Με αγαπητούς συναδέλφους από το εξωτερικό και την Ελλάδα στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (ECHSA).

Σ’ αυτό παρουσιάσαμε τις νέες μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με τον Καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά του ΜΙΤ για την αξιόπιστη πρόγνωση κινδύνου και την εξατομικευμένη θεραπεία στην παιδοκαρδιοχειρουργική, καθώς και για την αντικειμενική και αυτόματη αξιολόγηση των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων αλλά και των παιδοκαρδιοχειρουργικών κέντρων.

Ο David Overman, Πρόεδρος της Αμερικανικής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας CHSS, παρουσίασε προτάσεις για την οργάνωση των παιδοκαρδιοχειρουργικων κέντρων για την καλλίτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των παιδοκαρδιοχειρουργικών ασθενών.

Ο Jeff Jacobs, από την Αμερικανική Θωρακοχειρουργική Εταιρεία (STS), παρουσίασε σημαντικούς νέους δείκτες ποιότητας παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων.

Σε ένα μοναδικό εργαστήριο χειρουργικής προσομοίωσης, χρησιμοποιήσαμε τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα καρδιάς, που αναπτύσσουμε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα στην #3DLife, για να διδάξουμε σε νεότερους συναδέλφους τις σύγχρονες τεχνικές της Αντιμετάθεσης των Μεγάλων Αγγείων, μίας απαιτητικής και ιδιαίτερα σημαντικής παιδοκαρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Τέλος, σε εξαιρετική διάλεξη, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λισαβώνας Jose Fragata, πρώην Πρόεδρος της ECHSA, εμβάθυνε στα παράδοξα και δύσκολα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην άσκηση της Παιδοκαρδιοχειρουργικής, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών όλων μας για την διασφάλιση της υγείας των παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα.