ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ Η. Ν. ΚΑΣΟΥ

ΥΠΟΨH: ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΓΙΩΡΓΟ

ΘΕΜΑ : «  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ &  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ΩΣ BIKE FRIENDLY DESTINATION »

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε από κοινού για την Τουριστική Ανάπτυξη της Κάσου μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό με τον οποίο ξεκινήσατε πολύ επιτυχημένα τον περιπατητικό τουρισμό με τη διάνοιξη και χαρτογράφηση των 7 περιπατητικών διαδρομών της Κάσου, ο Σύλλογος μας προτείνει την ανάπτυξη του «Ποδηλατικού τουρισμού» καθιερώνοντας την Κάσο ως ένα σημαντικό προορισμό!

  Συγκεκριμένα προτείνουμε ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για να χαρακτηριστεί η Κάσος μετά την απαιτούμενη πιστοποίηση της ως  «BIKE FRIENDLY DESTINATION » .

To Σήμα “Bike Friendly Destination” διαχειρίζεται η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “NatTour” με βασικό στόχο την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα και την προβολή των πιστοποιημένων προορισμών και επιχειρήσεων.

Από το 2016, η NatTour, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός δικτύου bike friendly προορισμών και επιχειρήσεων για την εξυπηρέτηση των φίλων του ποδηλάτου. Οι δράσεις  για τον ποδηλατικό τουρισμό με την ένδειξη-σήμα “Bike Friendly” τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με βάση τα  δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία “κρισιακή” περίοδο της πανδημίας καθώς και της κλιματικής αλλαγής, θεωρούμε ότι η επιλογή εργαλείων που προωθούν τον θεματικό-εναλλακτικό τουρισμό καθώς και το Σήμα Bike Friendly για τον δήμο μας, θα βοηθήσει τον προορισμό και τις επιχειρήσεις να προβληθούν περαιτέρω στους επισκέπτες και τουρίστες εκείνους που θα αναζητήσουν τις επόμενες περιόδους διακοπές σε “ασφαλείς” προορισμούς που τους δίνουν την δυνατότητα για δραστηριότητες θεματικού τουρισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας, επαφής με τη φύση και μείωσης των “αποτυπωμάτων άνθρακα” στις μετακινήσεις τους. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τοπικής τουριστικής σεζόν.

Επισυνάπτουμε τα ακόλουθα ώστε να έχετε μια εμπεριστατωμένη πρόταση : 

1) Ενημέρωση για την ανάπτυξη του Bike Friendly δικτύου από την NatTour, 

2) Επιστολή προς τον Δήμαρχο για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, 

3) Οφέλη ένταξης Δήμου στο Δίκτυο των «Bike Friendly» τουριστικών προορισμών, 

4) Κριτήρια πιστοποίησης Δήμου ως Bike Friendly Προορισμός, 

5) Πρόταση για την πιστοποίηση του Δήμου μας ως “Bike Friendly Destination”,

6) Οικονομική προσφορά,

7) Τεχνική Περιγραφή Υπηρεσιών,

8) Ενημερωτικές δράσεις και προωθητικές ενέργειες της NatTour για το Bike Friendly σε Ελλάδα και εξωτερικό, 

9) Ενδεικτικές ποδηλατικές διαδρομές στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας,

10) Έντυπο με συμβουλευτικές κατευθύνσεις, προτάσεις και παραπομπές για τη δυνατότητα κάλυψης των κριτηρίων της πιστοποίησης για τον Δήμο μας.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση μας θα βρεί ανταπόκριση από το Δήμο μας και θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε ώστε να επιτύχουμε έναν ακόμη στόχο στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κάσου μας !

 Ευχόμαστε ολόθερμα Καλό Πάσχα με Υγεία !

Με εκτίμηση

Μαρία Τσακίρη

Χημικός Μηχανικός – Ξενοδόχος

Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Η. Ν. Κάσου