Στο σημερινό άρθρο μας θα αναφερθούμε σε ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση. Σε έναν καταξιωμένο κληρικό-εκπαιδευτικό που τιμά την εκκλησία της Δωδεκανήσου, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου, στον αξιοπρεπή και αξιαγάπητο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου, τον εφημέριο στην Παναγία των Πυλών Καρπάθου, και καθηγούμενο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου Βασσών στον ιεροκήρυκα π. Καλλίνικο Μαυρολέων.

Χρειαζόμαστε στις χαλεπές ημέρες μας στηρίγματα πνευματικά. Πρότυπα προς μίμηση. Ανιδιοτελείς εργάτες του Ευαγγελίου του Χριστού. Αναστήματα με ήθος, αξιοπρέπεια και κοινωνική αναγνώριση. Το δούλεψα πολύ καιρό στο μυαλό μου. Το πάλεψα και πείστηκα όσον ταπεινός και αθόρυβος στην πορεία της ζωής του παραμένει ο Πατήρ Καλλίνικος Μαυρολέων, τόση είναι και η επιτακτική ανάγκη, να προσφέρουμε μια μικρή αναγνώριση, σε όσα έδωσε και δίνει, πρόσφερε και προσφέρει με περισσή αγάπη Χριστού στην Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου και όχι μόνον.

Γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά (κατά κόσμον Νικόλαος) Μαυρολέων, από τον αείμνηστο Κασιώτη Μανούσο και την Ειρήνη από τις Πυλές της ανεμόεσσας Καρπάθου. Έχει άλλα δύο αδέλφια μηχανικός με οικογένεια στην Κω και γιατρός με οικογένεια στα Χανιά της Κρήτης. Δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο το τελείωσε στον Πειραιά. Επίσης με άριστα την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Πήγε στο στρατό Ξηράς στο Μηχανικό.

Για 32 χρόνια από το 11θέσιο Κυθήρων, Μέθανα, στον Πειραιά, αρκετά χρόνια στο 11θέσιο Πυλών Καρπάθου και 4θέσιο Απερίου, έφυγε με σύνταξη οικειοθελώς το 2014. Έκανε γνωστή την Κάρπαθο και τις Πυλές στα πέρατα του κόσμου με τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά του προγράμματα και την χρήση των νέων τεχνολογιών από το 1989. Εργάστηκε και διακόνησε με αυταπάρνηση πολλούς κατηχητικούς και κοινωνικούς τομείς της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Το 1991 έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους από τον τότε Αρχιμανδρίτη  και σημερινό Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, χειροτονήθηκε διάκονος στον Πειραιά, από τον τότε Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο Καρούσο, που του δίνει το όνομά του Καλλίνικος. Ιερέας και Αρχιμανδρίτης στην Κάρπαθο από τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο Παναγιωτίδη-Λαυριώτη. Μέχρι τώρα υπηρετεί σαν εφημέριος στον ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πυλών σαν Πνευματικός (εξομολόγος), ιεροκήρυκας, υπεύθυνος στη σχολή Γονέων και Νεότητας της Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το 2010 τον διόρισε Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, σε διαδοχή του προηγούμενου και σημερινού Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ-Διακοπαναγιώτη.

Την ενθρόνιση του Ηγουμένου Καλλίνικου Μαυρολέοντος τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, παρόντος του Μητροπολίτη Κώου κ. Ναθαναήλ, Καθηγουμένων κληρικό, επισήμων και πλήθους κόσμου τον Μάιο του 2010. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων, εποικοδομητικού πνευματικού περιεχομένου όπως: 1) “Οδηγός για μελέτη στις εξετάσεις” 1988, 2) “Ημερολόγιο του μεγάλου ερχομού”, έκδοσις Μητροπολίτη Πειραιώς και Χρυσοπηγή έτη 1995 και 2009 αντίστοιχα. 3) “Καλλιπάτειρα η αρχόντισσα της Ρόδου”, Κάρπαθο 2004. 4) “Η νηστεία” έκδοση ιερού ναού Πυλών Καρπάθου 2008 και Ευαγγελίστριας Πειραιώς 2009. 5) “Ονειρευόμαστε μία οικογένεια και ένα σχολείο”, εκδόσεις Αρχονταρίκι 2009, 6) Σχόλια επικαιρότητας”, εκδόσεις Αρχονταρίκι 2013.
Από τα λίγα αυτά που κλέψαμε, να γράψουμε, ανακαλύπτουμε την πολυεδρική και καρποφόρα του παπά-Δασκάλου Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενου Πατρός Καλλίνικος Μαυρολέοντος.

