Συνδημότισσες, Συνδημότες,

Αγαπημένε μου Καρπαθιακέ Λαέ,

Φίλες και Φίλοι μου,

Συντοπίτισσες και συντοπίτες μου,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΣΥΡΙΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Πέρασαν σχεδόν τριάμιση χρόνια από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου Καρπάθου, αφού στις εκλογές του Μαΐου του 2019 με τιμήσατε με την εμπιστοσύνης σας και την ψήφο σας. 

Γεννημένος στο Απέρι του οποίου διετέλεσα και Κοινοτάρχης για οκτώ χρόνια τη δεκαετία του ’90 έως τις αρχές του 2000, ξενιτεμένος στην Αμερική, όπως και χιλιάδες συμπατριώτες μας, άνθρωπος της δουλειάς και της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, είχα πάντα στην καρδιά και στη σκέψη μου το Νησί μας στο οποίο πάντα ήθελα να προσφέρω και ανέκαθεν ήθελα να είμαι συνδεδεμένος με την πρόοδό του. 

Γι’ αυτό και ήμουν παρών σε όλα τα γεγονότα και τις διεκδικήσεις του Νησιού μας, αφού για δεκαετίες φρόντιζα το μεγαλύτερο μέρος του έτους να βρίσκομαι στο τόπο μας. Για αυτό ακόμα και ξενιτεμένος από επιλογή και τα τέσσερα παιδιά μαζί με τη σύζυγο μου μεγάλωσαν στην Κάρπαθο μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια.

Με αυτή την αγάπη για το Νησί μας και με αποκλειστικό στόχο την Αναγέννηση του στις κρίσιμες συνθήκες και προοπτικές του Σήμερα ζήτησα την ψήφο σας και εσείς με εκλέξατε με ποσοστό 40,36% στον πρώτο γύρο και με ποσοστό 56,73% στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών του 2019, με μία τιμητική διαφορά κατά 13,46 ποσοστιαίες μονάδες .   

Αυτά τα χρόνια εργάστηκα με αγνές και διάφανες προθέσεις, με επιμελή διοικητικό σχεδιασμό και με μεθοδικότητα ως προς το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη θέση του Δημάρχου, χωρίς λόγια του αέρα και επιπόλαιες εύκολες λύσεις, φέρνοντας συγκεκριμένα, απτά, αποτελέσματα στον Δήμο μας. 

Δεσμεύτηκαν πρωτόγνωροι πόροι για αναπτυξιακά έργα και παρεμβάσεις στο Νησί για το παρόν και το μέλλον. Χρηματοδοτήσεις έργων ουσίας , ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, αποτέλεσαν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ! 

Προσπάθησα να τονώσω τη συνολική βιώσιμη δυναμική του Νησιού, αλλά και να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας πάντα σε ειλικρινή διάλογο μαζί σας. 

Επιδίωξα με προσωπικό κόπο, αλλά ακόμα και με διαπροσωπικές συγκρούσεις τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη οργάνωση του Δήμου, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας, χωρίς να θέλω να φαίνομαι πολιτικά και κοινωνικά ευχάριστος εκεί που δεν πρέπει.

Εργάστηκα με αγάπη, αλλά και με πείσμα κόντρα στις πρακτικές δυσκολίες που έφεραν οι αρνητικές πρωτοφανείς συγκυρίες της απλής αναλογικής, της Πανδημίας, τουλάχιστον για δύο χρόνια και της εγχείρησης ανοικτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκα μετά το πρώτο έτος της θητείας μου . 

Πέραν αυτών αντιμετώπισα κινήσεις που έφτασαν το Δήμο μας σε τέλμα, σε επιτήδεια οργανωτικά αδιέξοδα, καθώς και στα πρόθυρα της αδυναμίας ακόμη και ως προς την στοιχειώδη λειτουργία του. 

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν εμπόδισε ένα δημιουργικό έργο που δημιουργεί νέες βάσεις και μία ουσιαστική Παρακαταθήκη για την πορεία του αγαπημένου μας Νησιού προς το μέλλον, για τη τοπική μας Κοινωνία, για τα Παιδιά και για τα Εγγόνια μας.

Τον συνολικό Απολογισμό του έργου που παράχθηκε θα τον παρουσιάσω με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένα δεδομένα στο τέλος του 2023 όμως θα σταθώ στα πιο σημαντικά:

