Την Κυριακή 14-5-23 παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί  όμιλοι του σχολείου μας. Η  παρουσίαση έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο ΄Κονάκι΄ που παραχώρησε ο Δήμος Καρπάθου με τη συμμετοχή των γονιών, των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας του Νησιού.

ΛΕΓΑΚΗΣ

Συγκεκριμένα:

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ με υπεύθυνους Καθηγητές την κ. Γεωργία Σεβδαλή ΠΕ80 και τον κ. Ιωάννη Τσαγκατάκη ΠΕ04.02.

Οι μαθητές συγκέντρωσαν παραδοσιακές  συνταγές της Καρπάθου οι οποίες εκτελούνταν κατά το εβδομαδιαίο μενού στην κάθε οικογένεια των μαθητών που συμμετείχαν στον Όμιλο.  Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές παρουσίαζαν τις συνταγές που εκτέλεσαν στο σπίτι και έφερναν αντίστοιχες φωτογραφίες από κάθε παραδοσιακό φαγητό. 

Αρχ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ

Οι μαθητές έφερναν παραδοσιακές συνταγές που μοιράζονταν στους υπόλοιπους μαθητές του Ομίλου.Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές διδάχθηκαν τη διατροφική αξία των συστατικών κάθε φαγητού. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν συνδέονταν αντίστοιχα με αυτά που παράγει ο τόπος κάθε εποχή.

ΜΑΓΙΑΦΗΣ

Αναπτύχθηκε η ομαδικότητα, οι μαθητές λειτούργησαν ως ερευνητές και ήρθαν σε επαφή με την παραδοσιακή γαστρονομία της Καρπάθου. 

Συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις από κυρίες της τοπικής κοινωνίας με ενεργό συμμετοχή και δράση στα κοινά, διάσημοι καρπάθιοι σεφ μας  έδωσαν συνεντεύξεις και με συγκίνηση ενεργοποίησαν τους μαθητές μας να αγκαλιάσουν τους παραδοσιακούς θυσαυρούς του τόπου μας.

Όλο το υλικό μας θα εκδοθεί σε βιβλίο που  θα παραμείνει  στο σχολείο μας με την ελπίδα να αποτελέσει πηγή πληροφορίας και έμπνευσης για μελλοντικούς συναδέλφους και μαθητές του σχολείου μας!

OΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου κ. Χρυσάνθη Αυλωνίτου ΠΕ79.01.

Μέσω του Ομίλου “Μαθητική Ορχήστρα” επιτεύχθηκε η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, η καλλιέργεια ενδιαφερόντων και κλίσεων, η ενθάρρυνση δημιουργικής απασχόλησης και ελεύθερης έκφρασης καθώς και η ψυχαγωγία των μαθητών.

ΑΜΠΟΥΛΑΧ

Στον Όμιλο συμμετείχαν 7 μαθητές του Γυμνασίου Πηγαδίων και από τις τρεις τάξης του σχολείου.

Όλοι οι μαθητές διδάχθηκαν θεωρία Μουσικής (νότες και ρυθμικές αξίες), Φλογέρα και Μεταλλόφωνο. Διδάχθηκαν επίσης την έννοια του “Κανόνα” στη Μουσική και έπαιξαν τραγούδια Ευρωπαϊκής Μουσικής και τραγούδια εορταστικά με τις φλογέρες και τα Μεταλλόφωνα. Αναπτύχθηκε η συνεργασία μεταξύ των μαθητών και ήρθαν σε επαφή με την Παραδοσιακή μουσική διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.

Οι μαθητές παρουσίασαν  3 παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Θράκη και Μακεδονία).

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους, όλη την άρχουσα τοπική κοινωνία, μαθητές, συναδέλφους  από όλα τα σχολεία του νησιού, τους γονείς των μαθητών μας που προσέφεραν και παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά τον Δ/ντή του σχολείου μας κ. Μηνά Κουρουμπλάκη που στήριξε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες μας.