Τώρα βρίσκεται στο στάδιο αποπεράτωτης των Θεολογικών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό. Κληρικός, ταπεινός, χωρίς επιδείξεις, σεμνός με ήθος και αγάπης θυσιαστικής στη διακονία της εκκλησίας και του σχολείου. Έχω την μεγάλη τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά και σαν συνάδελφο κληρικό και εκπαιδευτικό.

Ο καθένας μας στο δικό του μετερίζι. Με την δική του προσφορά. Φτάνει αυτό  που δώσαμε και δίνουμε να το σφραγίζει και η αγάπη του Θεού πατέρα. Σε δύο επισκέψεις του σε ένα φιλικό μνημόσυνο πριν δύο χρόνια και τώρα πρόσφατα στις 9 Οκτωβρίου 2016 στο γάμο του ανιψιού και βαπτιστικού μου Κώστα Κωνσταντάρου, για μία άλλη φορά διεπίστωσα την συγκροτημένη, την γεμάτη καλοσύνη και ευγένεια, προσωπικότητα του πατρός Καλλινίκου Μαυρολέοντος και του Αρχιμανδρίτη στον Ευαγγελισμό Πηγαδίων πατρός Αμβροσίου. Και στη Μονή των Βασσών στη λειτουργία του Σαββάτου (8-10-2016) και την επομένη ημέρα στο γάμο του ανιψιού μου, ακτινοβολούσε η Κάρπαθος με την παρουσία του πατρός Καλλινίκου και όχι μόνον.


Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου


Μέσα από την στήλη αυτή θέλω να διευκρινίσω ότι όσα γράφονται είναι περίσσευμα αγάπης και αλήθειας. Καμμίας υπερβολής στα γραφόμενα αυτά. Επίσης συγχαίρω την Κάρπαθο, για τον αγέρωχο, λεβεντόκορμο, αξιοπρεπή, ευλαβή και καταξιωμένο Καρπάθιο κληρικό και εκπαιδευτικό της τον Πατέρα Καλλίνικο Μαυρολέοντα.

Επίσης είναι χαρά και δικαίωση στον σεβάσμιο και Πρύτανη της Δωδεκανησιακής εκκλησίας, τον ευγενή και αγαπητό μας Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο για την επιλογή τέτοιων άξιων συνεργατών και στελεχών του. Και γνωρίζει ότι το 1983 λαϊκός εγώ τότε και εκείνος πρωτοσύγκελος στην Κω με Μητροπολίτη τον Αιμιλιανό, του ευχήθηκα μαζί με την σχολή μου, στην εκδρομή των αποφοίτων της Θεσσαλονίκης και σύντομα Μητροπολίτης.

Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικόλαος Μαυρολέων

Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικόλαος Μαυρολέων

Και έγινε και είναι σήμερα ο μακροβιότερος με παραμονή στην έδρα της Καρπάθου και Κάσου και με πλούσιο έργο, Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου. Γνωρίζοντας την παιδεία που διαθέτει ο άγιος Καρπάθου, μία παιδεία και αγάπη και σεβασμό που έχει στον Μητροπολίτη και στην Κάρπαθο ο πατήρ Καλλίνικος Μαυρολέων. Επισημαίνω καταλήγοντας: Όλοι οι ορίζοντες στην Μητρόπολη Πειραιά και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ήτανε έτοιμοι για προαγωγή και αναβάθμιση και εξέλιξη του Πατρός Καλλινίκου Μαυρολέοντος.

Προτίμησε το ιερό χωριό των Πυλών την πολύπλευρη διακονία του κοντά στον ακούραστο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο Παναγιωτίδη-Λαυριώτη. Και όλα για την ελληνορθόδοξη οικογένεια και τα παιδιά.

Όπως σοφά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον διόρισε Ηγούμενο στην ιστορική και πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών, έτσι όταν κάποτε χρειαστεί μία αντάξια διαδοχή για την συνέχιση του έργου του Μητροπολίτη Αμβροσίου, που πιστεύω και ο ίδιος που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις σαν πολύπειρος Αρχιερέας, ενώνουμε την προσευχή μας και την ευχή μας στον Θεό: Όταν εσύ Κύριε κρίνεις, που ετάζεις καρδίας και νεφρούς, μία ημέρα να τον αναδείξεις αντάξιο συνεχιστή τον Γέροντα τον Καλλίνικου Μαυρολέοντα Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου. Αμήν…