  • Την οριστική έγκριση μετά από πολλά χρόνια καθώς και την χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Λιμένα των Πηγαδίων από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής ύψους 9.000.000 ευρώ καθώς και της ανάπλασης της παραλιακής των Πηγαδίων ύψους 2.200.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομων και Μεταφορών ( αναμένεται η δημοπράτηση ). 
  • Την χρηματοδότηση του Δήμου Καρπάθου για την αντικαταστάση των δικτύων ύδρευσης στα Πηγάδια και άλλους 13 οικισμούς ύψους 7.300.000 ευρώ απο το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης .
  •   Την χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης του φράγματος ύψους 3.600.000 ευρώ , που ολοκληρώνεται εντός του έτους, καθώς και την λειτουργία του ταχυδιυλιστηρίου που παρέχει εδώ και ένα χρόνο 1.000 κ.μ. στα Πηγάδια με χρηματοδότηση για 3 χρόνια από το Υπουργείο Ναυτιλίας ύψους 450.000 ευρώ . 
  •   Την χρηματοδότηση του Δεύτερου Κυττάρου ΧΥΤΥ για την κατασκευή και τη λειτουργία του για 6 χρόνια ύψους 2.300.000 ευρώ ( έχει αναλάβει ανάδοχος ) . 
  •   Την εκπόνηση μελετών, την ωρίμανση και την χρηματοδότηση της επισκευής του κτιρίου του Γυμνασίου – ΕΠΑΛ Πηγαδίων ύψους 1.700.000 ευρώ ( έχει αναλάβει ανάδοχος ) .
  •   Την χρηματοδότηση για την αγορά Ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την κατασκευή σταθμών φόρτισης ύψους 1.500.000 ευρώ . 
  • Την υλοποίηση της ανάπλασης των κεντρικών οδών των Πηγαδίων -“Μελέτη Γιαννόπουλου ” – ύψους 835.000 ευρώ ( έχει αναλάβει ανάδοχος ) . 
  • Την χρηματοδότηση της επισκευής του Δημοτικού Σταδίου Καρπάθου ύψους 600.000 ευρώ ( βρίσκεται για 3η φορά στην διαδικασία διαγωνισμού ) . 
  • Την υλοποίηση μελέτης και την χρηματοδότηση της ασφαλτόστρωσης της περιοχής του Μερτώνα ύψους 400.000 ευρώ ( είναι στο στάδιο  του διαγωνισμού ) 

  Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω  χρειάστηκε να αφιερώσω εξαντλητικά πολλές ώρες , με λιγοστούς συνεργάτες, υπό πολύ άσχημες συνθήκες . 

 Κρίνω λοιπόν ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να σας δηλώσω δημόσια την απόφαση μου να μην είμαι και πάλι Υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του φθινοπώρου του 2023 για τον Δήμο Καρπάθου. Ποτέ δεν έβλεπα την Πολιτική και την ενασχόληση μου με την Αυτοδιοίκηση ως ευκαιρία για καριέρα και προσωπικό όφελος. 

Την προσφορά μου στα τοπικά κοινά την έβλεπα ανέκαθεν ως ευκαιρία παραγωγικής δημιουργίας και διεκδίκησης καλύτερων συνθήκων διαβίωσης στον τόπο μας με το βλέμμα στραμμένο σε κάθε Καρπαθιακή Οικογένεια. 

Θεωρώ ότι δρομολόγησα έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα αφήσουν την σφραγίδα τους στο Νησί μας μέσα στο χρόνο.

Έχω την ικανοποίηση ότι συνέδραμα κι εγώ με τις όποιες δυνάμεις μου στην μεγάλη αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας , στην αναβάθμιση της υγείας των κατοίκων με την λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου καθώς και στην αναβάθμιση της προστασίας του Πολίτη . 

Είχα όλη την όρεξη ώστε να γίνουν περισσότερα όμως νοοτροπίες και συμπεριφορές που, δυστυχώς, έχουν γίνει επαναλαμβανόμενο φαινόμενο για τον τόπο μας δεν μου το επέτρεψαν . 

Για όσα κατάφερα, υπό τις χειρότερες συνθήκες που έχει βιώσει ποτέ Δήμαρχος , είμαι υπερήφανος και δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ ακούραστα μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα παραδώσω, τον Ιανουάριο του 2024, τη διακυβέρνηση του Δήμου στη νέα Δημαρχιακή Αρχή που εσείς θα επιλέξετε και που θα κρίνετε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με εντιμότητα και ειλικρινή διάθεση για το Κοινό Καλό και την πρόοδο του Νησιού μας.

Σας Ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την τιμή που μου κάνατε να με επιλέξετε για Δήμαρχο θα σας συναντώ και θα σας χαιρετώ με ψηλά το κεφάλι γνωρίζοντας ότι έκανα όσα περισσότερα μπορούσα.

Ευχαριστώ όλα τα πολιτικά πρόσωπα , σε κάθε βαθμίδα, για την αγαστή συνεργασία και προσωπικά τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο που βρέθηκαν στο πλάι της Καρπάθου σε ότι τους ζητήθηκε . 

 Θα αποτελούσε παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους αιρετούς που παραμέρισαν τις προσωπικές τους διαφωνίες και με στήριξαν μέχρι τέλος, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους , δείχνοντας εμπράκτως την αγάπη τους για τον τόπο.

Τέλος τους υπαλλήλους του Δήμου και τους εξωτερικούς συνεργάτες που εργάστηκαν με αυταπάρνηση για την πρόοδο του Νησιού . 

Κάρπαθος 29 Απριλίου 2023

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος