Το Γενικό Λύκειο Απερίου Καρπάθου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου/ Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς και τον Κ.Ο.Π.Α.Π. του δήμου Καρπάθου, οργανώνει στις 30 Απριλίου 2023 και  ώρα 19:00  ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κονάκι» με ομιλήτρια την ιστορικό, συγγραφέα και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Μαρία Ευθυμίου. 

Ιστορικός, συγγραφέας και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου 

Η Μαρία Ευθυμίου είναι Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. 

 Γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε  στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1984 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Είναι πολύγλωσση καθώς μιλάει  αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και αλβανικά.

Από το 1977 μέχρι το 1979 διετέλεσε ερευνήτρια στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και από το 1981 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακόμη έχει συγγράψει βιβλία ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών έργων και έχει παρουσιάσει δεκάδες άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας.

Από το 2006 πραγματοποιεί δωρεάν διαλέξεις ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας ανά την Ελλάδα. Ενώ, το 2013, η κα Ευθυμίου,  τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.