42€/μ3 νερού, εγκαταστήσαμε ταχυδιυλιστήριο και αντλητικό συγκρότημα, δυναμικότητας 1.000μ3 ημερησίως το κόστος του οποίου υπερβαίνει τις 220.000€.

Τέλος κατασκευάσαμε τους αγωγούς διασύνδεσης της Δεξαμενής του Δήμου με την εγκατάσταση μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων και δαπάνης 80.000€, και έχουμε από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι σήμερα δώσει 165.000 κυβικά με επίσης δικά μας έξοδα λειτουργίας και συντήρησης.

Για όλα τα παραπάνω δεν έχουμε πάρει από τον Δήμο μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ 1€ παρά μόνο ένα έγγραφο στις 12-04-2023 που μεταξύ άλλων μας αναφέρει ότι δεν θα παραλαμβάνει νερό από το διυλιστήριο εξαιτίας της αυξημένης αλατότητας.

Όμως το φαινόμενο της αυξημένης αλατότητας είναι φυσικό και στην περίπτωση μας συνιστά ανωτέρα βία, όταν το φράγμα απέκτησε ποσότητα 450.000μ3 απολήψιμου νερού στις αρχές του 2020, το νερό ήταν άψογο σε αλατότητα.

Ωστόσο καθώς το νερό μειώθηκε κατά 200,000 κυβικά περίπου και επίσης δεν έβρεξε,η αλατότητα του νερού όπως είναι φυσικό ανέβηκε.

Προφανώς το διυλιστήριο δεν μπορεί να αλλάξει την αλατότητα του νερού καθώς είναι σχεδιασμένο να απομακρύνει θολότητα και να απολυμαίνει το νερό.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλα τα νησιωτικά φράγματα στα πρώτα έτη λειτουργίας τους και εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις την συγκεκριμένη περίοδο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το φράγμα «Γαδουρά» Ρόδου, όπου παρατηρήθηκαν τα ίδια.

Το πρώτο τιμολόγιο για την παροχή επεξεργασμένου νερού, υποβλήθηκε στον Δήμο στις 9/9/2022, δηλαδή πριν από οκτώ μήνες, το οποίο παραμένει ανεξόφλητο έως σήμερα.

Οι λύσεις που προτείναμε και ουδεμία απάντηση έχουμε πάρει έως σήμερα είναι οι εξής:

Α. Να σταματήσει η υδροδότηση και να περιμένουμε τις χειμωνιάτικες βροχές.

Β. Να γίνει συμπληρωματική προσωρινή εγκατάσταση μονάδας αντίστροφης ώσμωσης (μετά το διυλιστήριο) για να διορθωθεί η αλατότητα μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες βροχοπτώσεις.

Γ. Να χρησιμοποιηθεί το νερό ως έχει, διότι είναι καλύτερο από αυτό που διαθέτει ο Δήμος από τις περισσότερες γεωτρήσεις του και είναι κατάλληλο για την υγειά των πολιτών αλλά έχει αυξημένα άλατα.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι κονδύλι ύψους 320.000€ που καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος παροχής νερού για τρία έτη, είναι εγκεκριμένο υπέρ του Δήμου για αυτή την παροχή υπηρεσίας επεξεργασμένου νερού, από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, με μέριμνα της εταιρείας μας.

Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο και παραμένει ανέπαφο όντας εγκεκριμένο στον προϋπολογισμό του ενώ μας οφείλονται τιμολόγια παροχής άνω των 70.000€ πλέον ΦΠΑ.

Η μη πληρωμή του νερού από τον Δήμο χωρίς καμία δική μας υπαιτιότητα και η εμμονή κάποιων απέναντι μας, καθιστά το έργο της παροχής νερού μη βιώσιμο και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τις αποφάσεις του Δήμου σχετικά με το ΑΝ και ΠΟΤΕ θα αποφασίσει να πληρώσει για τις υπηρεσίες επεξεργασμένου νερού που ΗΔΗ έχει παραλάβει εδώ και ένα χρόνο και αν επιθυμεί και με ποιον τρόπο την επαναλειτουργία του.

Αυτή είναι και η μοναδική αλήθεια σε σχέση με τα ζητήματα της υδροδότησης από το φράγμα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κακεντρέχειες και καφενειακές συζητήσεις που μοναδικό σκοπό έχουν να θολώσουν την πραγματική εικόνα και να αποκρύψουν την αλήθεια από τους δημότες της Καρπάθου.

Αυτοί δε που διασπέρνουν τα fake news για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα και ατζέντες, σε συνδυασμό με τις βαρύγδουπες δηλώσεις και χαρακτηρισμούς τους, απλά εκτίθενται από τα πραγματικά γεγονότα που είναι αδιάσειστα και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Όλες οι επιστολές μας προς τον Δήμο είναι στη διάθεση των δημοτών στο πρωτόκολλο του Δήμου.

Για την εταιρεία,

Λεωνίδας Γοβδελάς